Οι εκδηλώσεις αυτές σηματοδοτούν την αναγνώριση της σημασίας της Εθνικής Αντίστασης και στη σφαίρα της επίσημης Πολιτείας, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης «14 Ιστορίες Αντίστασης» που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».

«Στη συνείδηση των πολιτών η αναγνώριση αυτή είχε έρθει πολύ νωρίτερα» επισήμανε ο κ. Καμίνης κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση.Ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στη διοργάνωση της 74ης επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, μέσα από τη σειρά  εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», μαζί με τέσσερις ακόμη φορείς, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ, αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και υποστηρίζουν ένα σύνολο δράσεων για την ανάδειξη της επετείου της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής τον Οκτώβριο του 1944 ως μιας πάνδημης γιορτής της πόλης. Η έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης» που φιλοξενείται στο στο Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ Πάρκο Ελευθερίας Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, θα παραμείνει ανοιχτή ως αργά το βράδυ, καθώς συμμετέχει στη Νύχτα Πολιτισμού που διοργανώνουν το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων και η Αθήνα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» Οι εκδηλώσεις, που εκτείνονται όλο τον χρόνο και κορυφώνονται τον Οκτώβριο, στοχεύουν να αποτυπώσουν τα δεινά που υπέστη η χώρα κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής ειδικότερα, αλλά κυρίως να αναδείξουν τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό/ ναζισμό, την προσήλωσή του στην ιδέα της ελευθερίας και την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος. Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει μέσω του Ιστορικού Αρχείου του δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων, ενώ οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της «Αθήνας 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Η «Αθήνα ελεύθερη», ένα δυναμικό και φιλόδοξο πρόγραμμα Δημόσιας Ιστορίας, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην επίσημη μνήμη της περιόδου της Κατοχής. Περιλαμβάνει εκθέσεις, εκδηλώσεις λόγου, ιστορικούς περιπάτους, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια αποτελούν διαύλους διάχυσης της επιστημονικής έρευνας στο ευρύ κοινό.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» στο www.freeathens44.org

Ημερομηνία: 
Σάβ, 06/10/2018 - 09:15

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.