_Γ_0

«Η Αθήνα είναι και θα παραμείνει η αρχαία κοιτίδα της νεότερης Δυτικής σκέψης και του Πολιτισμού», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ,στην ομιλία του για την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

«Η Αθήνα, 74 χρόνια μετά, μαθαίνει και τιμά τη διαρκή αξία της ομοψυχίας, των συναινέσεων, του διαλόγου, της συλλογικής συνείδησης και των κοινών προσπαθειών. Μόνο έτσι θα κατακτήσουμε, κλείνοντας τον κύκλο της δοκιμασίας και της κρίσης, ένα καλύτερο, βιώσιμο, ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον για την πόλη, τους πολίτες, για όλους μας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κατά την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και σημείωσε: «Καθήκον και αποστολή της δημοτικής αρχής της Αθήνας είναι να παραμένει η πόλη ελεύθερη και ανοιχτή. Η Αθήνα γιορτάζει και επιβεβαιώνει το σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Τον άρρηκτο δεσμό της με τις διαχρονικές αξίες της δημοκρατικής  Ευρώπης, παράγωγο μιας σχέσης αμφίδρομης  μιας  και η πόλη είναι και θα παραμείνει η αρχαία κοιτίδα της νεότερης Δυτικής σκέψης και του Πολιτισμού».

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ

Συμπληρώνονται σήμερα 74 χρόνια από την ημέρα  που η Αθήνα επανέκτησε την ελευθερία της και ξεκίνησε την πορεία της προς την αποκατάσταση της κανονικότητας στη ζωή της.

Οι χιλιάδες κόσμου που ξεχύθηκαν τότε στους δρόμους, πανηγύριζαν για την απελευθέρωση αλλά και για  την επιστροφή της ελπίδας για δημοκρατική ομαλότητα, ειρήνη, πρόοδο και ευημερία, μετά τη λαίλαπα της Κατοχής.

Ταυτόχρονα, η Απελευθέρωση της Αθήνας ήταν και μια σπάνια στιγμή ομοψυχίας του λαού – ανεξαρτήτως πού ανήκε ο καθένας. Μ’ ένα διάχυτο μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, αλληλεγγύης και ειρήνης, μακριά από τη σκιά του αδελφοκτόνου εμφυλίου που ακολούθησε. 

74 χρόνια μετά , η Αθήνα γιορτάζει, όπως κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Άλλωστε ο μεγάλος φόρος αίματος που πλήρωσε η Ελλάδα και η αδιαμφισβήτητη συνεισφορά της στην αντιφασιστική νίκη, έδεσε τη μοίρα της χώρας με τη δημοκρατική Ευρώπη και με όλα όσα χαρακτηρίζουν τις δημοκρατικές κοινωνίες της.

Η Αθήνα τιμά και γιορτάζει, το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας. Των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τη διασφάλιση ότι  δε θα υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός για τις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της βίας. Ένα διαρκές και διαχρονικό ζητούμενο κάθε σύγχρονης, δημοκρατικής κοινωνίας, που μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο αδιαμφισβήτητη βεβαιότητα .

        Ο αγώνας για τη Δημοκρατία όμως δεν έχει τελειώσει και δε διεξάγεται πάντοτε στο ίδιο πλαίσιο, καθώς ο κόσμος συνεχώς μεταβάλλεται. Στη σημερινή εποχή, παρατηρούμε να πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά τα παραδείγματα δημοκρατικών καθεστώτων, που σταδιακά διολισθαίνουν προς τον αυταρχισμό, μέσα από μια βαθμιαία εξασθένιση θεμελιωδών δημοκρατικών θεσμών, όπως είναι

-              η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών, και

-              η ελευθερία του λόγου των πολιτών αλλά και, πολύ συχνά πλέον, του Τύπου και, γενικότερα, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά ακόμη και εδώ στην Ευρώπη, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, βλέπουμε να αναδεικνύονται, μέσα από δημοκρατικές εκλογές, κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο προκειμένου να αποδυναμώσουν τους θεσμούς αυτούς. Υιοθετούν νομοθετήματα που άλλοτε μεταβάλλουν τον τρόπο ανάδειξης ή τη σύνθεση των δικαστηρίων και των ανεξάρτητων αρχών, άλλοτε επιβάλλουν περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών ή ακόμη και στον τρόπο ανάδειξης του ίδιου του κοινοβουλίου ή και άλλων  αντιπροσωπευτικών οργάνων. Μέσα από αυτές τις αλλαγές που γίνονται με νομιμοφανή τρόπο, οι κυβερνήσεις αυτές εξουδετερώνουν τους θεσμούς εκείνους που εγγυώνται την πολιτική ελευθερία.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας παρακολουθεί στενά και έχει πλήρη επίγνωση αυτών των κινδύνων. Γιατί καθήκον και αποστολή της είναι να παραμένει η πόλη ελεύθερη και ανοιχτή. Μια πόλη που, με κληρονομιά το ιστορικό παρελθόν της, χτίζει τη σύγχρονη δημοκρατική ιστορία της, πάνω στις αξίες της ελευθερίας, την ανοχής και του διαλόγου, δημιουργώντας γέφυρες με ολόκληρο τον κόσμο.

74 χρόνια μετά η Αθήνα, τιμά, γιορτάζει και μαθαίνει.

Μαθαίνει την αξία της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης, που δοκιμάσθηκε αλλά και επιβεβαιώθηκε τα τελευταία χρόνια των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και ανατροπών. Η ανέχεια, η φτωχοποίηση, η εγκατάλειψη, ο ευτελισμός αφήνουν πρόσφορο πεδίο στο φανατισμό, το λαϊκισμό, τη μισαλλοδοξία, ακόμη και στη βία.

Η Αθήνα γιορτάζει και επιβεβαιώνει το σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Τον άρρηκτο δεσμό της με τις διαχρονικές αξίες της δημοκρατικής  Ευρώπης, παράγωγο μιας σχέσης αμφίδρομης μια και η πόλη είναι και θα παραμείνει η αρχαία κοιτίδα της νεότερης Δυτικής σκέψης και του Πολιτισμού.

74 χρόνια μετά, η Αθήνα μαθαίνει και τιμά τη διαρκή αξία της ομοψυχίας, των συναινέσεων, του διαλόγου, της συλλογικής συνείδησης και των κοινών προσπαθειών. Μόνο έτσι θα κατακτήσουμε, κλείνοντας τον κύκλο της δοκιμασίας και της κρίσης, ένα καλύτερο, βιώσιμο, ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον για την πόλη, τους πολίτες, για όλους μας.

Ημερομηνία: 
Παρ, 12/10/2018 - 13:00

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.