Το βιβλίο ξεδιπλώνει τις σελίδες του στην Αθήνα και βρίσκεται στα πιο απίθανα μέρη με τους πιο πρωτότυπους τρόπους! Μέσα από τη θεματική ενότητα «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης», η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σας καλεί να το ανακαλύψετε και να το γιορτάσετε!
-Σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των δράσεων «Η «πλατεία Δεξαμενής ξαναζεί» που διοργανώνει η Επιτροπή Γραμμάτων και Τεχνών του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, παρουσιάζονται μελοποιημένα ποιήματα των Κώστα Βάρναλη και Οδυσσέα Ελύτη. Εμπνεόμαστε από την περίφημη λογοτεχνική ακμή της πλατείας Δεξαμενής (1900-1940), όπου σύχναζαν οι Κώστας Βάρναλης, Παύλος Νιρβάνας, Έλλη Αλεξίου, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Γιώργης Φτέρης και τόσοι άλλοι: Με αφήγηση, ανάγνωση αποσπασμάτων έργων τους και μουσική παρουσίαση μελοποιημένων ποιημάτων του Κώστα Βάρναλη και του βραβευμένου με Νόμπελ Οδυσσέα Ελύτη από τα μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου των Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, Θεοδώρα Θεοδώση, Σάκη Γελαδά, Χάρη Χρονόπουλο, Σμαράγδα Τσαχάκη, Κέλλυ Αλεφάντου. Θα συνοδεύουν οι μουσικοί Κώστας Βλάχος (κιθάρα) και Κοσμάς Κοκόλης (μπουζούκι).
Χώρος: Πλατεία Δεξαμενής Λυκαβηττού. Ώρα 19:45-21:30
-Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ελάτε για έναν «Περίπατο στον περίβολο της Βουλής»! Το κοινό ανακαλύπτει τις αθέατες πλευρές του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων με ξεναγήσεις στον περίβολο του κτηρίου, ακολουθώντας μια διαδρομή με στάσεις σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Διοργάνωση: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Χώρος: είσοδος στον προαύλιο χώρο της Βουλής από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας Ώρα: 18:30 και 19:00 (διάρκεια ξενάγησης 60’). Συμμετοχή ελεύθερη κατόπιν κράτησης. Ανώτατος αριθμός συμμετοχής 30 άτομα ανά ομάδα (απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας).
-Την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου η Βιβλιοθήκη & το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν τη δράση «Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών - Ιστορία της Ιατρικής Σχολής μέσα από τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγείας». Διαλέξεις, τεκμηριωμένες με βάση παλαιά βιβλία της Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγείας, αναδεικνύουν την πορεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο χρόνο. Επιπλέον, παρουσιάζεται το έργο και η συμβολή των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής μέσα από συγγράμματα και βιβλία τους, τα οποία φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα πραγματοποιηθεί στα λοιμώδη νοσήματα και τις ασθένειες που μάστιζαν κατά το παρελθόν τον πληθυσμό. Οι διαλέξεις πλαισιώνονται από την Έκθεση παλαιών βιβλίων της Ιατρικής Σχολής, η οποία περιλαμβάνει εκδόσεις του 19ου αι. με πλούσιο υλικό από γνωστικά αντικείμενα της Σχολής, όπως ανατομία, φυσιολογία, παθολογία, χειρουργική, λοιμώδη νοσήματα κ.ά. Ομιλητές: Έφη Πουλάκου-Ρεμπελάκου & Κωνσταντίνος Τσιάμης.
Παράλληλες Εκδηλώσεις:
18 Οκτωβρίου, 11:00 – 13:00: Διάλεξη «Συγγράμματα Ελλήνων Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κατά τον 19ο αιώνα, που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ».
19 Οκτωβρίου, 11:00 – 13:00: Διάλεξη «Η ιστορία της ελονοσίας στην Ελλάδα μέσα από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ».
Χώρος: Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών Υγείας, Μικράς Ασίας και Δήλου 1, Γουδή. Αμφιθέατρο και Αίθουσα Παλαιών Βιβλίων. Ημέρες και Ώρες: 09:00 – 15:00. Είσοδος ελεύθερη
-Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, εξερευνούμε τ’ άστρα! Μετά τη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του Σεπτεμβρίου στο χώρο γύρω από την Αγία Φωτεινή Ιλισού, η art / European Animation Center σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος - Παράρτημα Σαλαμίνας, την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του ΕΟΤ διοργανώνουν την εκδήλωση «ΒΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΩΡΕΙΘΥΙΑ: Αστρονομικές παρατηρήσεις, μυθολογικές αφηγήσεις»! Ελάτε για μια νυχτερινή παρατήρηση ουράνιων σωμάτων από τις όχθες του Ιλισσού, εκεί όπου ο Φαίδρος, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ρώτησε τον Σωκράτη, εάν όντως ο θεός Βορέας είχε αρπάξει εκεί την Ωρείθυια, κόρη του βασιλιά των Αθηνών, Ερεχθέως, ή απλώς ήταν ένας ακόμη μύθος, μιας μυθολογίας τόσο ισχυρής που αποτυπώθηκε ακόμη και στον έναστρο θόλο!
Χώρος: υπαίθριος χώρος πέριξ της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού. Ώρα: 20:00 – 22:00. Συμμετοχή ελεύθερη
-Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου «Νικήστε τον Βιβλιοφάγο!»! Το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μετά από τη μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων παιχνιδιών, σας προ(σ)καλούν στην τρίτη αναμέτρηση γνώσεων! Πρόκειται για ένα υπαίθριο, ομαδικό παιχνίδι γνώσεων, όπου η κάθε ομάδα απαντά σε ερωτήσεις σχετικές με βιβλία. Όποια ομάδα απαντά σωστά, προχωρά στο παιχνίδι κι όποια απαντήσει λάθος είτε μένει στάσιμη είτε γυρίζει πίσω, ανάλογα με το τετράγωνο στο οποίο έχει φτάσει. Ο αριθμός των παικτών σε κάθε ομάδα είναι απεριόριστος. Η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στο τελευταίο τετράγωνο είναι η νικήτρια. Ηλικίες +15
Χώρος: μετρό Κεραμεικός, υπαίθριος χώρος. Ώρα: 12:00 – 16:00. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά και Αγγλικά. Ελεύθερη συμμετοχή. Πληροφορίες/κρατήσεις: Ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone: [email protected] 210 3617461
-Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου «Οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών συναντούν το κοινό τους: Ο δικηγόρος που δεν έγινα!!!» Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που σπούδασαν νομικά, συζητούν με το κοινό και τους φοιτητές της σχολής, για την επίδραση των σπουδών τους στο καλλιτεχνικό τους έργο. Συγγραφείς, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, μουσικοί, αναλύουν τι σημαίνει … αρραβώνας και όχι γάμος με τη νομική επιστήμη!
Μαζί μας ο ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής Τίτος Πατρίκιος, ο πεζογράφος Χρήστος Χωμενίδης, ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος, ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης, ο συνθέτης Κώστας Λειβαδάς η ηθοποιός Ευγενία Δημητροπούλου …και άλλες εκπλήξεις! Συντονίστρια η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής και συγγραφέας κ. Λένα Διβάνη.
Διοργάνωση: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Σχεδιασμός-επιμέλεια εκδηλώσεων: Βασιλική Στρακαντούνα - Δήμητρα Μπουλουγούρη. Χώρος: Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μαυρομιχάλη 17-19 & Σόλωνος 104, Κτήριο Παλαιού Χημείου ΕΚΠΑ. Ώρες: 17:00-20:00. Συμμετοχή ελεύθερη
-Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, σειρά έχουν τα παιδιά με τη δράση «Οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών συναντούν το κοινό τους: Παιδιά, τι λέτε για τους νόμους;» Παρουσιάζονται παιδικά βιβλία συγγραφέων που σπούδασαν νομικά, τα οποία μιλούν για το δίκαιο και τους νόμους. Παιδιά, γονείς και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συγγραφείς, να ανακαλύψουν τον χαμένο θησαυρό που βρίσκεται κρυμμένος στα ράφια της Βιβλιοθήκης, μέσα από μία πρωτότυπη ξενάγηση που έχει οργανώσει το προσωπικό της, και να συμμετέχουν μεταξύ των άλλων εκπλήξεων στην ανάγνωση ενός βιβλίου. Τον κρυμμένο θησαυρό θα φωτίσει με τους πίνακες της η ζωγράφος Κάτια Βαρβάκη. Μαζί μας οι συγγραφείς Βικτώρια Μπαντή, Δήμητρα Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, Λίλη Σκουλαρίκη, Τζίνα Παπαντωνοπούλου, Πάνος Χριστοδούλου. Συντονίζει η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής κ. Βασιλική Στρακαντούνα.
Διοργάνωση: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Νομική Βιβλιοθήκη. Σχεδιασμός-επιμέλεια εκδηλώσεων: Βασιλική Στρακαντούνα - Δήμητρα Μπουλουγούρη.
Χώρος: Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μαυρομιχάλη 17-19 & Σόλωνος 104, Κτήριο Παλαιού Χημείου ΕΚΠΑ. Ώρες: 11.00-14.00. Συμμετοχή ελεύθερη
-Τέλος, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου ξεκινά η έκθεση «Αγγελική Χατζημιχάλη (1895 – 1965), Γραπτές μνήμες και εικόνες – Η Γενιά του ’30 στο αρχοντικό Χατζημιχάλη με την εικαστική ματιά της Κατερίνας Χατζή». Την έκθεση διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και εντάσσεται στην ενότητα «Το Βιβλίο και οι Τέχνες». Επίκεντρο είναι τα χειρόγραφα της Αγγελικής Χατζημιχάλη για τη ζωή της και τη λαϊκή τέχνη, επιστολές προς και από επιφανή πρόσωπα της πνευματικής ζωής του τόπου, δημοσιεύματα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο με αναφορά στο έργο της. Ταυτοχρόνως παρεμβαίνει εικαστικά η Κατερίνα Χατζή, η οποία αφηγείται εικαστικά μια λογοτεχνική επίσκεψη στο αρχοντικό Χατζημιχάλη.
Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 12:00 με εκδήλωση- ποιητικό αναλόγιο αφιερωμένο στη γενιά του ΄30, σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Χώρος: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα). Ημέρες και Ώρες: Τρίτη-Παρασκευή 9:00-19:00, Σάββατο-Κυριακή 9:00-14:00. Διάρκεια: έως 31 Ιανουαρίου. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά. Περισσότερες πληροφορίες -κρατήσεις: τηλ. 210 3243987, 210 3243972. Είσοδος ελεύθερη
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).