Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων και υποψηφίου ευρωβουλευτή του κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη στο Βασίλη Βενιζέλο και το healthview.gr.
- Κύριε δήμαρχε, πόσο ικανοποιημένος είστε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε πολύ πρόσφατα τη δημιουργία και τη λειτουργία των κλειστών χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών;
Απάντηση: Περισσότερο δικαιωμένος αισθάνομαι που ελήφθη αυτή η απόφαση παρά ικανοποιημένος, καθώς αυτό θα συμβεί όταν τους δω να λειτουργούν. Ξέρετε κύριε Βενιζέλε, επειδή παρακολουθείτε στενά αυτά τα ζητήματα, πρόκειται για μία μεγάλη πολιτική δικαίωση της Αθήνας. Για τους Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης αναζητήσαμε συνεργασίες με το εξωτερικό, με πόλεις που τους εφαρμόζουν, τις παρουσιάσαμε μεθοδικά στους φορείς της πόλης και τα πολιτικά κόμματα, κάναμε μπροστάρηδες στην πρωτοβουλία γνωστούς Αθηναίους, καταρτίσαμε τον νόμο, τον υιοθέτησε και τον κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή και η κυβέρνηση τον έκανε νόμο του κράτους ένα χρόνο αργότερα. Είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε καθυστερήσει τόσο. Σας θυμίζω ότι έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση από το 2017 ενώ από το 2014 θα με θυμάστε να φωνάζω για την υιοθέτηση αυτής της μεθόδου που εφαρμόζεται σε τόσες χώρες του εξωτερικού. Είναι κάτι που θα βοηθήσει στο να περιοριστεί ο θάνατος στο δρόμο καθώς και η δημόσια χρήση ουσιών ενώ θα δώσει την ευκαιρία στους ουσιοεξαρτημένους να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι η μόνη λύση αλλά ας τη δοκιμάσουμε. Αλλιώς ας περιοριστούμε στη θέση του θεατή να βλέπουμε έναν μετά τον άλλο τους ανθρώπους αυτούς να πεθαίνουν στο δρόμο, αβοήθητοι στο έλεος των κυκλωμάτων.
- Νιώθετε κάποια δυσπιστία σχετικά με την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων για τους κλειστούς χώρους ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών; Το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε μία τέτοια δυσπιστία στη Βουλή.
Απάντηση: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ολιγώρησε στη νομοθέτηση αυτών των χώρων με συνέπεια να έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Θα πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε ότι η νομοθέτηση δεν σημαίνει ταυτόχρονα και εφαρμογή. Πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει και επιπλέον καθυστέρηση λόγω των πολλών εξουσιοδοτήσεων που απαιτούνται για να εφαρμοστεί η ρύθμιση. Πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπο και να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια.
- Που αποδίδετε το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αγνοεί χαρακτηριστικά τα πρότυπα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, παρά τη σοβαρή αποτυχία, η οποία σημαδεύει την ανάπτυξη των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Αθήνα;
Απάντηση: Πριν μιλήσουμε για τα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία, το θέμα είναι κατ’αρχήν η θέση στο ισχύον πλαίσιο των Δημοτικών Ιατρείων. Έχουμε ζητήσει επίσημα να αναγνωριστούν ως «δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», ισότιμα με τα ΤΟΜΥ. Δυστυχώς στο αίτημά μας δεν δόθηκε συνέχεια. Κι ενώ τα Δημοτικά Ιατρεία έχουν μακρά ιστορία, με την πρώτη τέτοια δομή να ιδρύεται το 1930 επί δημαρχίας Σπ. Μερκούρη, τα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία συνιστούν την επίκαιρη θεσμική μας απάντηση στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Αναβαθμίζουμε δηλαδή τα Δημοτικά Ιατρεία σε κέντρα παροχής ιατρικών αλλά και κοινωνικών υπηρεσιών, ακριβώς διότι, σε περίοδο κρίσης, οι ανάγκες σε κοινωνικές υπηρεσίες παρουσιάζουν ποικιλομορφία και αυξημένη περιπλοκότητα, με την υγεία να είναι σπανίως το μόνο πρόβλημα όσων καταφεύγουν σε δημόσιες δομές.
- Πρόκειται για μία ιδεολογικού χαρακτήρα άρνηση να διασυνδεθούν τα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων με το «δίκτυο» των ΤΟΜΥ ή ευρύτερα πρόκειται για μία πολιτική και κομματική επίδειξη ηγεμονισμού εκ μέρους του Ανδρέα Ξανθού στο χώρο της Υγείας;
Απάντηση: Ως προς τις προθέσεις του, θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο υπουργός. Προσωπικά διαπιστώνω ότι με το ισχύον πλαίσιο, λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο: τα πολυϊατρεία ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), οι τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) και τα δημοτικά ιατρεία. Έχουμε δηλαδή τρία διαφορετικά είδη δομών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με απόκλιση στον τρόπο χρηματοδότησης, λειτουργίας αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Γιατί ναι μεν, οι υπηρεσίες υγείας είναι οι ίδιες, όμως τα δημοτικά ιατρεία προσφέρουν περισσότερες ειδικότητες από τις άλλες δύο δομές. Επομένως δημιουργείται αλληλοεπικάλυψη και σύγχυση στον τελικό δικαιούχο. Η αναγνώριση των Δημοτικών Ιατρείων ως «δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», την οποία, όπως προανέφερα, έχουμε αιτηθεί επίσημα χωρίς δυστυχώς να δοθεί συνέχεια, θα ήταν ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού του συστήματος. Εμείς όμως, πάμε και ένα βήμα παραπέρα και ζητούμε τον επανασχεδιασμό του συστήματος των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τα δημοτικά ιατρεία στο επίκεντρο. Με δυο λόγια, εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας μέσω της ανάδειξης των δημοτικών ιατρείων σε σημείο αναφοράς ιατρικών υπηρεσιών σε επίπεδο γειτονιάς.
- Υπάρχει επόμενη ημέρα για τα πρότυπα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων ή έχουμε ήδη φτάσει στο ανώτερο σημείο της λειτουργίας και της προσφοράς τους στους πολίτες της Αθήνας;
Απάντηση: Δημιουργώντας τα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία στην Αθήνα, είχαμε από την πρώτη στιγμή ένα στόχο: την ολιστική κάλυψη αναγκών, παρέχοντας, εκτός από ιατρικές και άλλες υπηρεσίες, όπως ψυχολογική και νομική στήριξη και συμβουλευτική για την αγορά εργασίας. Κάναμε αυτό που επέβαλαν οι καιροί και νομίζω ότι το πως τα αγκάλιασαν οι πολίτες μας δικαιώνει. Αποκεντρωμένα, ανοιχτά σε όλους και σε ανασφάλιστους, στην καρδιά της κάθε γειτονιάς, διασυνδέσαμε λοιπόν τις υπηρεσίες υγείας με ευρύτερες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και απασχολησιμότητας. Τι έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής; Πάνω από 350.000 επισκέψεις από το 2014 στα Δημοτικά Ιατρεία και σχεδόν 100.000 μέσα στο 2018. Πρόκειται για επισκεψιμότητα ρεκόρ που καταδεικνύει το μέγεθος των αναγκών. Ωστόσο, οι πολύπλευρες αυτές ανάγκες είναι σημαντικό να καλυφθούν και στις υπόλοιπες γειτονιές της πόλης. Για το λόγο αυτό, προχωράμε στην αναβάθμιση και άλλων τεσσάρων Δημοτικών Ιατρείων σε Πολυδύναμα με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους.
- Να ελπίζουμε ότι μία ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης θα εξασφαλίσει την αναγκαία διασύνδεση των δημοτικών ιατρείων με το ευρύτερο σώμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τουλάχιστον στην Αθήνα; Έχετε μηνύματα για τις προθέσεις της Ν.Δ., αλλά και του Κινήματος Αλλαγής;
Απάντηση: Ας το ελπίσουμε. Το Κίνημα Αλλαγής για το οποίο μπορώ να μιλήσω, το έχει στην καρδιά της πολιτικής του για την υγεία. Επειδή όμως, όπως αναφέρετε, πρόκειται για ανάγκη υπαρκτή, ας μην περιοριστούμε στο ευχολόγιο. Να δεσμευτούν τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι ότι θα γίνει άμεσα αυτή η διασύνδεση ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας.
- Επιχειρείτε να ανοίξετε μια νέα σελίδα στην πορεία σας, ως υποψήφιος για την Ευρωβουλή με το Κίνημα Αλλαγής. Η εμπειρία σας ως δημάρχου της πρωτεύουσας, 8,5 χρόνια τώρα, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει;
Απάντηση: Ξέρετε, όλα αυτά τα χρόνια της βαθιάς κρίσης, καταφέραμε δυο σημαντικά πράγματα: αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα που μας έδωσε η Ευρώπη, οι θεσμοί της και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της με 50 μεγάλα έργα στην πόλη, και παράλληλα κάναμε την Αθήνα σημείο αναφοράς, όχι μόνο στα πολυδύναμα κέντρα υγείας που αναφερθήκαμε αλλά στην κοινωνική καινοτομία, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Πιστεύω ότι όπως κάναμε την Αθήνα πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, έτσι θα δυναμώσουμε τη φωνή και το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, βελτιώνοντας συνεχώς τη ζωή των πολιτών.