τη Βαβέλ by Pat Verbruggen

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων παρέδωσε στις 23 Απριλίου 2019 τη σκυτάλη στη Σάρτζα των Αραβικών Εμιράτων, ωστόσο με το συντονισμό του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Athens Culture Net, ιδρυτικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προγράμματα και δράσεις που σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκειά της εξακολουθούν να φέρνουν το βιβλίο σε διαφορετικές μορφές και εκδοχές του κοντά στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης! Ενδεικτικά:

-Αυτή την εβδομάδα οι φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, τα έργα των οποίων διακρίθηκαν ως artists books, θα βρίσκονται στη Μπιενάλε της Βενετίας με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και την υποστήριξη της Aegean Airlines! Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2019 διοργανώθηκαν εργαστήρια από τους διδάσκοντες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με θέμα το βιβλίο ως αντικείμενο τέχνης, τη σημασία και το τρόπο δημιουργίας του. Οι δημιουργοί τριών έργων από τα συνολικά 45, που διακρίθηκαν από Επιτροπή, στην οποία συμμετείχε ο Christopher Hudson, εκδότης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης ΜοΜΑ, έλαβαν χρηματικό έπαθλο, βιβλία των εκδόσεων του ΜοΜΑ, καθώς και εισιτήρια για να επισκεφθούν την Μπιενάλε και το ελληνικό περίπτερο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο με τη συμμετοχή του Christopher Hudson και της Αμερικανίδας εικονογράφου και συγγραφέα Ellen Weinstein, ενώ όλα τα έργα εκτέθηκαν στην ΑΣΚΤ.

-Και μιλώντας για ταξίδια, μην ξεχνάμε ότι συνεχίζεται το “Athens as a Book”, μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων! Οι επιβάτες που αναχωρούν από την Αθήνα, βρίσκουν πλέον … «γειτονιές βιβλίου» στις αίθουσες αναχώρησης, για μια ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης που αγαπήθηκε πολύ! Σπουδαία έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, 187 βιβλία – στην ελληνική γλώσσα ή σε μετάφραση στην αγγλική – έχουν τοποθετηθεί πλάι στα καθίσματα των ταξιδιωτών, οι οποίοι μπορούν πλέον να «ταξιδέψουν» για λίγο μέσα από τις σελίδες των μεγάλων Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων, πριν από την αναχώρηση της  πτήσης τους. Παίρνοντας λοιπόν στα χέρια τους κάποιο από τα βιβλία που τους περιμένουν στο αεροδρόμιο, οι επιβάτες «αποχαιρετούν» την Αθήνα … διαβάζοντας!

Παράλληλα, συνεχίζεται η φωτογραφική έκθεση #AthensAirportraits, μια «συνάντηση» 52 ιστοριών που αφηγήθηκαν ταξιδιώτες στους χώρους του αεροδρομίου - γιατί ένα αεροδρόμιο είναι στην πραγματικότητα ένας χώρος σύνδεσης όχι μόνο προορισμών, αλλά και ιστοριών! Οι συγγραφείς Θοδωρής Γεωργακόπουλος και Στέλλα Κάσδαγλη, μαζί με τη φωτογράφο Ευσταθία Κωστή, περιπλανήθηκαν τους προηγούμενους μήνες στο αεροδρόμιο με ένα μαγνητόφωνο και μια κάμερα συναντώντας τυχαία ταξιδιώτες που είχαν να διηγηθούν τις δικές τους, μοναδικές  και πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες! Οι 52 ιστορίες, μία για κάθε εβδομάδα του χρόνου, και οι φωτογραφίες «των αφηγητών του αεροδρομίου της Αθήνας» συνθέτουν τη φωτογραφική έκθεση – αφήγηση, που παρουσιάζεται από τον Φεβρουάριο 2019 στο Σταθμό του Προαστιακού στο αεροδρόμιο.

-Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της, παρατείνεται έως το Σάββατο 18 Μαΐου η μεγάλη έκθεση «Μετά τη Βαβέλ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Η Άγραφη Βιβλιοθήκη» σε επιμέλεια Άννας Καφέτση,  η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο 2018 στο πλαίσιο και με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και εστιάζει στα βιβλία και τα κείμενα μέσα από τη φυσική, υβριδική ή άυλη παρουσία τους. Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 100 έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά και διαδικτυακά έργα, βιβλία καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και νέες παραγωγές, από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της διεθνούς σύγχρονης τέχνης. Έχει σχεδιαστεί σαν ένας λαβύρινθος με «αναγνωστήρια», «αρχεία» και «βιβλιοστάσια», σε δημόσιους και κρυφούς χώρους της νέας πτέρυγας του Μεγάρου Μουσικής σε διάφορα επίπεδα, μετατρέποντας το κτίριο και τις δαιδαλώδεις υπόγειες διαδρομές του σε μεταφορά μιας μετα-μπορχεσιανής βιβλιοθήκης της Βαβέλ. Συμμετέχουν 25 διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες: Fiona Banner, Jorge Mendez Blake, Irma Blank, Benny Brunner, Ulises Carrion, Ανδρέας Εμπειρίκος, Didem Erk, Dora Garcia, Shilpa Gupta, Gary Hill, Βλάσης Κανιάρης, William Kentridge, Julien Levesque, Michael Mandiberg, Ράνια Μπέλλου, Rivane Neuenschwander, Γιώργος Ξένος, Nίνα Παπακωνσταντίνου, Estefania Penafiel Loaiza, Κύριλλος Σαρρής, Dayanita Singh, Michelle Stuart, Stephanie Syjuco, Thu Van Tran, Γιώργος Χατζημιχάλης. Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή 12 μ.μ. - 8 μ.μ. και Σάββατο 12 μ.μ. - 10 μ.μ. Ελεύθερη είσοδος κάθε Τετάρτη 3 μ.μ. – 8μ.μ.

-Μέχρι την Παρασκευή 31 Μαΐου διαρκεί η έκθεση «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών από το Βορρά» στη Βιβλιοθήκη Βορείων Χωρών (Καβαλλότι 7), που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2019 στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και του προγράμματος Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται. Ειδικότερα, οι πρεσβείες και τα ινστιτούτα των Βορείων Χωρών στην Αθήνα (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία), η Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα και η Πρεσβεία της Ισλανδίας στο Όσλο διαπιστευμένη στην Ελλάδα, διοργάνωσαν μεταξύ άλλων μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις με επίκεντρο την Ελλάδα μέσα από τα μάτια των περιηγητών του Βορρά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κεντρικές εκθέσεις που πλαισιώθηκαν από εργαστήρια, ομιλίες και παρουσίαση ανοικτής συλλογής με βιβλία για τους βόρειους ταξιδιώτες στην Ελλάδα.

-«Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών από το Βορρά»: Περιηγητές από τις βόρειες χώρες καταγράφουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα και τις εντυπώσεις τους από τη χώρα. Παρουσιάζονται σπάνιες μαρτυρίες από εποχές ειρήνης και πολέμους που διατρέχουν τους τελευταίους τρεις αιώνες, και

-«Σύντομες Επ-αναγνώσεις: Τα τεκμήρια του Νικόλαου Κάλας στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών»: Ένα σημαντικό δείγμα από το πολύτιμο αρχείο του Νικόλαου και της Έλενας Κάλας. Εκτός από τους «κρυμμένους θησαυρούς», η έκθεση περιλαμβάνει δύο έργα της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου, καρπό της καλλιτεχνικής της ενασχόλησης με το αρχείο Κάλας.

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Δευτέρα-Πέμπτη 11:00-16:00, Παρασκευή: 16:00-19:00.

-Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού παρατάθηκε έως τις 9 Ιουνίου η διάρκεια της ιδιαίτερα πετυχημένης έκθεσης «Η Ιαπωνία και το Βιβλίο» στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο. Την έκθεση διοργανώνουν η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Πρόκειται για μία μοναδικής σπουδαιότητας έκθεση, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, που παρουσιάζει έργα από μια από τις πλουσιότερες και σημαντικές παγκόσμια συλλογές ιαπωνικής τέχνης του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κέρκυρας, όπως τα εξαιρετικά εικαστικά έργα του 19ου αιώνα, τις σπάνιες εκδόσεις του Λευκάδιου Χερν και τις εικονογραφήσεις στις φανταστικές ιστορίες, καθώς και manga του Hokusai.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας που συμπληρώνονται το 2019. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός σύμβουλος και επιμελητής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του δήμου Αθηναίων και η Δέσποινα Ζερνιώτη, διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας.

Παρουσιάζονται 68 έργα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, πρωτότυπες έγχρωμες ξυλογραφίες των μεγάλων εκπροσώπων του Ukiyo-e, του σημαντικότερου ιστορικά καλλιτεχνικού ρεύματος της Ιαπωνίας, με προεξέχουσα βαρύτητα στο εικαστικό έργο του θρυλικού Katsushika Hokusai (1760-1849), «πατέρα» των σημερινών manga, καθώς και η ιδιαίτερη συνομιλία των δύο πολιτισμών, μέσα από την παρουσίαση του έργου του Έλληνα Λευκάδιου Χερν (Patrick Lafcadio Hearn, 1850-1904), που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα και είχε τόσο κρίσιμη επιρροή στην διάδοση της ιαπωνικής λογοτεχνίας και τέχνης, που αναγνωρίστηκε ως «εθνικός συγγραφέας» της Ιαπωνίας.

Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, στάση μετρό: Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00. Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Ημερομηνία: 
Τετ, 08/05/2019 - 10:00 - Παρ, 31/05/2019 - 23:00

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.