Το μήνυμα ότι οι πόλεις έχουν μέλλον μόνον όταν τις αγαπήσουν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανοίγοντας την διήμερη Περιφερειακή Διάσκεψη 50 δημάρχων από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία που διοργανώνεται για πρώτη φορά από την UNICEF και τον Δήμο Αθηναίων.
Όπως ανάφερε ο Κώστας Μπακογιάννης ο ρόλος των δήμων για πόλεις φιλικές σε παιδιά και νέους είναι καταλυτικός και αποτελεί τεράστια πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν παιδιά πολλών ταχυτήτων αλλά ότι όλα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.
«Πιστεύω πραγματικά ότι σήμερα ανοίγουμε μια πόρτα. Μια πόρτα για μια νέα αντίληψη για το παιδί και κυρίως για το τι μπορεί να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το παιδί» επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε : «Να διασφαλίσουμε επιτέλους ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα, με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Αυτό είναι η πολύ μεγάλη πρόκληση. Και αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση εμείς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε δίνοντας λύσεις. Λύσεις που έχουν να κάνουν με την προσχολική αγωγή. Λύσεις που έχουν να κάνουν με τις παιδικές χαρές. Λύσεις που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα. Λύσεις που έχουν να κάνουν με έναν ασφαλή, φιλικό, δημόσιο χώρο. Όλο αυτό έχει και μία ακόμα σημασία: Χτίζουμε τους πολίτες του αύριο. Χτίζουμε πολίτες ενημερωμένους, πολίτες θωρακισμένους, πολίτες που μπορούν να εμπιστεύονται όλους εμάς, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης».
Από την πλευρά της η Αφσαν Καν, Περιφερειακή Διευθύντρια UNICEF για Ευρώπη και Κεντρική Ασία τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είναι χαρά μου να είμαι σήμερα εδώ, δίπλα στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη και την κα Μαρία Αλεξάντροβα. Τις επόμενες δύο ημέρες, πενήντα Δήμαρχοι από όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία συγκεντρώνονται στην Αθήνα για να ανταλλάξουν ιδέες και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις ώστε να μετατρέψουν τις πόλεις τους πιο φιλικά δομημένες για παιδιά και νέους. Η UNICEF είναι ευγνώμων για τη συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος φιλοξενεί αυτό το συνέδριο, καθώς και με την συνεργασία μας με την Ελληνική κυβέρνηση. Η ομάδα μου συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην στήριξη της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Δουλεύουμε στενά με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή την ουσιαστικής σημασίας συνεργασία. Ο λόγος που αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή τη διάσκεψη ως UNICEF έγκειται στο ότι οι πόλεις έχουν βαθύ αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους. Οι πόλεις μεταφράζουν τις εθνικές πολιτικές σε τοπική δράση και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παροχής βασικών υπηρεσιών. Για ένα παιδί αυτό είναι άκρως σημαντικό.
Σημαίνει πρόσβαση σε ένα λεωφορείο ώστε να μπορεί να πάει και να επιστρέψει από το σχολείο του με ασφάλεια. Σημαίνει προστασία από θανατηφόρες ασθένειες μέσω δημοτικών προγραμμάτων εμβολιασμού. Σημαίνει να έχει τη δυνατότητα να κάνει τη φωνή της ή τη φωνή του να εισακουστεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψη όταν λαμβάνονται αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον του ή το μέλλον της. Προσωπικά, δηλώνω καθηλωμένη από την ιστορία της Μαρίας η οποία έχει καταφέρει να υπερβεί αδιανόητα εμπόδια για να έχει πρόσβαση στο δικαίωμα της στην εκπαίδευση. Περίπου το 75% των περισσότερων από τα 5 εκατομμύρια παιδιών που ζουν με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς σε όλη την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Αυτή η απώλεια δυνατοτήτων για τα ίδια τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες είναι απαράδεκτη.
Οφείλω επίσης να υπογραμμίσω ότι η παρούσα συνάντηση Δημάρχων λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που παγκοσμίως εορτάζονται τα 30 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού - την πιο επικυρωμένη Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ιστορία. Με αυτό το ορόσημο, οι τοπικοί ηγέτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για τα παιδιά και τους νέους και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων κάθε παιδιού. Σας ευχαριστώ πολύ».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της 18χρονης Μαρία Αλεξάντροβα, εκπροσώπου νέων για θέματα συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και προσβασιμότητας από την Βουλγαρία:
«Ευχαριστώ πολύ τη UNICEF που με προσκάλεσε να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία μου και να προσπαθήσω να συνεισφέρω σε μια θετική κοινωνική αλλαγή για τα άτομα με αναπηρίες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η προσβασιμότητα, για μένα, είναι συνώνυμη με την ανεξαρτησία. Το να μην μπορώ να πάω στον κινηματογράφο, στη βιβλιοθήκη ή σε άλλους χώρους στην πόλη μου με εμποδίζει να οικοδομήσω σχέσεις με τους συνανθρώπους μου. Η «φυσική» έλλειψη προσβασιμότητας δεν είναι η μόνη που υπάρχει στην κοινωνία. Στάσεις και συμπεριφορές απέναντί μας είναι επίσης σημαντικές. Αλλά για να αλλάξουμε τη νοοτροπία των ανθρώπων, πρέπει να αρχίσουν να μας βλέπουν ανάμεσά τους, ως αναπόσπαστο τμήμα της κοινότητάς τους μέσα από ουσιαστική συμμετοχή και επικοινωνία. Γι 'αυτό καλώ τους Δημάρχους της Ευρώπης που συγκεντρώθηκαν εδώ σήμερα να κάνουν τις πόλεις τους πιο προσιτές για όλους και να μας επιτρέψουν να αναδείξουμε και να μοιραστούμε τις μοναδικές μας ικανότητες με το κοινωνικό σύνολο. Η πολιτική βούληση, η άμεση διαβούλευση με νέους και άτομα με αναπηρία και η επένδυση στις πραγματικές μας ικανότητες θα οδηγούσε σε μια καλύτερη κοινωνία για όλους μας. Σας ευχαριστώ».