fusilli_key-visual_final

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο 100% χρηματοδοτούμενο έργο «Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation» (FUSILLI) (Προώθηση του μετασχηματισμού του συστήματος σίτισης των πόλεων μέσω της εφαρμογής καινοτόμων ζωντανών εργαστηρίων) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 (H2020-FNR-2020 / CE-FNR-07-2020), που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2021.

Οι εταίροι του έργου είναι 34 και αναλυτικά αναγράφονται στην ιστοσελίδα https://fusilli-project.eu/about/partners/.

Βασικός στόχος του έργου είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών για τα τρόφιμα που υποστηρίζουν τη μετάβαση προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων σε αστικές, περιαστικές και γειτονικές αγροτικές περιοχές, σε εναρμόνιση και με τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ και μετασχηματισμό της διαχείριση της τροφής σε βιώσιμη έως το 2030. Το έργο θα διαρκέσει συνολικά 4 χρόνια.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το FUSILLI δημιουργεί ένα δίκτυο ανταλλαγής γνώσεων και μάθησης 12 ευρωπαϊκών πόλεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μετασχηματισμού του συστήματος τροφίμων. Αυτές οι πόλεις θα ενσωματώσουν τα τρόφιμα ως μέρος της αστικής-αγροτικής τους ατζέντας, θα εντοπίσουν και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τη μετατροπή των συστημάτων τροφίμων σε βιώσιμα, υγιή και χωρίς αποκλεισμούς. Μέσω μιας ανοιχτής κοινότητας γνώσης, οι πόλεις θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν καινοτόμες και εξατομικευμένες πολιτικές και δράσεις, τοποθετώντας τους πολίτες στην καρδιά της διαδικασίας.

Όσον αφορά το Δήμο Αθηναίων, μέσω της συμμετοχής του στο έργο FUSILLI, θα έχει τη δυνατότητα συνέχισης του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη διατροφή στην Αθήνα και μέσω αυτού, της μετατροπής του γραμμικού μοντέλου της σίτισης της πόλης και της διαχείρισης της τροφής και των υποπροϊόντων της σε ολιστικό, αειφορικό, κυκλικό μοντέλο, στοχεύοντας στα εξής:

  • Στο μετριασμό των αερίων του θερμοκηπίου με μείωση και κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφής

  • Στις υπηρεσίες σίτισης ευπαθών κοινωνικών ομάδων

  • Στην ευαισθητοποίηση δημοτών σχετικά με τις αγροδιατροφικές επιλογές &

  • Στην ευαισθητοποίηση μαθητών μέσω εκπαιδευτικών και σχολικών δραστηριοτήτων

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο της Αθήνας στο FUSILLI μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο: https://fusilli-project.eu/living-labs/athens/ , ενώ σχετικά με το έργο στην ιστοσελίδα: https://fusilli-project.eu/. Στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας, δίνεται στους ενδιαφερόμενους/ες η δυνατότητα εγγραφής τους στο newsletter του έργου, ώστε να λαμβάνουν άμεσα ενημερώσεις σχετικά με την εξέλιξή του και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες.

project funded by the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation Programme

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.