5(5)

Τα φώτα ανάβουν και πάλι στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Ο εμβληματικός χώρος πολιτισμού στην «καρδιά» της πόλης «συστήνεται» ξανά στους Αθηναίους, ενάμιση χρόνο μετά τη διακοπή της λειτουργίας του εξαιτίας της πανδημίας και σηκώνει αυλαία το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών παραστάσεων, για την περίοδο 2021-2022.

Με αφορμή την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου στην οδό Ακαδημίας, η κεντρική αίθουσα του Ολύμπια υποδέχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης τους δημοσιογράφους, με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τη σημασία της επανεκκίνησης του θεάτρου – συμβόλου για την πόλη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η αντιδήμαρχος κυρία Άννα Ροκοφύλλου που ηγήθηκε του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και της προσπάθειας για την επαναλειτουργία του θεάτρου, καθώς και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου και υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών Συνόλων, Ολιβιέ Ντεκότ, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το δυναμικό πρόγραμμα παραστάσεων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες -μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε συνολικότερα στο πρόγραμμα του Δήμου να κρατηθεί ζωντανός ο πολιτισμός στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και στο «μεγάλο στοίχημα» το Δημοτικό θέατρο Ολύμπια να γίνει ξανά «το κέντρο του πολιτισμού στην πόλη».

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, σας καλωσορίζω στο ιστορικό θέατρο Ολύμπια. Στο θέατρο που σήμερα μας επανασυστήνεται! Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, περάσαμε μία δύσκολη δοκιμασία. Απομακρυνθήκαμε. Ο πολιτισμός πλήγηκε ανεπανόρθωτα. Οι αυλαίες έπεσαν. Το χειροκρότημα σίγησε. Οι καλλιτέχνες εκτοπίστηκαν από τον φυσικό τους χώρο, παλεύοντας να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσει η ψυχή τους σε όλους εμάς. Όμως αυτή η κρίση, εμάς στο Δήμο Αθηναίων μας πείσμωσε. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε πρώτοι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης για τον πολιτισμό. Με υποδειγματικό τρόπο που εξασφάλιζε την προστασία του κοινού από την πανδημία και ταυτόχρονα ενίσχυε οικονομικά τους καλλιτέχνες» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε «…δεν σταματήσαμε εκεί. Βρήκαμε τον χρόνο να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, να δρομολογήσουμε τη δημιουργία νέων πολιτιστικών χώρων και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο αξιοποίησης του άυλου και υλικού πολιτιστικού αποθέματος της πρωτεύουσας».

Μέσα σε αυτή τη συνολική προσπάθεια, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, «το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια ήταν, είναι και θα είναι το μεγάλο μας στοίχημα.  Γιατί το ΟΛΥΜΠΙΑ, κυρίες και κύριοι, δεν είναι ένα ακόμη θέατρο της Αθήνας. Είναι το κέντρο του πολιτισμού της Αθήνας. Σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο, με το βαρύ ιστορικό παρελθόν, οφείλαμε να δώσουμε ένα αντίστοιχα λαμπρό μέλλον και έτσι σήμερα, με υπερηφάνεια μπορώ να σας ανακοινώσω ότι το ΟΛΥΜΠΙΑ κάνει μία νέα αρχή. Η επαναλειτουργία του σηματοδοτεί και τη νέα φιλοσοφία που διέπει το χαρακτήρα του Δημοτικού μας Θεάτρου» .

Αυτή η νέα φιλοσοφία εμπεριέχεται στο πρόγραμμα, το οποίο ο Δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε «τολμηρό, υπερβατικό, κλασσικό αλλά και σύγχρονο», αλλά και στη νοηματοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου εντός και εκτός των ορίων της χώρας. «Γιατί το Ολύμπια απευθύνεται σε όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της Αθήνας», όπως σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, αλλά ταυτόχρονα «Γίνεται πρεσβευτής της Αθήνας στο εξωτερικό», καθώς στοχεύει στη «φιλοξενία διεθνών παραγωγών και παραγωγών άλλων αντίστοιχων θεάτρων από τις πόλεις του εξωτερικού… ανταλλαγές παραστάσεων στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας των πόλεων και φυσικά συμπαραγωγές»

Η αντιδήμαρχος Αννα Ροκοφύλλου, στην ομιλία της τόνισε «Το Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», αυτό το εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο για την Αθήνα μας, κάνει μια καινούργια αρχή μετά την πανδημία. Είμαι πολύ υπερήφανη, που ως πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ ευτύχησα να το δω να αποκτά ξανά λάμψη και να αρχίζει να παίρνει εκ νέου τη θέση που του αναλογεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που ο Δήμος Αθηναίων δίνει και πάλι ζωή σ΄ αυτό το «στολίδι» της πόλης μας. Πριν αναστείλουμε την λειτουργία του Θεάτρου λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήσαμε από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, 59 εκδηλώσεις που συμμετείχαν πάνω από 80 συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες (σολίστ, αρχιμουσικοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, χορευτές κ.λπ.) και τα Μουσικά Σύνολα του ΟΠΑΝΔΑ. Τις παραστάσεις αυτές παρακολούθησαν περισσότεροι από 36.000 θεατές, στο αναγεννημένο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια. Αυτό το χειμώνα, το Θέατρο Ολύμπια, υπό την καλλιτεχνική  διεύθυνση του καταξιωμένου Ολιβιέ Ντεκότ, επιστρέφει δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης προγραμματίζοντας συναυλίες και παραστάσεις υψηλού επιπέδου».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Olivier Descotes,  δήλωσε: «το Ολύμπια θα παραμείνει ένα μουσικό θέατρο αφιερωμένο στο λυρικό θέατρο αλλά και σε διαφορετικά είδη μουσικής, με έμφαση πάντα στη φωνή, καθώς και σε άλλες μορφές τέχνης. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει ένα ευρύ κοινό μέσα από ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα ικανό να αγγίξει διαφορετικές γενιές. Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2021 εστιάζει κυρίως στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με παραστάσεις όπερας, οπερέτας, θεάτρου και σύγχρονου χορού, που πλαισιώνονται παράλληλα από πολλά μουσικά αφιερώματα, συναυλίες τζαζ και έντεχνης μουσικής, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα».

                              Τα τρία ορόσημα που «γέννησαν» το νέο πρόγραμμα του Ολύμπια

Ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιεί το σταθερό καλλιτεχνικό δυναμικό του, τα Μουσικά Σύνολα, τα οποία πλαισιώνουν τις περισσότερες παραγωγές, ενώ στηρίζει και αναδεικνύει Έλληνες δημιουργούς, νέους Έλληνες καλλιτέχνες, μουσικούς, σολίστ και καλλιτεχνικές ομάδες, ως πάγιο και πρωταρχικό του μέλημα. Ταυτόχρονα, συμπράττει με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της χώρας θέτοντας τις βάσεις για νέες εγχώριες, αλλά και διεθνείς συνεργασίες στο άμεσο μέλλον, προκειμένου σύντομα το Ολύμπια να καθιερωθεί ως προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας.

Στον πυρήνα του νέου προγράμματος για την καλλιτεχνική περίοδο 2021 – 2022 είναι η μουσική. Ακούμε τις ιστορίες που έχει να μας διηγηθεί το θέατρο, αφουγκραζόμαστε την ιστορικότητά του, σεβόμαστε αλλά και επαναπροσδιορίζουμε την ταυτότητά του. Το ρεπερτόριο ξεκινά από το λυρικό τραγούδι και φτάνει μέχρι τη τζαζ και την έντεχνη καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ η μουσική, το τραγούδι συνομιλούν δημιουργικά με άλλες μορφές τέχνης, το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά. Έργα διεθνούς ρεπερτορίου παρουσιάζονται πλάι σε σύγχρονες, πειραματικές παραστάσεις, ενώ αγαπημένα κλασικά έργα προσεγγίζονται με μια νέα ματιά.

Το νέο πρόγραμμα είναι δομημένο γύρω από τρεις κεντρικές θεματικές, τρεις επετείους - ορόσημα για τη χώρα: Τον εορτασμό των 200 χρόνων – μέχρι και το τέλος του 2021 – από την Ελληνική Επανάσταση, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως επίσης και την επέτειο γέννησης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το 2022.

Η έναρξη της νέας σεζόν στο Ολύμπια πραγματοποιείται αυτό το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, με την παράσταση «Αχιλλεύς. Ελλάς Εκλιπαρούσα», την ιδιαίτερη συνάντηση της θεατρικής ομάδας των bijoux de kant με το ηρωικό δράμα του Αθανάσιου Χριστόπουλου «Αχιλλεύς» (1804). Μια παράσταση που διερευνά και επαναδιαπραγματεύεται την έννοια της ελληνικότητας και της συλλογικότητας μέσα από το μύθο της οργής του Αχιλλέα απέναντι στον Αγαμέμνονα.

Ακόμη μία παράσταση που εμπνέεται από την ιστορία και την Ελληνική Επανάσταση έρχεται στο θέατρο της οδού Ακαδημίας, από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου. Πρόκειται για το νέο έργο της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες, με τίτλο U(R)TOPIAS, σε σύλληψη και χορογραφία της Πατρίσια Απέργη. Το πρόθεμα -Ur σημαίνει αρχαίο, πρωτόγονο. Στο έργο, η ομάδα ανακαλύπτοντας κομμάτια και θραύσματα του παλιού, προβάλλει τις δικές της ιδέες για νέους τρόπους μάχης και αντίστασης, ορίζει μια νέα, δική της «ουτοπία».

Κεντρική θέση στο νέο πρόγραμμα έχουν έργα όπερας και ελληνικής οπερέτας. Le Siege de Corinthe (Η Πολιορκία της Κορίνθου), η αριστουργηματική όπερα του Gioachino Rossini που αναφέρεται στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών και κινητοποίησε το φιλελληνικό κίνημα στη γαλλική πρωτεύουσα, παρουσιάζεται, στις 19 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην παρισινή εκδοχή της, του 1826. Ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου καθοδηγεί μια λαμπερή διανομή που αποτελείται από σπουδαίους Έλληνες και ξένους σολίστ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, ενώ η σκηνοθέτις Ροδούλα Γαϊτάνου συμπράττει με επτά πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που επέλεξε η ιστορικός Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, οι οποίοι δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο μια θεαματική εικαστική τοποθέτηση.

Ο Μάρκος Μπότσαρης, το περίφημο «εθνικόν μελόδραμα» του Παύλου Καρρέρ, μία ελληνική εθνική όπερα – όπως έχει χαρακτηριστεί, μία εξιστόρηση της πορείας και της δράσης του σπουδαίου στρατηγού, ένας ύμνος στην ανδρεία και την αριστεία του, ανεβαίνει στη σκηνή του Ολύμπια στις 5 Νοεμβρίου, υπό τον Βύρωνα Φιδετζή σε νέα ενορχήστρωση του ίδιου.

Στις 28 Νοεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την όπερα Ανδρονίκη του Αλέξανδρου Γκρεκ, μια συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας 1821 – 2021. Ένα έργο – το πρώτο του Κερκυραίου συνθέτη – μέσα από το οποίο ο ίδιος επιχειρεί να συνδυάσει την ελληνική παράδοση με τα επιτεύγματα της δυτικής μουσικής, σε νέα ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

Τέλος, «Η Κρητικοπούλα», το κύκνειο άσμα του Σπύρου Σαμάρα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1916, στο Δημοτικό Θέατρο του Φαλήρου, με τεράστια επιτυχία, ανεβαίνει από τις 18 έως τις 27 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια και μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα.

Παράλληλα, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων προβάλλει το έντεχνο ελληνικό τραγούδι με δύο ξεχωριστές συναυλίες: Στις 23 Νοεμβρίου, αποδίδουμε φόρο τιμής στην εμβληματική μορφή του Μίκη Θεοδωράκη, με ένα αφιέρωμα στο οποίο οι Νένα Βενετσάνου, Κώστας Μακεδόνας, Μαρία Σουλτάτου και Δώρος Δημοσθένους ερμηνεύουν τραγούδια αγαπημένα, τραγούδια λατρεμένα, από την απύθμενη δεξαμενή της πολύτιμης και ανυπολόγιστης συνεισφοράς του. Λίγο πριν τελειώσει το 2021, στις 29 Δεκεμβρίου, η Φωτεινή Βελεσιώτου μας οδηγεί σε μια μουσική περιπλάνηση με συναίσθημα και δυνατές ερμηνείες σε τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, αλλά και κομμάτια μεγάλων συνθετών. Μαζί της στη σκηνή θα είναι η Ανατολή Μαργιολά.

Στο νέο πρόγραμμα του Ολύμπια έχει και η τζαζ την τιμητική της. Ειδική σε αυτό το είδος μουσικής είναι η Athens Big Band. Στις 24 Νοεμβρίου, συμπράττει με δύο εξαιρετικούς ερμηνευτές διεθνώς, την Ειρήνη Κωνσταντινίδη και τον Alex Affolter, και μας καλεί στη συναυλία Golden Voices! για να ζήσουμε μια βραδιά γεμάτη διαχρονικές μελωδίες, με επίκεντρο τη «χρυσή εποχή» της τζαζ. Λίγες μέρες μόνο πριν από την αλλαγή του χρόνου, μας υπόσχεται τα πιο Swinging Christmas που έγιναν ποτέ, με τους Σταύρο Ρωμανό και Τζένη Καπάδαη. Θα ακούσουμε κομμάτια που έγιναν θρυλικά από τους Frank Sinatra και Ella Fitzgerald και θα γεμίσουν τις καρδιές μας με κέφι και πανέμορφες μελωδίες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, η ατμόσφαιρα στο θέατρο Ολύμπια θα είναι μαγική. Αποχαιρετάμε το 2021 με την εορταστική συναυλία The Twelve Days of Christmas, με τραγούδια και ύμνους απ’ όλο τον κόσμο, παρέα με τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων και τη διακεκριμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη υπό την μπαγκέτα του Σταύρου Μπερή, ενώ υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με ένα πρωτοχρονιάτικο Gala Όπερας, στις 13 Ιανουαρίου, με τους διεθνούς φήμης Μυρτώ Παπαθανασίου, Pietro Adaíni και Δημήτρη Τηλιακό και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Nikolas Nägele. Το ωραιότερο μουσικό «ποδαρικό» για το 2022, διάσημες άριες και ντουέτα από τις πιο αγαπημένες όπερες, μια συναυλία αφιερωμένη στον έρωτα!

Επιστρέφοντας ύστερα από πολλούς μήνες στις κλειστές αίθουσες, ο Δήμος Αθηναίων έχει ως πρωταρχικό του μέλημα την ασφάλεια θεατών, καλλιτεχνών και εργαζομένων. Γι’ αυτό ο χώρος του Ολύμπια είναι αμιγής, covid free, και σε αυτόν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» επιστρέφει στην «καρδιά» της Αθήνας, επιστρέφει στην «καρδιά» της πολιτιστικής ζωής της πόλης με ένα πολύ ενδιαφέρον και πολυποίκιλο πρόγραμμα που υπόσχεται να χαρίσει αξέχαστες στιγμές στους θεατές του.

Περισσότερες πληροφορίες: www.opanda.gr

________________________________

Η είσοδος στους χώρους του Θεάτρου προϋποθέτει πιστοποιητικό
εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη
διάγνωση), ενώ πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Σε όλες τις εκδηλώσεις στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας.

Κατά την άφιξη των θεατών στο θέατρο:

·        Προς αποφυγή συνωστισμού προτείνεται στους θεατές να προσέρχονται στο θέατρο τουλάχιστον μία ώρα (60’) πριν από την έναρξη της παράστασης.

·        Κατά την είσοδο στο θέατρο πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές κάθονται μόνο στις θέσεις τους και δεν αλλάζουν θέση.

·        Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του κοινού στον χώρο της παράστασης, από την είσοδο μέχρι και την έξοδό τους.

·        Μετά το πέρας της παράστασης θα γίνεται σταδιακή αποχώρηση από το θέατρο ακολουθώντας τις οδηγίες της ταξιθεσίας.

·        Δεν θα υπάρχει διάλειμμα.

Φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση και υλικό για το πρόγραμμα μπορείτε να κατεβάσετε εδώ: https://www.dropbox.com/sh/idk5lxata54vv3q/AABDWbyOM-6KEvady47HtJOSa?dl=0

Ημερομηνία: 
Τετ, 06/10/2021 - 14:30

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.