Τα αποτελέσματα των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια που απευθύνονταν στο ευρύ κοινό, περί των συνηθειών μετακίνησης τους και των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηναίων που σχετίζονται με θέματα κινητικότητας, αποτελούν μία πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης για την Ομάδα Εργασίας του ΣΒΑΚ. Τα αποτελέσματα εμφανίζουν μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ αυτών που προήλθαν από τις απαντήσεις των κατοίκων του Δήμου και των επισκεπτών (αυτών που κατοικούν εκτός του Δήμου Αθηναίων και εντός της Περιφέρειας Αττικής).

Σύμφωνα με την έρευνα, το 47% και το 53% των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων, αντίστοιχα,  δήλωσε ότι εργάζεται εντός του Δήμου. Το  58% των κατοίκων και το 34% των επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων δήλωσαν ότι ο Δήμος Αθηναίων αποτελεί τον συνήθη προορισμό μετακίνησης τους για αναψυχή. Το 74% των κατοίκων μετακινείται με προορισμό εντός του Δήμου Αθηναίων για ψώνια και άλλες καθημερινές δραστηριότητες (πλην της συστηματικής εργασίας), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους επισκέπτες διαμορφώνεται σε 21%.

Στα παρακάτω διαγράμματα φαίνεται το κύριο μέσο μετακίνησης που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Δήμου Αθηναίων για διάφορους σκοπούς μετακίνησης.

Οι κάτοικοι και επισκέπτες του Δήμου κλήθηκαν, επιπλέον, να αναδείξουν τα σημαντικότερα σημερινά προβλήματα στην κινητικότητα στο Δήμο βαθμολογώντας τα σε κλίμακα από το 1 έως το 5 (1 το λιγότερο σημαντικό και 5 το πιο σημαντικό πρόβλημα).

 

  Πολίτες που κατοικούν στο Δ. Αθηναίων
1 Περιορισμένο πλάτος πεζοδρομίων και ύπαρξη εμποδίων 4.6
2 Έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου 4.4
3 Παράνομη στάθμευση 4.4
4 Κυκλοφοριακή συμφόρηση και καθυστερήσεις 4.3
5 Έλλειψη καθαρής ατμόσφαιρας και ηχορύπανση 4.3
6 Ανεπαρκές δίκτυο για μετακίνηση με ποδήλατο 4.1
7 Αυξημένη παραβατικότητα 4.0
8 Έλλειψη χώρων στάθμευσης για αυτοκίνητα και δίκυκλα 4.0
9 Ελλιπής σήμανση – ελλιπής συντήρηση της σήμανσης – μειωμένο αίσθημα οδικής ασφάλειας 3.9
10 Αραιά δρομολόγια και έλλειψη αξιοπιστίας δημόσιας συγκοινωνίας 3.8
11 Κακή κατάσταση λεωφορείων και στάσεων 3.6
12 Περιορισμένες λεωφορειακές γραμμές και αραιές στάσεις λεωφορείων 3.5
13 Υψηλό κόστος μετακίνησης 3.0

Για τους κατοίκους του Δήμου, μεγαλύτερη σημασία έχουν τα πολεοδομικά ζητήματα που υποδηλώνουν την χαμηλή προσβασιμότητα τη πόλης από τους πεζούς και τους  ποδηλάτες  και τα περιβαλλοντικά ζητήματαπου αυτή αντιμετωπίζει, όπως την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση. Αντιθέτως, οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ότι το κόστος μετακίνησης και η κάλυψη του δικτύου μεταφορών από ΜΜΜ δεν αποτελούν ιδιαιτέρως έντονα προβλήματα.

 

 Πολίτες που κατοικούν εκτός Δ.Αθηναίων
1 Κυκλοφοριακή συμφόρηση και καθυστερήσεις 4.3
2 Παράνομη στάθμευση 4.1
3 Έλλειψη καθαρής ατμόσφαιρας και ηχορύπανση 4.1
4 Έλλειψη χώρων στάθμευσης για αυτοκίνητα και δίκυκλα 4.1
5 Έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου 4.1
6 Ανεπαρκές δίκτυο για μετακίνηση με ποδήλατο 4.0
7 Περιορισμένο πλάτος πεζοδρομίων και ύπαρξη εμποδίων 4.0
8 Αυξημένη παραβατικότητα 3.8
9 Αραιά δρομολόγια και έλλειψη αξιοπιστίας δημόσιας συγκοινωνίας 3.6
10 Ελλιπής σήμανση – ελλιπής συντήρηση της σήμανσης – μειωμένο αίσθημα οδικής ασφάλειας 3.5
11 Κακή κατάσταση λεωφορείων και στάσεων 3.5
12 Περιορισμένες λεωφορειακές γραμμές και αραιές στάσεις λεωφορείων 3.2
13 Υψηλό κόστος μετακίνησης 3.0

Οι επισκέπτες του Δήμου, επικεντρώνονται σε προβλήματα που αφορούν στην μετακίνηση με το Ι.Χ. και τη μηχανή, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι καθυστερήσεις, η παράνομη στάθμευση και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Σημαντικά προβλήματα για αυτούς, επίσης, είναι η έλλειψη καθαρής ατμόσφαιρας, η ηχορύπανση και η έλλειψη ελεύθερων δημοσίων χώρων. Το ανεπαρκές δίκτυο ποδηλάτου κατατάσσεται, επίσης, ως σημαντικό ζήτημα για την κινητικότητα. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι και οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του Δήμου αντιλαμβάνονται ότι το κόστος μετακίνησης και το  επίπεδο κάλυψης του δικτύου μεταφορών από ΜΜΜ αποτελούν σχετικά τα λιγότερο σημαντικά προβλήματα για την κινητικότητα.

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.