Μεθοδολογική προσέγγιση

Στα πλαίσια του συμμετοχικού σχεδιασμού του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Αθηναίων δημιουργήθηκαν δύο σενάρια παρεμβάσεων: Το ήπιο σενάριο έχει ως στόχο να προαχθεί η βιώσιμη κινητικότητα σε όλη την έκταση του Δήμου χωρίς να επέλθουν ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων. Κάπως περισσότερο αποτελεσματική θα είναι η συμβολή του ριζοσπαστικού σεναρίου στην αλλαγή της εικόνας της πόλης. Η υλοποίηση του ριζοσπαστικού σεναρίου προϋποθέτει μία κοινωνία έτοιμη να δεχτεί μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά της προκειμένου η πόλη να αποκτήσει μία ριζικά διαφορετική εικόνα και να πάρει μια θέση στην πρώτη γραμμή του μετώπου μαζί με τις πιο υπεύθυνες πόλεις της Ευρώπης που δίνουν μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Διεξαγωγή 2ης Διαβούλευσης με Φορείς

1ο Στάδιο

Κατά την Β’ διαβούλευση παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των φορέων, των παρατάξεων και των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων εκτενώς τα δυο σενάρια κινητικότητας, ενώ για την ανάδειξη του επικρατέστερου σεναρίου κινητικότητας τους διανεμήθηκε στοχευμένο ερωτηματολόγιο. Στο ερωτηματολόγιο αφού παρουσιάζονται συνοπτικά τα δυο σενάρια, ζητήθηκε να εκδηλώσουν την προτίμησή τους σε ένα από αυτά, καθώς και να δηλώσετε να δηλώσουν εάν διαφωνούν συγκεκριμένα με κάποιο από τα μέτρα του σεναρίου επιλογής τους ή ακόμα εάν θέλανε να προσθέσουν κάποιο μέτρο σε αυτό.

Αρκετοί εκπρόσωποι κατά την επιλογή του σεναρίου πρότειναν αρχικά το ήπιο σενάριο με την επισήμανση όμως ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες και ανάλογα με την επιτυχία των μέτρων, μακροπρόθαεσμα αλλά εντός του χρονικού ορίζοντα του ΣΒΑΚ, θα τους ενδιέφερε είτε η μερική υλοποίηση δέσμης μέτρων του ριζοσπαστικού σεναρίου είτε η υλοποίησή του καθολικά. Το σενάριο αυτό στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναφέρεται ως μεικτό σενάριο.

Σχηματική ποσοστιαία απεικόνιση του αποτελέσματος της επιλογής των δυο ενναλακτικών σεναρίων που θέτουν οι εκπρόσωποι μέσω της έρευνας ερωτηματολογίου
Σχηματική ποσοστιαία απεικόνιση του αποτελέσματος της επιλογής των δυο ενναλακτικών σεναρίων που θέτουν οι εκπρόσωποι μέσω της έρευνας ερωτηματολογίου

Από τα αποτελέσματα προκύπτει η σαφής προτίμηση του ήπιου έναντι του ριζοσπαστικού σεναρίου, δεδομένου ότι το μεικτό σενάριο αναφέρεται στην εφαρμογή κατ’ αρχήν του ήπιου σεναρίου και σε μεταγενέστερο στάδιο του ριζοσπαστικού.

Συμμετοχή των πολιτών 

2ο Στάδιο

Η συμμετοχή στην διαμόρφωση του σεναρίου κινητικότητας «ανοίχθηκε» στους πολίτες του Δήμου Αθηναίων και της ευρύτερη περιοχής της Αττικής με την χρήση ηλεκτρονικής φόρμας με την μορφή δημοσκόπησης – ερωτηματολογίου. Η δομή της ηλεκτρονικής φόρμας του ερωτηματολογίου είχε την δομή που περιγράφεται στο Παράρτημα V:

Οι δράσεις προώθησης του ερωτηματολογίου που πραγματοποιήθηκαν σε προσπάθεια να διευρυνθεί η συμμέτοχή των πολιτών είναι οι εξής

Α) Ανάρτηση του ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα του ΣΒΑΚ Δήμου Αθηναίων. Το ερωτηματολόγιο αναρτήθηκε με τρόπο που να εμφανίζεται σε κεντρικό σημείο στην αρχική σελίδα και διατηρήθηκε εκεί για τρεις εβδομάδες.

Β) Η ομάδα έργου προώθησε τον σύνδεσμο του ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα του Δήμου και σε μέσα επικοινωνίας που διατηρούν καλή συνεργασία.

Γ) Η ομάδα έργου αξιοποίησε το δίκτυο των εμπλεκόμενων φορέων με την αποστολή ατομικών προσκλήσεων μέσω e-mail και μέσω της χρήσης των κοινωνικών δικτύων.

Η περίοδος διεξαγωγής της διαδικτυακής διαβούλευσης (η οποία καθορίζεται από την έναρξη της σύμβασης και το συνολικό χρονοδιάγραμμα της εκπόνησης τοποθετείται στην διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου (περίοδος Ιουνίου  – Ιουλίου 2020) γεγονός που επηρέασε σημαντικά τη συμμετοχή.

Με το πέρας της περιόδου διαβούλευσης, πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία των τοποθετήσεων πολιτών που συμπλήρωσαν το υπόψη ερωτηματολόγιο.

Η ηλεκτρονική φόρμα τοποθέτησης πολίτων για την επιλογή του σεναρίου κινητικότητας, δεχόταν τοποθετήσεις για διάρκεια 60 ημερών. Συνολικά υπήρξαν 144 τοποθετήσεις, το σύνολο των οποίων είναι ολοκληρωμένες και ικανές προς επεξεργασία.

Οι ερωτώμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα δυο σενάρια κινητικότητας και να συμβάλουν με τις παρατηρήσεις τους στην βελτίωση των μέτρων των δύο σεναρίων. Οι πολίτες συμφώνησαν σχεδόν καθολικά με το προτεινόμενο ΣΒΑΚ, ενώ οι σημαντικότερες επισημάνσεις τους  ήταν οι εξής:

  • Αύξηση συχνότητας δρομολογίων των ΜΜΜ, προσλήψεις προσωπικού στον ΟΑΣΑ, ανανέωση – αύξηση του στόλου οχημάτων (λεωφορεία , τρόλεϊ)
  • Διαπλάτυνση των υφιστάμενων ανεπαρκών πεζοδρομίων και αντιμετώπιση των αυθαίρετων φυτεύσεων επί των πεζοδρομίων
  • Aπαραίτητη η διαμόρφωση νέων δημοτικών χώρων στάθμευσης
  • Μεγάλες εδαφοκλίσεις, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια
  • Διαπλάτυνση και καθαρισμός των πεζοδρομίων
  • Υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας και ανάπλαση της περιοχής

Επιλογή επικρατέστερου σεναρίου κινητικότητας

Στην τελευταία ενότητα της ηλεκτρονικής φόρμας, οι Δημότες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των δυο προτεινόμενων σεναρίων κινητικότητας που αξιολόγησε στις προηγούμενες ενότητες. Τα αποτελέσματα για την επιλογή επικρατέστερου σεναρίου παρουσιάζονται στην συνέχεια.

Σχηματική ποσοστιαία απεικόνιση του αποτελέσματος της επιλογής των δυο ενναλακτικών σεναρίων που θέτουν οι πολίτες μέσω της έρευνας ερωτηματολογίου
Σχηματική ποσοστιαία απεικόνιση του αποτελέσματος της επιλογής των δυο ενναλακτικών σεναρίων που θέτουν οι πολίτες μέσω της έρευνας ερωτηματολογίου

Από τη διαδικασία της διαδικτυακής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία των δυο μελλοντικών σεναρίων προκύπτει πως το τελικό σενάριο που συγκεντρώνει οριακά την πλειοψηφική προτίμηση των πολιτών του Δήμου Αθηναίων είναι το ήπιο σενάριο.

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.