Photo 2(2)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», συμμετέχει στους εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με εκπαιδευτικές δράσεις, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών και μια έκθεση ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Διαδραστικό «Χρονολόγιο για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας»

Οι επετειακές δράσεις ξεκινούν με την παρουσίαση του «Χρονολογίου για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας» όπου περιγράφονται τα γεγονότα-σταθμοί μιας περιόδου από το 1914 και τους πρώτους διωγμούς ελληνικών πληθυσμών από τη Ανατολική Θράκη, έως και το 1987 και την πληρωμή των χρεών των αστών προσφύγων από το ελληνικό κράτος. Το χρονολόγιο περιλαμβάνει κείμενα με ιστορική πληροφορία, συνοδευόμενη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Την ιστορική έρευνα πραγματοποίησε ο ιστορικός Γιάννης Γκλαβίνας που επιμελήθηκε και τα κείμενα. Η επιλογή φωτογραφιών έγινε από το αρχείο της ΕΡΤ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και τη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κονγκρέσου, και προβάλλονται κατόπιν ευγενικής παραχωρησής τους. Το Χρονολόγιο σχεδιάστηκε και οργανώθηκε ώστε να μείνει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://kids4thecity.gr  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να είναι προσβάσιμο από μαθητές και εκπαιδευτικούς ή οποιονδήποτε αναζητά σχετικές πηγές.

«Θυμάμαι το ‘22» Έκθεση για το 1922 για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Έκθεση Προφορικών Μαρτυριών στο Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου. 18 Μαΐου.

Τον Μάιο θα παρουσιαστεί μια έκθεση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, με προφορικές μαρτυρίες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Επιλεγμένες προφορικές μαρτυρίες θα αναγνωστούν από μαθητές σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» καθώς η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει τον συμμετοχικό χαρακτήρα του Προγράμματος. Οι μαθητές με τη δική τους φωνή θα ζωντανέψουν τις ανθρώπινες ιστορίες ενός σημαντικού κεφαλαίου της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και υλοποιείται με την ευγενική παραχώρηση υλικού από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Οι ηχογραφημένες προφορικές μαρτυρίες με τη φωνή των παιδιών,  θα παρουσιαστούν σε σειρά podcast (ηχητικών επεισοδίων) και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Ομιλίες & προβολές

Τέλος, θα οργανωθούν ομιλίες από ιστορικούς στην Τεχνόπολη για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών σχετικών με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων:

 • Ομιλία του εκπαιδευτικού Ανδρέα Μπαλτά με τίτλο «Ο αθλητισμός των προσφύγων της Μικράς Ασίας» και προβολή της ταινίας «1968» του Τάσου Μπουλμέτη. Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», 22 Μαρτίου: 10:00-13:00
 • Προβολή του ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτη Μαρίας Ηλιού με τίτλο «Σμύρνη μια κοσμοπολίτικη πόλη - Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου». Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», 7 Απριλίου:  17:00-22:00
 • Ομιλία του Νίκου Ανδριώτη (εκπαιδευτικός, PhD) με τίτλο «Άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα». Innovathens powered by Samsung, 13 Απριλίου: 18:00-19:00
 • Ομιλία της Τόνιας Καφετζάκη (εκπαιδευτικός, PhD) με τίτλο «Λογοτεχνικές εικόνες της άφιξης και εγκατάστασης προσφύγων του 1922 στην Αθήνα και τον Πειραιά». Innovathens powered by Samsung, 30 Μαΐου: 18:00-19:00

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. To πρόγραμμα διανύει την έκτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του. Έως τώρα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό συνολικά 217 σχολεία, 463 εκπαιδευτικοί και 6.540 μαθητές. Έχει βραβευτεί με το χρυσό και το ασημένιο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό Education Leaders Awards και από την σχολική χρονιά 2021-2022 συμμετέχει με εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα 21+, στα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, και κυρίως τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (active citizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται επίσης η Monumenta (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), η Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες πληροφορίες:www.kids4thecity.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Πειραιώς 100, Γκάζι 213 0109300 (int. 115) [email protected]

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Ημερομηνία: 
Δευ, 28/02/2022 - 14:40

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.