ΔΕΛΦΟΙ 22

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος ανέδειξε ως εμβληματικό έργο του Δήμου της Αθήνας τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό. Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στο όραμά του για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη ώστε «να επιστρέψουν οι νέοι στην Αθήνα» και ζήτησε να μεταφερθούν οι πόροι του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο να «ανεξαρτοποιηθούν» οι δήμοι από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και να καταστούν υπόλογοι στους πολίτες του για την αξιοποίηση των χρημάτων τους.

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με διακεκριμένους συνομιλητές τον Richard Burdett, καθηγητή Αστικών Σπουδών στο London School of Economics and Political Science και τον Jean- Louis Missika, πρώην αντιδήμαρχο του Παρισιού, ο Δήμαρχος Αθηναίων αφού ανέφερε ότι δύο από τους πέντε κατοίκους έχουν εγκαταλείψει την Αθήνα από την αλλαγή της χιλιετίας, τόνισε ότι η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι «να επανεφεύρουμε τις υπηρεσίες μας και ταυτόχρονα να επενδύσουμε ξανά στις απαραίτητες υποδομές».

Όπως είπε ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με κάτι μικρό όσο ένα «πάρκο τσέπης», το οποίο δεν θα αλλάξει μια πόλη, αλλά μπορεί να αλλάξει μια γειτονιά ή μια παιδική χαρά ή ένα ανοιχτό γήπεδο ή με κάτι τόσο μεγάλο όσο η επένδυση στους αστικούς μας πνεύμονες, στον Εθνικό Κήπο, στον Λυκαβηττό και στον λόφο του Στρέφη ή με κάτι ακόμη μεγαλύτερο όπως είναι το έργο του Βοτανικού.

Διπλή Ανάπλαση

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο έργο της Διπλής Ανάπλασης, ο κ. Μπακογιάννης  τόνισε: «Εκεί χτίζουμε ένα νέο γήπεδο ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα εγκαθιστούμε νέες υποδομές, άρα ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα πόλη. Η λογική είναι αυτή της La Défense στο Παρίσι, αλλά φυσικά πολύ διαφορετική από την άποψη των εκτάσεων πρασίνου που εκτιμάται ότι αγγίζουν το 50% της συνολικής έκτασης.

Ταυτόχρονα, στο κέντρο της πόλης θα κατεδαφίσουμε ένα παλιό γήπεδο και θα δημιουργήσουμε έναν νέο χώρο πρασίνου που είναι πολύ σημαντικός για τους Αθηναίους, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Πρόταση για τον ΕΝΦΙΑ

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να απεξαρτηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση.

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την ανεξαρτητοποίηση και ενηλικίωση της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει ένα σημείο μετάβασης που θα μπορούσε να περιγραφεί στη φράση «δείξε μου το χρήμα!». Αυτή τη στιγμή, η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση, οπότε κάθε φορά που θέλουμε να εξασφαλίσουμε κεφάλαια, πρέπει με κάποιο τρόπο να στηριχθούμε στην κεντρική κυβέρνηση, ακόμη και αν διαθέτουμε και σχεδιάζουμε τα δικά μας χρηματοδοτικά εργαλεία, πράγμα που ούτως ή άλλως κάνουμε ως δημοτική αρχή.

Υπάρχει ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να διασφαλιστούμε, να απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς του πολιτικού συστήματος. Θα σήμαινε ότι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια θα ήταν άμεσα υπόλογοι στους πολίτες τους για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματά τους», τόνισε ο κ.Μπακογιάννης.

Το όραμα για τη νέα θητεία

Ερωτηθείς σχετικά με το σλόγκαν της επόμενης θητείας και το όραμά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Να σκεφτούμε την Αθήνα το 2030» και έθεσε ως υψηλότερο δείκτη επιτυχίας «να αυξήσουμε τον πληθυσμό μας, να καταφέρουμε να έχουν επιστρέψει οι νέοι ως μόνιμοι κάτοικοι στην Αθήνα. Και αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής: Από τη στιγμή που κάποιος ξυπνάει το πρωί μέχρι την ώρα που πάει για ύπνο. Έχει να κάνει με το ότι για πρώτη φορά έχουμε προνηπιακή εκπαίδευση, ανακατασκευή παιδικών χαρών και επένδυση στα σχολικά μας κτίρια. Έχει να κάνει με γήπεδα, έχει να κάνει με πεζοδρόμια. Εν τέλει, έχει να κάνει με όλα αυτά τα μικρά πράγματα, τα οποία συνήθως δεν θεωρούνται, αλλά είναι μέρος ενός μεγάλου οράματος».

Στο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης συνομίλησε με τον Richard Burdett ειδικό στον αστικό σχεδιασμό, που το 2017 διορίστηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ διοικητής του πιο εξαίρετου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) για τη συνεισφορά του στον τομέα του αστικού σχεδιασμού, και με τον Jean- Louis Missika, ο οποίος υπήρξε σε δύο θητείες αντιδήμαρχος του Παρισιού.


 

 

Ημερομηνία: 
Πεμ, 07/04/2022 - 15:50

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.