Στην ενίσχυση των κινητών ομάδων άμεσης παρέμβασης (street work), με υπερδιπλάσιο, καταρτισμένο προσωπικό, προχώρησε ο Δήμος της Αθήνας ώστε να παρέχει επιτόπια φροντίδα αλλά και να παρακινεί τους άστεγους, να ενταχθούν σε κάποια από τις σύγχρονες δομές που έχουν φτιαχτεί τα 2,5 τελευταία χρόνια για τη στήριξη και την επανένταξή τους. Συνολικά είκοσι άτομα από διαφορετικές ειδικότητες (γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, οδηγοί, διοικητικοί, επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής) εντάσσονται στις υπάρχουσες ομάδες street work, που επιτελούν ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, έργο.
Οι ομάδες street work του Κέντρου Υποστήριξης και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, είναι ένας κρίσιμος κρίκος στο σχέδιο που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της αστεγίας στην Αθήνα.
Εκτός από την παροχή φαγητού, ιατρικής φροντίδας, και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο δρόμο, αποτελούν τους συνδέσμους των αστέγων με τις κοινωνικές δομές, δημιουργώντας τη σχέση εμπιστοσύνης που χρειάζεται ένας άστεγος για να μετακινηθεί από το στέκι του στις δομές του Δήμου Αθηναίων.
Καλωσορίζοντας τα νέα μέλη της «κοινωνικής εμπροσθοφυλακής» όπως χαρακτήρισε το street work ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμισε: «Πυκνώνουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας των πλέον ευάλωτων. Με τις γνώσεις, την κατάρτιση και την ευαισθησία σας είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τους άστεγους συμπολίτες μας. Θα προσφέρουμε σε περισσότερους, ελπίδα και προοπτική, θα νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι. Ότι μπορούν να γίνουν ξανά λειτουργικά μέλη της κοινωνίας μας. Υπάρχουν δίπλα μας παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν και κατάφεραν να ξανασταθούν όρθιοι και περήφανοι. Αυτοί μας γεμίζουν χαρά και μας δίνουν δύναμη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμβολή στην κοινή προσπάθεια».
Από τους πρώτους μήνες του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022, οι ομάδες street work του Κέντρου Υποστήριξης και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 12.000 επιτόπιες παρεμβάσεις. Σε εκατοντάδες περιπτώσεις άστεγοι παρακινήθηκαν να έρθουν σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις ειδικές δομές του Δήμου Αθηναίων.
Μέσα στην πανδημία ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε και έθεσε σε λειτουργία το Πολυδύναμο Κέντρου Αστέγων μια σύγχρονη δομή 24ωρης λειτουργίας, με δυνατότητα φιλοξενίας 400 αστέγων. Δυναμικότητα που καλύπτει πλήρως τον αριθμό των καταγεγραμμένων αστέγων της πόλης. Το Πολυδύναμο διαθέτει Υπνωτήριο, Ξενώνα και Κέντρο Ημέρας και στους ωφελούμενους παρέχεται εκτός από διαμονή, σίτιση, ιατρική παρακολούθηση και ψυχολογική υποστήριξη. Στο ίδιο δίχτυ προστασίας της ευάλωτης κατηγορίας των αστέγων εντάχθηκε και ο νέος ξενώνας που δημιουργήθηκε ειδικά για τοξικο- εξαρτημένους που ζουν στους δρόμους.
Οι προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων να μην μείνει κανείς μόνος, χωρίς κοινωνική προστασία διευρύνονται και με το νέο πρόγραμμα για την κοινωνική στέγη που παρουσίασε ο Κ. Μπακογιάννης στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κ.Χατζηδάκη στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Μ. Τρίτης.