στις Γειτονιές του Δήμου Αθηναίων_insta

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Culture Net φέρνει τον πολιτισμό στις γειτονιές της Αθήνας, φέρνει τον πολιτισμό στον πολίτη και στον επισκέπτη, διοργανώνοντας και υλοποιώντας πολιτισμικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο,  από τις 12 έως και τις 29 Μαΐου, στην περιοχή της Κυψέλης.

Μουσική, φωτογραφικός διαγωνισμός, θεατρικά δρώμενα, προβολές, περιήγηση στα εικαστικά και καλλιτεχνικά στέκια της Κυψέλης, εκπαιδευτικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις. Πρωτότυπες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τον δημόσιο χώρο σε πεδίο δημιουργικής έκφρασης , ανοιχτής σε όλες κι όλους, προσφέροντας μια μοναδική και διαφορετική ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους.

Μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους φορείς, στο πλαίσιο του Culture is  Athens*, και προβάλλει το πολιτιστικό προϊόν της Αθήνας,  με μια σειρά δράσεων που δυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό και προσφέρουν μια διαφορετική ματιά για να ξαναδούμε την πόλη με φαντασία, εξωστρέφεια κι αγάπη!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

Πέμπτη 12 Μαΐου:

 • Θερινό σινεμά. Βραδιά Ισπανικού Κινηματογράφου, “ Η Γλώσσα της Πεταλούδας», μια συνδιοργάνωση του Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας με το Victoria Square Project.

La  lengua de las mariposas (Η γλώσσα της πεταλούδας), José Luis Cuerda, 1999, 96’.

Με τους: Manuel Lozano, Fernando Fernán Gómez, Uxía Blanco.
Βασισμένη σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας γραμμένα το 1996, η ταινία του Χοσέ Λουίς Κουέρδα, αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του '36 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή, με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα
ανατραπούν, καθώς θα παρακολουθήσει τον στραγγαλισμό της δημοκρατίας από το καθεστώς του Φράνκο και θα «υποστεί» μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση.

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους, στον πεζόδρομο της Ελπίδος.

Χώρος : Victoria Square Project, Ελπίδος 13

Ώρα έναρξης : 20. 30

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Σάββατο 14 Μαΐου

 • Η Κυψέλη των καλλιτεχνών και των εικαστικών, Snehta

Ξενάγηση στην πολιτιστική και κυρίως εικαστική ζωή και ιστορία της περιοχής.  Συνοδευτικό υλικό και  βίντεο συνεντεύξεων από διάφορους θα δώσουν ένα πιο αναζωογονητικό τόνο στην περιήγηση, και παράλληλα την ευκαιρία στο κοινό να μάθει περισσότερα για την ιστορία των συνεργαζόμενων, καλλιτεχνικών φορέων με την Snehta.  Τελική στάση/προορισμός της περιήγησης στον φυσικό χώρο του Snehta, επί της Ι. Δροσοπούλου 47, όπου θα γίνει open studio των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών.  Η δράση θα ολοκληρωθεί με ένα open event, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες, τους καλλιτέχνες όπως και γείτονες να απολαύσουν ένα ποτό  σε δημιουργική συνδιαλλαγή και ευκαιρία χαλάρωσης.

Κυριακή 15 Μαΐου

 • ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων -  Μουσείο Ηρακλειδών

Με αφορμή ένα ή περισσότερα σημαντικά  εκθέματα, από την έκθεσης ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων θα γίνει παρουσίαση εκλαϊκευμένης γνώσης και ανοιχτή συζήτηση. 

Χώρος : Β΄ Γενικό Λύκειο Αθηνών, «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», Χέυδεν 35 και Αχαρνών 80 

 • ELSYSTEMA στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Η Ορχήστρα της Κυψέλης βγαίνει στη πλατεία Αγίου Γεωργίου για ένα πρωινό γεμάτο μουσική και χαμόγελα!

Ώρα συνάντησης 12.00

Πέμπτη 19 Μαΐου

 •  Συνεργαστήριο για την Ιθαγένεια, Victoria Square Project

Το «Συνεργαστήριο για την Ιθαγένεια», τα έργα του και οι δράσεις που τα  προ(σ)καλούν πραγματεύονται την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση αλλά και ως βιωμένη εμπειρία της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας.  Έξι καλλιτέχνες/ιδες, με διαφορετικές καταβολές και πρακτικές αλλά πολλά κοινά στοιχεία παράλληλα,  πλαισιωμένοι/ες από επιμελητές/ριες, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές/ριες, συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα. Μέσα από μία συνεργατική διαδικασία συναντήσεων και εργαστηρίων προκαλούν και προκαλούνται από ερωτήματα όπως εάν η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να προ(σ)καλέσει κοινωνική λειτουργία και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων, ανισοτήτων και στερεοτύπων, και το κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή, στην ανάπτυξη και στην ενεργοποίηση κοινοτήτων.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

Urok Shirhan 

Θοδωρής Προδρομίδης 

Georges Salameh 

Ειρήνη Ευσταθίου

Σεβαστιάνα Κωστάκη

Μαλβίνα Παναγιωτίδη

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ - CONVENORS

Νιόβη Ζαραμπούκα - Χατζημάνου

Πολύνα Κοσμαδάκη

Δάφνη Κρέμα

Σοφία Χανδακά

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Κολλεκτίβα για την κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό

Victoria Square Project

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Anasa Cultural Center

Generation 2.0

Το έργο πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Παρασκευή 20 Μαΐου

 • WE NEED BOOKS, «Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις»

Παραμύθια του χτες, στις γειτονιές του σήμερα: Ιστορίες ανθρώπων μπολιάζοντας το αύριο. Λαϊκά παραμύθια από τις άκρες του κόσμου και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής στις γειτονιές της Κυψέλης.

Ένα αντάμωμα της προφορικής λογοτεχνίας των λαών ,  για το ξεπέρασμα της κρίσης, την αναγνώριση και αντιμετώπιση των δυσκολιών,  την ανάδυση της ελπίδας μπροστά σε όσα φαίνονται να ορθώνονται ανυπέρβλητα κι απειλητικά. Τον αναστοχασμό της ενεργητικής στάσης, την πράξη ως θετική μετακίνηση.

Η πρώτη από δύο παραστάσεις προφορικής αφήγησης (storytelling) με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και πρωτότυπο σχολιαστικό στίχο.

Αφηγητής: Δημήτρης Προύσαλης 

              Ώρα έναρξης: 18:30 

              Ώρα προσέλευσης: 18:15

              Διεύθυνση: Ευβοίας 7, Κυψέλη 1136

Κυριακή 22 Μαΐου

 • «Εξομολογηθείτε/Confess», από την ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η επιθυμία μας να αποκαλύψουμε την "αλήθεια", είναι μία από τις κυρίαρχες ανάγκες της εποχής μας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις μυριάδες των απομνημονευμάτων στα ράφια των βιβλιοπωλείων ή να παρατηρήσει τη μετάβαση από την μυθοπλασία στα reality shows στην τηλεόραση.

Συνεχώς ομολογούμε την αλήθεια σε θεραπευτές, στην Αστυνομία, στις τηλεοπτικές κάμερες, σε ομάδες υποστήριξης, σε στενούς φίλους, σε δασκάλους, σε συζύγους, σε παντελώς άγνωστους. Ομολογούμε αμαρτίες, σκέψεις, επιθυμίες, ασθένειες, προβλήματα ακόμη και εγκλήματα. Εξομολογούμαστε, με κάθε λεπτομέρεια, ό,τι είναι απίστευτα δύσκολο να ειπωθεί.

Χώρος: 1927 art space, Κυψέλης 35

Ώρα έναρξης: 19.30

 • WE NEED BOOKS,  "Μία ασπίδα όνειρα"

Χοροθεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο “Δον Κιχώτης” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Οι συντελεστές για την παράσταση:

«Έχοντας ως κύριο μέσο τον χορό και το σωματικό θέατρο, στόχος είναι να ζωντανέψουμε άλλο ένα ξεχωριστό βιβλίο πάνω στη σκηνή με τρόπο τέτοιο που το καθιστά προσβάσιμο τόσο σε ενήλικες όσο και σε ένα νεότερο κοινό.. Χρησιμοποιώντας την κίνηση ως αφετηρία και με την βοήθεια της μουσικής, των κοστουμιών και των σκηνικών δημιουργούμε ένα κόσμο όπου τέσσερις χαρακτήρες μετατρέπονται σε “ιππότες της ελεεινής μορφής” και μας δίνουν ένα μεγάλο μάθημα κατακτώντας όσα η φαντασία τους ορίζει.

Όπως ο Δον Κιχώτης, έτσι και εμείς, μένουμε πιστοί στο όνειρό μας και την ιδέα μας πως η τέχνη λειτουργεί ως ένα μέσο κοινωνικής αλλαγής».

               Ομάδα: A(r)CT

Τέσσερις περφόρμερς βουτούν στις σελίδες του βιβλίου και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους φόβους τους, παίρνουν μέρος σε μάχες, ανακαλύπτουν τι είναι πραγματικά η μαγεία και παρασύρουν τον θεατή σε ένα μοναδικό ταξίδι. Σε ένα ταξίδι που τελειώνει μόνο όταν κλείσεις το βιβλίο... ή όταν πάψεις να ακούς την φαντασία σου.

              Ώρα έναρξης: 18:00

              Ώρα προσέλευσης: 17:45

Διεύθυνση: Ευβοίας 7, Κυψέλη 11362

Δευτέρα 23 Μαΐου

 • Βijoux de kant, Ερωτόκριτος travel / στη γη της ομοιοκαταληξίας (προβολή)

Η bijoux de kant, επαναγοητεύεται από τον Ερωτόκριτο, την έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου  και παραδίδει τη δική της εκδοχή.

Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα, νέοι, όμορφοι και αγαθοί προσπαθούν να επιβιώσουν  και να ζήσουν τον έρωτά τους. Εγκλωβισμένοι σ’ ένα αστικό τοπίο σαν εξορία και φυλακή,  περιφέρουν την μοναξιά, την εγκατάλειψη, την απελπισία τους αλλά και τους αρχαίους  κώδικες ήθους που φέρουν στη γλώσσα τους.

Το σώμα τους, η γλώσσα τους και η επιθυμία τους είναι ο μόνος και ο απόλυτος  μηχανισμός αντίστασης στη βαρβαρότητα ενός κοινωνικοπολιτικού τοπίου υπό κατάρρευση.  Σ’ αυτόν τον άξενο μη-τόπο θα ζήσουν το δικό τους έσχατο μιούζικαλ.

                     Συντελεστές

             Κείμενο: Βιτσέντζος Κορνάρος, Γλυκερία Μπασδέκη

             Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

             Μουσική: Πάνος Ηλιόπουλος

             Παίζουν:  Δέσποινα Σαραφείδου, Δημήτρης Καραμπέτσης

             Τραγουδά: Ελεάννα Κωνσταντά

Χώρος: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη.

Ώρες προβολών : 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00

Παρασκευή 27 Μαΐου

 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά - «Λουλούδια από σίδερο»!, Ίδρυμα Τakis, Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Σκοπός και του προτεινόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καλλιτέχνη Takis.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λουλούδια από σίδερο»!  στόχο έχει να προάγει τον οπτικό εγγραματισμό, την διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και τη βιωματική μάθηση, διεγείροντας τις αισθήσεις, θέτοντας ερωτήματα και προωθώντας την δημιουργική ελεύθερη έκφραση των παιδιών.

Ηλικίες: 5 – 8ετών

Διάρκεια: 60 λεπτά

Μέγιστη συμμετοχή : 20 παιδιά (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Χώρος: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Ώρα έναρξης εργαστηρίου: 18.30

 • WE NEED BOOKS, «Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης»

Ιστορίες του συλλογικού φαντασιακού από τις άκρες της γης, για να ξαναμπεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η σχέση του ανθρώπινου παράγοντα με το φυσικό περιβάλλον.

Η αειφορία, η προστασία της άγριας ζωής, ο σεβασμός στη Μητέρα φύση, η οικολογική ενσυνείδηση, και η πνευματικότητα του θαυμαστού, θίγουν τα σύγχρονα οικολογικά ζητήματα και φαινόμενα, μέσα από μυθολογικές αφηγήσεις και λαϊκά παραμύθια των μακρινών μας αδερφών επιδιώκοντας έναν διάλογο, για να ισορροπούν τα μέσα με όσα καθορίζονται από τα έξω…

Η δεύτερη, από δύο παραστάσεις προφορικής αφήγησης (storytelling) με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και πρωτότυπο σχολιαστικό στίχο.

Σάββατο 28 Μαΐου

 • «Η Κυψέλη μου σε 3 κλικ», Balkans Beyond Borders

11:00 – 14:00 Φωτογραφικός μαραθώνιος «Η Κυψέλη μου σε 3 κλικ»  

(Θα έχει προηγηθεί επικοινωνιακή ενέργεια με ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή κατοίκων  και μη της Κυψέλης, ηλικίας από 16 ετών και άνω που θέλουν να ανακαλύψουν την Κυψέλη  και τις μυστικές γωνιές της και αλήθειες της. 20 -30 συμμετοχές) 

10.30 Εγγραφή συμμετεχόντων στο ορισμένο σημείο στην Κυψέλη. 

11:00 – 14:00 Σε αυτές τις 3 ώρες οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν την  περιοχή της Κυψέλης και μέσα σε 3 κλικ να διηγηθούν μια ιστορία η οποία περιλαμβάνει τα  σημεία εκείνα που θεωρούν ως πιο καίρια. 

14:00 Εκτύπωση των φωτογραφιών – παράδοση στη διοργάνωση 

17:00 – 19:00 Στήσιμο της έκθεσης

Χώρος : Φωκίωνος Νέγρη και Σκύρου

Κυριακή 29 Μαΐου

 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από το Μουσείο Κοτσανά

Μια βιωματική εκπαιδευτική δράση για μικρούς και μεγάλους με θέμα τον αέρα και το νερό υπό την οπτική της τεχνολογίας, της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της φιλοσοφίας.

Θα πραγματοποιείται σε slots με μέγιστο αριθμό συμμετοχής 20 παιδιά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Χώρος: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Ώρα έναρξης 10.00

Ώρα λήξης 18.00

 • Performance δρόμου: «Ο δείπνος των Κυψελών», Θεατρική Ομάδα Άπλετοι Κήποι,

Το θεατρικό έργο «Ο Δείπνος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη όπως λέει και ο ίδιος ο  συγγραφέας, «γράφτηκε για να παίζεται —χωρίς σκηνικά και ενδυμασίες εποχής— σε  μορφή πρόβας. Ωστόσο το τραπέζι πρέπει να είναι στρωμένο όπως σε μια παράσταση.»

Στον Δείπνο του Ι. Καμπανέλλη γίνεται μια συνάντηση ηρώων του κύκλου των Ατρειδών με  ήρωες του πάνω και του κάτω κόσμου. Καλεσμένοι είναι η Κλυταιμνήστρα, ο Αίγισθος, ο  Αγαμέμνονας, η Κασσάνδρα, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια, η Ηλέκτρα και ο σύζυγός της.

Στην performance «Ο δείπνος των Κυψελών» , η έμπνευση πηγάζει  από το ετερόκλητο της  συνάντησης που συμβαίνει στον «Δείπνο» του Καμπανέλλη,  κάτι ανάλογο δηλαδή με όσα συμβαίνουν και  στην κοινωνία μας. Για τον λόγο αυτό αναπτύσσεται μια σκηνική δράση με ήρωες από  έργα του Καμπανέλλη σε συνδυασμό με την σκηνική ανάγνωση ποιημάτων από ποιητές  που έζησαν στην Κυψέλη όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Νίκος Καββαδίας και η Κική  Δημουλά. Η επιλογή ηρώων και κειμένων στόχο έχει να δείξει πώς άνθρωποι διαφορετικής  καταγωγής, διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, διαφορετικών βιωμάτων μπορούν να  συνυπάρξουν σε ένα κοινό τόπο.

Χώρος : Φωκίωνος Νέγρη 57, έξω από το Fabrica de Vino

Ώρα : η performance θα επαναληφθεί τρεις φορές, στο διάστημα ,  17.00 – 21.00

* Οι πολιτιστικές δράσεις του προγράμματος “Πολιτισμός στις Γειτονιές” διοργανώνονται στο πλαίσιο του Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, του τριετούς σχεδίου που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

 

Ημερομηνία: 
Πεμ, 12/05/2022 - 20:30 - Κυρ, 29/05/2022 - 20:30

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.