1. Πρόσφυγες στο παλάτι του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ αναζητούν τους συγγενείς τους (3)

Η έκθεση «Θυμάμαι στο ‘22» θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό στις 18 Μαΐου 2022 και θα είναι προσβάσιμη μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022. Περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, όπως ηχητικά αρχεία προφορικών μαρτυριών των προσφύγων της Μικράς Ασίας και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Η έκθεση αυτή, που θα συμπληρώσει μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022 τη μόνιμη έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, παραλληλίζει δύο ταξίδια: το ταξίδι της προσφυγιάς και το ταξίδι του φωταερίου. Μέσα από 8 εκθεσιακές θεματικές ο επισκέπτης ανακαλύπτει δύο διαφορετικούς κόσμους και δύο διαφορετικές διαδρομές που ακολουθούν μια κοινή πορεία μέσα στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου φωταερίου.

Ένα μοναδικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο παρουσιάζει ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, μέσα από την ιστορία του πρώτου εργοστασίου ενέργειας στην Ελλάδα, παράλληλα με την εμπειρία του πρόσφυγα και το βίωμα του «ξεριζωμού».

Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» διαβάζουν μαρτυρίες προσφύγων, άρθρα εφημερίδων κι άλλα τεκμήρια μεταφέροντας την εμπειρία της άφιξης και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του ‘22. Έτσι, η εμπειρία της προσφυγιάς του 1922 ζωντανεύει μέσα από τις φωνές των παιδιών! Η καταστροφή, το ταξίδι, η εγκατάσταση, οι άνθρωποι, η εργασία, οι σχέσεις με τους γηγενείς, τα συναισθήματα και τα στερεότυπα είναι τα στάδια αυτής της κοινής πορείας. Ο επισκέπτης, ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, ανακαλύπτει κάθε φορά μια πτυχή της ζωής των προσφύγων της Μικράς Ασίας μέχρι τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην πόλη της Αθήνας. 

Το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που προέκυψε από τις ηχογραφήσεις των παιδιών, εκτός από την έκθεση προφορικών μαρτυριών, θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του προγράμματος με τη μορφή ηχητικών επεισοδίων - podcast.

Στην έκθεση συμμετέχουν τα σχολεία: Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών, 51ο Γυμνάσιο Αθηνών, 7ο Γυμνάσιο Αθηνών, Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, 21ο Γυμνάσιο Αθηνών, 19ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών – Γεννάδειο, 40ό Γενικό Λύκειο Αθηνών και Λεόντειο Λύκειο Αθηνών. Συνολικά συμμετείχαν 18 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται αναλυτικά στην έκθεση.

Η έκθεση προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» με το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου. Το υλικό της έκθεσης αποτελεί ευγενική παραχώρηση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Την ιστορική επιμέλεια έκανε ο ιστορικός Γιάννης Γκλαβίνας.

Οι δράσεις του προγράμματος «To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» εντάσσονται στο πλαίσιο του Culture Is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό που στοχεύει στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, στην αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών αλλά και στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους.

Press Office

T. (+30) 213 0109324

‍‍‍‍100, Pireos str. Gazi — 118 54 Athens, Greece

athens-technopolis.gr  

 

Ημερομηνία: 
Τετ, 18/05/2022 - 10:00 - Δευ, 31/10/2022 - 18:00

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.