f488a4d6-08d7-428d-ae8b-2a5266f4ff76
Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, στους δημοσιογράφους Ντ. Σιωμόπουλο και Στ. Γκαντώνα, παραχώρησε το Σάββατο 14 Μαΐου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας για τα ζητήματα ασφάλειας, την εξέλιξη των μεγάλων έργων, όπως το Σύνταγμα, τα προγράμματα ηλεκτροφωτισμού και προσβασιμότητας στα σχολεία της Αθήνας, το Airbnb την ακρίβεια και τα δημοτικά τέλη
 
Ακολουθεί η συνέντευξη:  
 
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. 
 
Ντ. Σιωμόπουλος: Πριν μπούμε στην εκπομπή, λέγαμε "τα παράπονά σου στο Δήμαρχο". Έχουν έρθει πολλά μηνύματα από τον κόσμο. Μπορώ να πω ότι τα περισσότερα είναι θετικά. Δηλαδή, ο κόσμος λέει ότι έχετε κάνει έργο στο δήμο. Αλλά εμείς εδώ δεν ήρθαμε για να σας "ευλογήσουμε", θέλουμε να κάνουμε ερωτήματα. 
 
Στ. Γκαντώνα: Η αλήθεια βέβαια είναι, Δήμαρχε, ότι κάνατε και εσείς κάποια παράπονα, από αυτό θέλω να ξεκινήσουμε, διότι είναι το θέμα που το συζητάει ο κόσμος την εβδομάδα που πέρασε. Θέλω να σας ρωτήσω, αν έχετε πάρει τελικά το ραντεβού από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, γιατί αυτό που μας νοιάζει πάνω από όλα είναι να λυθούν τα θέματα και για τον κόσμο. Και γιατί το είπατε δημοσίως. Πολύς κόσμος ρώτησε, γιατί το είπε ο Μπακογιάννης δημοσίως και δεν τον πήρε τηλέφωνο;
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Η Αυτοδιοίκηση είναι η πραγματική ζωή, γι' αυτό νομίζω και λαμβάνετε όλα αυτά τα μηνύματα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο του δημάρχου. Έχει σχέση με τις ανάγκες, με τα θέλω των ανθρώπων. Τι έγινε πολύ απλά την προηγούμενη εβδομάδα; Εγώ έκανα τη δουλειά μου. Ποια είναι αυτή; Ότι εφόσον έχω εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα, οφείλω ως δήμαρχος να είμαι το "μεγάφωνο", αν θέλετε, των Αθηναίων. Αν κάνετε μία βόλτα σήμερα το πρωί, μιλήσετε με το Επιμελητήριο, μιλήσετε με τον Εμπορικό Σύλλογο, μιλήσετε με κατοίκους στην πλατεία Αμερικής, στην πλατεία Λαού, ή με επαγγελματίες στου Ψυρρή, στο Γκάζι, ή ακόμα και στο κέντρο, στο Μοναστηράκι, αν μιλήσετε με εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου, με ιερείς σε κεντρικές πλατείες, όπου κι αν πάτε στην Αθήνα, θα διαπιστώσετε ότι έχουμε πρόβλημα. Και αυτό το πρόβλημα, προφανώς, δεν μπορούμε να "το σκουπίζουμε κάτω από το χαλί". Οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε και να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για να δίνουμε μία λύση. 
 
Ντ. Σιωμόπουλος: Θέλετε να γίνετε πιο σαφής; Τι σημαίνει έχουμε πρόβλημα; Είναι μόνο η εγκληματικότητα, είναι οι μετανάστες, ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε εσείς αυτή τη στιγμή;
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Εμείς έχουμε κάνει μία καταγραφή δρόμο-δρόμο, στενό-στενό. Είναι ο "μαύρος χάρτης" της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στην πόλη. Και την έχουμε κάνει αυτήν την καταγραφή όχι για λόγους επικοινωνιακούς, δεν το έχουμε κάνει για να το δώσουμε στα μέσα, στις εφημερίδες, στα sites, σε εσάς. Το έχουμε κάνει γιατί θέλουμε να το θέσουμε στη διάθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για να ενισχύσουμε την αστυνόμευση στην πόλη. Πριν από λίγα λεπτά, πριν μπω εδώ στην εκπομπή, μιλούσα με έναν κάτοικο στην Ακαδημία Πλάτωνος και λέγαμε ακριβώς αυτό, ότι ναι ο δήμος είναι εκεί, ότι δουλεύουμε, δουλεύουμε με την καθαριότητα, δουλεύουμε με το πράσινο, ασφαλτοστρώνουμε, δουλεύουμε με το γήπεδο που έχει εκεί στην περιοχή, αλλά η δουλειά που γίνεται έχει ένα όριο, διότι ο δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ελληνική αστυνομία. 
 
Στ. Γκαντώνα:  Τελικώς, το πήρατε το ραντεβού; Θα το δούμε τις επόμενες μέρες; 
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Εγώ το περιμένω και επειδή αυτό που μετράει...
 
Στ. Γκαντώνα: Έχετε μιλήσει με τον κύριο Θεοδωρικάκο;
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Αυτό που μετράει δεν είναι τι λέμε. Αυτό που μετράει είναι τι κάνουμε. Το αποτέλεσμα. Από αυτό κρινόμαστε. Δηλαδή, αυτή η οποία μας βλέπει, ή αυτός ο όποιος μας βλέπει σήμερα το πρωί, σου λέει, ωραία, όλα αυτά καλά, και τι θα γίνει; Εγώ ελπίζω η δημοσιοποίηση του ζητήματος να μας επιτρέψει, να μας βοηθήσει να κάνουμε όλοι μαζί μία νέα αρχή. 
 
Ντ. Σιωμόπουλος: Είδαμε το θέμα της εγκληματικότητας και των προβλημάτων των πολιτών. Πάμε τώρα στο άλλο μεγάλο θέμα. Εσείς αλλάζετε την Αθήνα. Ξεκινήσατε με τον Μεγάλο Περίπατο, δεν σας βγήκε στην αρχή, για να λέμε τα πράγματα έτσι όπως έχουν, όμως τώρα κάνετε μία νέα προσπάθεια και βλέπουμε και κάποια έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη. Θέλετε να μας περιγράψετε από δω και πέρα τι περιμένουμε να δούμε στην Αθήνα;
 
Στ. Γκαντώνα: Και πότε θα τελειώσει αυτό το έργο στο Σύνταγμα;
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Να ξεκινήσω με το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα, όπως ξέρετε, είναι ένα έργο το οποίο έχει αργήσει εδώ και δύο δεκαετίες, γιατί στην πραγματικότητα εμείς ερχόμαστε και υλοποιούμε μία μελέτη η οποία είχε γίνει πριν ακόμη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η οποία τελικά δεν προχώρησε ποτέ, με αποτέλεσμα το Σύνταγμα να μείνει λειψό. Διότι ο στόχος μας είναι ο επανασχεδιασμός της κάτω πλατείας, ο ένας πράσινος επανασχεδιασμός, να φυτέψουμε δηλαδή πολλά δέντρα, να έχουμε δροσιά, να έχουμε πράσινο και να έχουμε και δημόσιο χώρο, να έχουμε άνοιγμα. Αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, δουλεύεται η Πανεπιστημίου, η οποία πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί αρχές του επόμενου χρόνου. Πάλι η ίδια λογική, δηλαδή δέντρα, σκιά, δροσιά, πράσινο και μία αισθητική διαχρονίας, να μην ξέρεις πότε έγινε αυτό το έργο, όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες λεωφόρους...
 
Ντ. Σιωμόπουλος: Για να μην αλλάζουν κάθε τόσο. Έρχεται άλλος δήμαρχος, αλλάζει τα έργα. Μην το βλέπουμε αυτό συνέχεια.
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Αυτό που μόλις είπατε τώρα, για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί συνήθως τι γίνεται, για να τα λέμε όλα, επειδή βιαζόμαστε γινόμαστε πρόχειροι και επιπόλαιοι πολλές φορές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην Ελλάδα. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Γι' αυτό, για παράδειγμα, στο Σύνταγμα σήμερα είναι μία ευκαιρία να τακτοποιήσουμε τις κρίσιμες υποδομές. Το ίδιο γίνεται και στην Πανεπιστημίου. Το ίδιο έγινε και με την Ομόνοια, όπου αποδώσαμε μία νέα πλατεία. 
 
Στ. Γκαντώνα: Άρα, μέσα στον Ιούνιο, δηλαδή, θα τελειώσει το Σύνταγμα.
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Βεβαίως.
 
Στ. Γκαντώνα: Το λέμε γιατί είναι και οι καταστηματάρχες εκεί που ρωτάνε. 
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Μα είναι η εικόνα της Αθήνας. Είναι η πύλη της Αθήνας. 
 
Στ. Γκαντώνα: Είναι η εικόνα της Αθήνας, αλλά είναι και τα προβλήματα των ανθρώπων που πάνε να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, κύριε Μπακογιάννη, και θέλουν και αυτοί, όσο γίνεται, οι συνθήκες να είναι καλύτερες για εκείνους. Άλλο μεγάλο θέμα, έκρηξη των airbnb. Να μας πείτε αν ως δήμος σκέφτεστε να παρέμβετε κάπου. Υπάρχει μια έκρηξη, καλό αυτό από τη μια. Από την άλλη, πρέπει να υπάρξει και μία τακτοποίηση.
 
Ντ. Σιωμόπουλος: Γιατί ανεβαίνουν τα ενοίκια και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν ζευγάρια που φεύγουν από το κέντρο και θέλουν να πάνε κάπου αλλού, να βρουν πιο φθηνά ενοίκια.
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Είναι ευλογία και κατάρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι πολύ εύκολο να υποκύψεις στον πειρασμό και να πεις το airbnb καλό, το airbnb κακό, να σκέφτεσαι μαύρα-άσπρα, αλλά η αλήθεια σου κάνει τη χάρη να είναι γκρίζα. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε όλες τις χώρες υπάρχει, μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Λέμε, επίσης, ότι αυτό θα πρέπει να αφεθεί στην αυτοδιοίκηση. Και να εξηγήσω γιατί. 
 
Ντ. Σιωμόπουλος: Τι σημαίνει ρυθμιστικό πλαίσιο; Θα βάλετε δηλαδή κάποιο πλαφόν;
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Θα εξηγήσω ακριβώς. Έχουμε σήμερα γειτονιές στην Αθήνα οι οποίες έχουν αγγίξει, εάν δεν έχουν ξεπεράσει, το σημείο του κορεσμού. Και έχουμε και γειτονιές που θα θέλαμε περισσότερο airbnb, διότι είναι γειτονιές όπου υπάρχουν κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Εδώ, λοιπόν, είναι που θα πρέπει, ευτυχώς με τη βοήθεια της τεχνολογίας, υπάρχει η πλατφόρμα, να θέσουμε πλαφόν. Όχι να επηρεάσουμε τα δικαιώματα αυτών που ήδη είναι εκεί και ήδη έχουν επενδύσει. Διότι αυτό θα ήταν και λάθος, αλλά θα ήταν και άδικο. Αλλά να θέσουμε ένα όριο και να πούμε ως εδώ, για να μπορέσουμε να έχουμε μία ισορροπία μέσα στην πόλη. Δηλαδή, με άλλα λόγια λόγια, να μην έχουμε μία οριζόντια πολιτική για όλη την Αθήνα, αλλά να δουλεύουμε από κάτω προς τα πάνω, ανά γειτονιές και ανά περιοχές. 
 
Ντ. Σιωμόπουλος: Δημοτικά τέλη και ακρίβεια. Όταν αναλαμβάνει κάποιος δήμαρχος, το πρώτο πράγμα που κοιτάει είναι τα έσοδα του δήμου του. Και τα έσοδα έρχονται κυρίως από τα δημοτικά τέλη. "Στενάζει" η αγορά, σας είπε λίγο νωρίτερα η Στέλλα για τους επαγγελματίες, αν έχετε στο μυαλό σας κάτι ώστε να διευκολύνετε αυτούς τους ανθρώπους, και όχι μόνο τους επαγγελματίες, αλλά και τους πολίτες, τους κατοίκους, με τα δημοτικά τέλη και γενικότερα με την ακρίβεια. 
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Αυτό που ζούμε, αυτή τη στιγμή, είναι μία έκρηξη των τιμών, να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να εξορθολογίσει και να πληρώσει τα δημοτικά τέλη, αλλά αυτό πρέπει να το κάνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Διότι δεν πρέπει να ξαναζήσουμε σκηνές από το παρελθόν που για λόγους πολιτικής ευκολίας, να το πω έτσι, ρίχναμε με μεγάλη άνεση "το καράβι στα βράχια". Πρακτικά, πως γίνεται αυτό. Να σας δώσω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Σε δύο μήνες από τώρα περίπου, θα υπογράψουμε μία πολύ μεγάλη σύμβαση, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο του Δήμου Αθηναίων, είναι το έργο του ηλεκτροφωτισμού. Σαράντα τρεισήμισι χιλιάδες ηλεκτροφωτιστικά σε όλη την πόλη θα αναβαθμιστούν με LED. Αυτό δεν σημαίνει μόνο περισσότερο φως, που είναι μεγάλη υπόθεση, ειδικά όταν μιλάμε για γειτονιές που λέγαμε νωρίτερα ότι έχουμε ζήτημα ασφαλείας, δεν σημαίνει μόνο ότι θα έχουμε αυτοματισμούς, ότι δηλαδή δεν θα περιμένουμε από σας να μας στέλνετε ένα μήνυμα ή να γράφετε στο Novovil, ή να παίρνετε τηλέφωνο και να λέτε ότι κάηκε αυτή η λάμπα, αυτό θα φαίνεται σε ένα κέντρο ελέγχου, σημαίνει και τρομερή οικονομία, η οποία μπορεί να αγγίξει και το 50%. Αυτό, προφανώς, εμείς θα το μετακυλήσουμε στους δημότες. Θα γίνει οικονομία στην τσέπη των δημοτών. Μην ξεχνάτε ότι ο δικός μας στόχος είναι να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν. Θυμάστε που η οικονομική κρίση είχε γίνει δικαιολογία και άλλοθι για το Δήμο Αθηναίων και είχαμε φτάσει να παίζουμε καδομαχίες; Η Αθήνα δεν είχε τα βασικά; Ε όχι, το αντίθετο. Οφείλουμε, παρά την κρίση, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, να ανασυγκροτήσουμε υποδομές και υπηρεσίες, για να μπορέσει να πάρει η Αθηνά τη θέση που της αξίζει, αλλά και ο Αθηναίος να αισθάνεται ότι τον σεβόμαστε. 
 
Στ. Γκαντώνα: Άλλο παράπονο από Αθηναίο προς το Δήμαρχο, γιατί εδώ σας έχουμε για τα παράπονα, δεν σας έχουμε για τα καλά. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μηχανάκια, πλανόδιοι, ενίοτε αυτοκίνητα, δημοτική αστυνομία, λένε οι φίλοι της εκπομπής, απούσα. 
 
Δήμαρχος Αθηναίων: Όχι. Η δημοτική αστυνομία είναι εκεί. Η δημοτική αστυνομία είναι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μιλάμε για έναν υπέροχο πεζόδρομο, γι' αυτό και τώρα θα προχωρήσουμε, να το πω και αυτό, να πεζοδρομήσουμε τη Βασ. Όλγας, που είναι ακριβώς απέναντι, γιατί στόχος μας είναι να συνδέσουμε την Ακρόπολη με το Καλλιμάρμαρο και εκεί μπορείτε να φανταστείτε τη βόλτα. Θα είναι η βόλτα του ονείρου. Από το Θησείο να ανεβαίνεις πάνω στην Ακρόπολη, να κατεβαίνεις προς την Όλγας, προς το Καλλιμάρμαρο. Αλλά να μιλήσουμε λίγο, γιατί μπορεί να τα κάνουμε τα έργα, ωραία, αλλά στόχος μας είναι προφανώς και να τα συντηρούμε και να τα προστατεύουμε. Τι γίνεται σήμερα. Η δημοτική αστυνομία είναι εκεί. Όμως η δημοτική αστυνομία έχει δύο προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση είναι ότι μέχρι το 2013, 2014 ήταν 1100, 1150 και τώρα είναι 400, 450 και μάλιστα με σχετικά υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Οι άνθρωποι κάνουν μεν προσπάθεια, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν επαρκούν. Και ταυτόχρονα έχουμε ένα ζήτημα αρμοδιοτήτων. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, εάν εσείς πάρετε τη μηχανή σας και ανεβείτε ανάποδα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τρέχοντας με 80, η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να σας σταματήσει. Δεν μπορεί να σας κόψει κλήση. Μπορεί να κάνει ότι κάνουμε και εμείς οι ίδιοι. Εδώ, λοιπόν, εμείς δεν ερχόμαστε απλώς και λέμε το γνωστό μικροπολιτικό παιχνίδι, δεν φταίω εγώ, φταις εσύ. Ερχόμαστε και λέμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ζητάμε τη δυνατότητα να μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Εκεί, δηλαδή, που μέχρι πρότινος όλοι οι δήμαρχοι έλεγαν "μη μου δώσεις καμία νέα αρμοδιότητα, δεν μπορώ, δεν αντέχω", εμείς λέμε το αντίθετο. Λέμε δώστε μας γιατί θέλουμε να είμαστε πρακτικοί. Στο κάτω-κάτω ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για όλα. 
 
Στ. Γκαντώνα: Μερικές πληροφορίες για την πρωτοβουλία που έχετε πάρει και αναβαθμίζετε σχολικές μονάδες για τα παιδιά με αναπηρία. Μέχρι πρότινος, εκεί η κατάσταση είναι όχι  απλά δύσκολη, ανύπαρκτη. 

Δήμαρχος Αθηναίων: Αν με ρωτήσετε, τι είναι αυτό που σε έχει σοκάρει περισσότερο στο Δήμο Αθηναίων; Τι σε έχει εκπλήξει περισσότερο στο Δήμο Αθηναίων τρία χρόνια τώρα; Θα σας πω ότι όταν ξεκινήσαμε διαπιστώσαμε ότι τα σχολεία της Αθήνας, της πρωτεύουσας, δεν έχουν πρόσβαση για παιδιά με αναπηρία. Να το πούμε λίγο αυτό, γιατί δεν είναι καθόλου αυτονόητο, δεν μπορούμε να το δεχτούμε, λέγαμε ότι υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων, ή μαθητές με περισσότερα δικαιώματα και μαθητές με λιγότερα δικαιώματα. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στα σχολεία είναι ένα έργο κάτω από το "ραντάρ". Δεν είναι από αυτά που προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Διότι όλα τα σχολεία της Αθήνας θα αποκτήσουν πρόσβαση. Αλλού μπορεί να είναι μία ράμπα, αλλού μπορεί να είναι ένα αναβατόριο. Και βεβαίως οι τουαλέτες στα σχολεία θα είναι φιλικές. Αυτό δεν έχει σχέση με τον αριθμό των μαθητών. Υπάρχει σχολείο, δεν θέλω να πω τώρα το όνομα της μαθήτριας, αλλά υπάρχει σχολείο που κάνουμε το αναβατόριο για ένα παιδί.

 

Ημερομηνία: 
Σάβ, 14/05/2022 - 12:35

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.