logo_amea

H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κατέγραψε στις περισσότερες χώρες του κόσμου ένα ποσοστό 8-10% Ατόμων με Αναπηρία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό ατόμων με Αναπηρίες κυμαίνεται μεταξύ 10-15%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την τελευταία δεκαετία οι ρυθμοί είναι αυξητικοί (αύξηση της τάξης του 2-7%), η οποία φαίνεται να οφείλεται και στα τροχαία ατυχήματα. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Επίσημη απογραφή δεν υπάρχει, τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των επίσημων φορέων του κράτους.

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένας άνθρωπος μπορεί, για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, να χαρακτηριστεί ΑμεΑ εξαιτίας ενός ατυχήματος, ή ασθένειας, ή και από οποιαδήποτε άλλη αιτία η οποία προκαλεί μειωμένη ικανότητα στις συνήθεις κοινωνικές δραστηριότητες αλλά και στις επαγγελματικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.

Μέχρι πρόσφατα, η πόλη της Αθήνας ήταν σε πολλά σημεία της, αφιλόξενη ακόμα και για τους απλούς πεζούς, πόσο μάλλον για τα άτομα με αναπηρίες. Η δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας δεν είναι ένα εύκολο έργο, ιδιαίτερα σε μια πόλη σαν την Αθήνα, μια πόλη 3.500 ετών, με κτίρια παλιά, με προβληματική ρυμοτομία σε πολλά σημεία, με στενά πεζοδρόμια. Ο Δήμος Αθηναίων από την πλευρά του, έχει κάνει στον τομέα αυτό ένα σημαντικό έργο. Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια απέκτησε νέα πεζοδρόμια με αντιολισθητικές πλάκες, ειδικούς οδηγούς όδευσης τυφλών και ράμπες. Επίσης δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην Ακαδημία Πλάτωνος η πρώτη παιδική χαρά, με ειδικά όργανα και πρόσβαση, για τα παιδιά με αναπηρία.

Εξίσου σημαντικό με τα έργα υποδομής είναι το να αποκτήσουμε όλοι μας συνείδηση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην κίνησή τους στην πόλη. Όχι μόνο στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, αλλά στα κτίρια, στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα, στους δημόσιους χώρους.

Σχεδιάζοντας, προτείνοντας και ενεργώντας για τα Α.με Α. ενεργούμε και για όλα τα εμποδισμένα άτομα που έχουν δυσκολίες πρόσβασης στην πόλη, στα κέντρα πολιτισμού και ψυχαγωγίας ,σε χώρους άθλησης, σε κοινόχρηστους χώρους, σε καταστήματα , στην εκπαίδευση, την εργασία κ.λ.π. είτε εξ αιτίας κάποιου ατυχήματος ή βιολογικής μεταβολής ή κατόπιν διαφοροποίησης του κύκλου ζωής. ( Ηλικιωμένοι, βρέφη - παιδιά στο παιδικό καροτσάκι, έγκυες , υπέρβαροι κ.λ.π.)

Μια προσέγγιση για τα άτομα με αναπηρίες που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους όταν σχεδιάζονται οι πολιτικές είναι η γενική ιδέα κάτω από το Design for all” .

Σχεδιάζοντας για τους αναπήρους σχεδιάζουμε για όλους.

Η Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη "1595", αλλά και τα επτά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών τα οποία πληρούν προδιαγραφές προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, προσβλέπουν στην ελαχιστοποίηση του κόπου και τον περιορισμό των περιττών μετακινήσεων σε υπηρεσίες, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία.

 

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.