Την πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου παιδικών σταθμών του δήμου Αθήνας, το οποίο εφαρμόζει η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δημοτική αρχή κατήγγειλε στη συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου , ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με την «Λαϊκή Συσπείρωση».
Σε συζήτηση για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου υπογράμμισε το γεγονός ότι η δημοτική διοίκηση δεν έκανε τίποτα για κατασκευή και λειτουργία νέων παιδικών σταθμών στα ιδιόκτητα οικόπεδα του δήμου, αντίθετα με κάθε ευκαιρία έκλεισε σταθμούς, σχεδιάζει να κλείσει κι άλλους παρά τις τεράστιες λαϊκές ανάγκες για φιλοξενία και προσχολική αγωγή (χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έδωσε το 2011 12 εκατ. ευρώ λιγότερα για τους σταθμούς από όσα η ίδια προϋπολόγιζε). Ο Ν. Σοφιανός πρόσθεσε ότι παρά τις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής το καλοκαίρι ότι θα ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις, γονέων (και με δεδομένη την δυνατότητα φιλοξενίας στα κτίρια έως 5.500 παιδιών) εκατοντάδες παιδιά έμειναν τελικά εκτός (η ίδια η διοίκηση του δήμου ανεβάζει τα φιλοξενούμενα παιδιά σε περίπου 5.300). Στάθηκε ενάντια στα τροφεία που έχει επιβάλλει η δημοτική αρχή επιβαρύνοντας τις λαϊκές οικογένειες με ένα πρόσθετο χαράτσι, και τις απολύσεις συμβασιούχων των σταθμών .
Σχετικά με την λειτουργία των σχολικών επιτροπών, την χρηματοδότηση των σχολείων από την κεντρική διοίκηση, την πληρωμή εργαζομένων τους, σημείωσε ότι σχολικοί τροχονόμοι, καθαρίστριες και άλλοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες. Κατηγόρησε συγκυβέρνηση και δημοτική αρχή ότι εφαρμόζοντας την πολιτική του ευρωμονόδρομου περικόπτουν - δεν αποδίδουν στα σχολεία τα χρήματα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, υπάρχουν ήδη πολλά σχολεία που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, να προμηθευτούν καύσιμο για θέρμανση. Στηλίτευσε ως απαράδεκτες τις επιχειρούμενες από τη συγκυβέρνηση νέες συγχωνεύσεις σχολείων του δήμου Αθήνας. Επί προηγούμενης κυβέρνησης (πάλι επί δημαρχίας Καμίνη) έγιναν 37. Πάνε για άλλες πέντε, δημιουργώντας σχολικά συγκροτήματα – τέρατα με έως και 500 μαθητες ανά σχολείο.
Σε μια σειρά άλλα ζητήματα ο Ν. Σοφιανός υποστήριξε το αίτημα περίπου 200 πρ. συμβασιούχων του δήμου Αθήνας να επαναπροσληφθούν στην εργασία τους έστω με δίμηνες συμβάσεις, ταυτόχρονα με την ανάγκη αγώνα για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Κατήγγειλε την στάση της δημοτικής αρχής που παλαιότερα, όταν οι συμβασιούχοι είχαν κερδίσει στο δικαστήριο ολιγόχρονη παραμονή στην εργασία τους, η διοίκηση Καμίνη προσπάθησε να την ανατρέψει δικαστικά. Κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι ο δήμος τους χρειάζεται, για να μην τους επαναπροσλάβει παραπέμπει πάλι σε νομικά κωλύματα που θα φέρει η αρμόδια Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τέλος έθεσε το θέμα των εργαζομένων στα λεγόμενα κοινωνικά προγράμματα του δήμου, εργαζόμενοι που ήρθαν μέσω ΜΚΟ να κάνουν όλα κι όλα 135 μεροκάματα ανασφάλιστοι, και παραμένουν απλήρωτοι. Τόνισε την υποχρέωση του δήμου να μεριμνήσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους.