Συνέντευξη τύπου έδωσε την Πέμπτη 14 Μάρτη η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη φασιστική απειλή μαζί με Κοινότητες Μεταναστών, ενόψει των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται στις 30 Μάρτη σε μία σειρά πόλεις με κεντρικό αίτημα «ιθαγένεια για όλα τα παιδιά-νόμιμοι οι μετανάστες». Στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια στις 2μμ και στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα στις 2μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τόνισε ότι υπάρχουν δύο ζητούμενα απέναντι το σχέδιο νόμου που υπάρχει αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης. «Να μην διαλύσει το πνεύμα της μεταρρύθμισης του Νόμου 3838 και το δεύτερο η αξιωματική αντιπολίτευση να το ανάγει σε μείζον αντιπολιτευτικό θέμα, όπως και είναι». Υπάρχουν επαρκείς λόγοι σε τρία επίπεδο το πρώτο είναι το αμιγώς ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο, το να αρνηθούμε στους μετανάστες την ελληνική ιθαγένεια είναι σα να τους καταδικάζουμε σε μια μόνιμη αλλοδαπότητα. Να πούμε ότι το έθνος είναι η κοινότητα των ανθρώπων που ζει εργάζεται και υποφέρει μαζί. Ο δεύτερος λόγος είναι κοινωνικός. Η ιθαγένεια κρατάει το φως της κοινωνικής ένταξης ανοιχτό σε μια συγκυρία που όλες οι κοινωνικές παράμετροι το σβήνουν. Και ο τρίτος είναι αμιγώς πολιτικός η ήττα στο μέτωπο της ιθαγένειας θα είναι μια νίκη του εθνικισμού».
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ κάλεσε στην πανελλαδική μέρα δράσης 30 Μάρτη με συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Ρέθυμνο, Χανιά, Αλεξανδρούπολη στόχο να γίνει μια μαζική κινητοποίηση για το θέμα της ιθαγένειας. Έχουν ανταποκριθεί Εργατικά κέντρα και συνδικάτα εκπαιδευτικών. Στις 21 Μάρτη μέσα στα σχολεία θα υπάρχουν δράσεις κατά του ρατσισμού. Η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών έφτασε μέχρι το υπουργείο που πήρε την απόφαση να καλέσει και επίσημα σε 1 ώρα δράση στα σχολεία. Στην Καμπάνια αυτή συμμετέχουν διανοούμενοι καλλιτέχνες και ηθοποιοί που υπογράφουν σε μία έκκληση για ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανοιχτά ρατσιστικές αποφάσεις του ΣΤΕ που πιέζουν για αλλαγή της νομοθεσίας σε μία κατεύθυνση χειροτέρευσης. Ζητάμε αλλαγές στην κατεύθυνση της βελτίωσης. Ζητάμε να μην εξαρτάται η ιθαγένεια των παιδιών από τη νομιμότητα των γονιών τους. Απευθύνουμε κάλεσμα στα συνδικάτα, στη νεολαία, σε όλη την αριστερά, σε όλες τις κοινότητες να βγουν μπροστά ενάντια στην προσπάθεια αντιδραστικής αλλαγής του νόμου Ραγκούση.
Η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «σα ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε πολύ σημαντικό το θέμα της ιθαγένειας, γιατί συνδέεται άμεσα με την μάχη που δίνουμε ενάντια στο μνημόνιο και την πολιτική της κυβέρνησης που χτυπάει το κοινωνικό κράτος. Υπεράσπιση του δικαιώματος της ιθαγένειας σημαίνει υπεράσπιση της δημοκρατίας και μια κοινωνία ανοιχτής και ισότιμης για όλους μας. Κυρίως στις μέρες μας που ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή και η ΝΔ γίνεται όλο και πιο ακροδεξιά. Σα ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε ιθαγένεια σε κάθε παιδί που γεννιέται σε αυτή τη χώρα και επίσης σε κάθε παιδί που έχει φοιτήσει 4 χρόνια στο ελληνικό σχολείο και την αποσύνδεση της ιθαγένειας των παιδιών από τη νομική κατάσταση των γονέων και επίσης την απόκτηση της ιθαγένειας σε όλους τους ανθρώπους που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα για 5 χρόνια την τελευταία 10ετια».
Ο Γκούρα Έντμοντ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αλβανών Μεταναστών τόνισε ότι η Ομοσπονδία θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις αυτή την καμπάνια. «Είμαι νόμιμος 18 χρόνια και ακόμα βρίσκομαι στον αέρα. Όταν για μένα η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα τι θα απαντήσω στο νέο παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα και δε γνωρίζει καμία άλλη χώρα;»
Η Ίλσα Μανέ πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Φοιτητών τόνισε «είναι αδιανόητο να είμαστε 18 χρόνια στην Ελλάδα να μιλάμε τόσο καλά την ελληνική γλώσσα και να γνωρίζουμε την ιστορία και να θεωρούμαστε ακόμα μετανάστες. Εμείς έχουμε δύο πατρίδες αλλά ούτε η Αλβανία αλλά ούτε η Ελλάδα ενδιαφέρεται για μας. Σπουδάζουμε και ζούμε εδώ και είναι αδιανόητο να μας φέρονται σαν λαθρομετανάστες. Οι φοιτητές όταν τελειώνουν είναι αναγκασμένοι μέσα σε ένα έτος να βρεις δουλειά αλλιώς θεωρείσαι παράνομος».
Ο Τζαβέντ Ασλάμ Επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας είπε ότι «Εμείς θα είμαστε στις 30 του μήνα στην Ομόνοια για να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει ότι θέλει. Θέλουμε να μην αφήσουμε να καταργηθεί ο νόμος του Ραγκούση αλλά και να καταργηθούν όλα τα εμπόδια του νόμου αυτού. Όλες οι κοινότητες θα συμμετέχουμε με όλη μας τη δύναμη».
Ο Μωυσής Λίτσης από την Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα στην Εποχή μας. «Αυτή τη στιγμή δικαιώματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα υπονομεύονται. Η στέρηση της ιθαγένειας είναι και αυτό ένα τέτοιο σύμπτωμα του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας να καταργηθούν προοδευτικές διατάξεις που έχουμε κατακτήσει». Κάλεσε επίσης στη συνέλευση τα Κίνησης στις 20 Μάρτη στην ΕΣΗΕΑ και ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις 30 Μάρτη.
Ο Ρεζά Γκολαμί από το Σύλλογο Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος τόνισε ότι «Οι οργανώσεις τα σωματεία και οι Κοινότητες των μεταναστών χρειάζεται να παλέψουμε για το αυτονόητο που είναι ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα. Υποστηρίζουμε το συλλαλητήριο στις 30 Μάρτη και καλούμε όσους υποστηρίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών να είναι εκεί».
Ο Ασράφ Χάσνο Γενικός Γραμματέας των Σύριων αποδήμων στην Ελλάδα:
Η απόφαση του ΣτΕ μας παραπέμπει σε εποχές Δικτατορίας και χούντας. Έχω 2 παιδιά. Ο μεγάλος είναι 23, είναι άνεργος αλλά του πληρώνω ένσημα για να πάρει άδεια παραμονής. Αυτό είναι γελοίο. Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στους 200 συμπατριώτες μας που είναι κρατούμενοι παρόλο που είναι πρόσφυγες πολέμου και τρώνε και ξύλο. Θα είμαστε παρόν σε κάθε κίνηση που πολεμάει το ρατσισμό γιατί όλα αυτά που γίνονται είναι ντροπή»
Ο Φαρούκ Χουσείν πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μπαγκλαντές μίλησε για την ανάγκη νομιμότητας των γονιών. «Από το 2009 και μετά δεν μπορούμε να κολλήσουμε ένσημα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν 5 χρόνια ένσημα και αυτή τη στιγμή είναι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».