Ο Δήμος Αθηναίων μετά από καταγγελίες του Σωματείου Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, που κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα, προβαίνει σε γενικό έλεγχο των θεάτρων, ανεξάρτητα από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης (μέγεθος, χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λπ.). Πέρα από προθέσεις - επισημαίνουμε ότι ο δήμος Αθηναίων δεν ξεκίνησε αυτοβούλως τις διαδικασίες ελέγχου - δημιουργούνται τεράστια προβλήματα λειτουργίας στους χώρους οι οποίοι φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις και σήμερα απειλούνται με σφράγιση.
Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί ότι κανένα θέατρο δεν πρέπει να κλείσει. Άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την επίλυση θεμάτων συγκεκριμένων θεατρικών χώρων, οι οποίοι είχαν σφραγιστεί ή αντιμετώπιζαν προβλήματα και υπήρξε θετική έκβαση και επαναλειτουργία τους. Το θέατρο ιστορικά φιλοξενείται σε πολύ διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις /προδιαγραφές που προβλέπουν σχετικοί νόμοι.
Υποστηρίζουμε, λοιπόν, ότι πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρξει αναστολή εκτέλεσης οποιασδήποτε απόφασης που παρακωλύει τη συνέχεια της λειτουργίας των θεατρικών χώρων. Ζητάμε, σύμφωνα και με τα αιτήματα των ανθρώπων του θεάτρου που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, πέραν της αναστολής τα παρακάτω:
·Να υπάρξει ανανέωση και εκσυγχρονισμός του πεπαλαιωμένου νόμου που αφορά στους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις και ο οποίος δεν καλύπτει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστασιακών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως (Α.Ν. 446/37 ο οποίος εκδόθηκε 25/1/1937 επί δικτατορίας Μεταξά με τελευταία ανανέωση το 1957).
·Να επιτρέπονται παραστάσεις σε οποιοδήποτε χώρο με μόνη προϋπόθεση αυτός να πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας των συντελεστών της παράστασης και των θεατών (ασφάλεια από πυρκαγιά, σεισμό ή ανάλογη έκτακτη κατάσταση).
·Ζητάμε, επίσης, να δοθούν δημοτικοί και δημόσιοι χώροι, χωρίς οικονομικό αντίτιμο, για όλες τις ομάδες καλλιτεχνών που εξακολουθούν να δημιουργούν πολιτισμό και να συντηρούν τη βαθιά ανθρώπινη επικοινωνία, σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης και απομόνωσης του κόσμου.