Tην αγωνία επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, για το εμπόριο ναρκωτικών που γίνεται εκεί και έχει φέρει βιοπαλαιστές και κατοίκους στα όριά τους μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος.
Ταυτόχρονα έθεσε πάλι ερωτήματα προς την δημοτική αρχή για το αν και πως εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους του δήμου. Κατήγγειλε το γεγονός ότι η κυβέρνηση μεθοδικά, με κλείσιμο τμημάτων, κατάργηση εφημεριών, υποεπάνδρωση, οδηγεί σε κλείσιμο το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες λαού στην περιοχή αυτή αλλά και από όμορους δήμους του λεκανοπεδίου. Κατήγγειλε το γεγονός ότι κολοσσός της βιομηχανίας τροφίμων μοιράζει παιδικά γάλατα έξω από παιδικούς σταθμούς του δήμου, όπως και το γεγονός ότι οι αν και οι υπηρεσίες του δήμου γνωρίζουν εδώ και μήνες το πρόβλημα, η δημοτική πλειοψηφία ακόμα δεν έχει κινήσει διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί η βύθιση (!) του προαυλίου στο 4ο παιδικό σταθμό της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Τιμαίου 2 και Παλαμηδίου) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών και των εκεί εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από την πρεμούρα της δημοτικής αρχής να προχωρήσουν σχέδια της προηγούμενης για οικοδόμηση «Κέντρου Απεξάρτησης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Κοινωνικής Επανένταξης» του δήμου, σε χώρο πρασίνου πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία», εντός της Βʼ ζώνης προστασίας Υμηττού, με κτίσιμο τριών νέων κτιρίων, χώρο εκδηλώσεων, γήπεδα, πισίνα, χώρους στάθμευσης, διάνοιξη οδών, αντί να αναπαλαιωθούν δυο ήδη υφιστάμενα εκεί κτίρια. Πέρα και από άλλα ερωτήματα για το ποια θεραπευτικά προγράμματα θα ακολουθούνται εκεί, το από πού θα χρηματοδοτείται η λειτουργία του Κέντρου κλπ, που σημειωτέον ήταν να κατασκευαστεί με χορηγία ιδιώτη, του Βωβού που πτώχευσε. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει τώρα ότι θα καταφέρει να το εντάξει στο ΕΣΠΑ.
Όχι «λουκέτο» στα θέατρα της Αθήνας
Σε ξεχωριστή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ο Νίκος Σοφιανός ζήτησε να μην κλείσουν τα θέατρα που λειτουργούν στο δήμο Αθήνας και οι υπηρεσίες του δήμου διαπίστωσαν μια σειρά παραβάσεις με βάση το ισχύον αναχρονιστιτικό νομοθετικό πλαίσιο.
Oι υπηρεσίες του δήμου έλεγξαν δεκάδες θέατρα βεβαιώνοντας παραβάσεις, η δημοτική αρχή κινήθηκε για κλείσιμο τέτοιων χώρων. Στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο δημοτική αρχή και αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίστηκαν να δώσουν μια παράταση λειτουργίας μέχρι να λήξει η θερινή σαιζόν στις 5 Μάη.
Ο Νίκος Σοφιανός μπήκε στην ουσία του ζητήματος θίγοντας μια σειρά ζητήματα όπως: Υπάρχει ένα πογκρόμ κυριολεκτικά κατά θεατρικών χώρων με τουλάχιστον πενήντα θέατρα που μπαίνουν στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής. Η υπόθεση παίρνει και πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς συνδυάζεται με το γεγονός ότι κόβονται όλες οι επιχορηγήσεις προς τα μικρά θέατρα, υποχρηματοδοτούνται κρατικά και ΔΗΠΕΘΕ, όλες οι ενισχύσεις και επιχορηγήσεις πάνε στους μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στην χρυσοφόρα γι' αυτούς «επιχείρηση» του πολιτισμού. Συμπιέζονται με κάθε τρόπο οι μικροί θεατρικοί χώροι που δίνουν ανάσες πολιτισμού και αναζωογόνησης στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, ταυτόχρονα δίνουν και ένα μεροκάματο έστω χαμηλό στους ανθρώπους του θεάτρου. Από το κλείσιμο τέτοιων μικρών χώρων θα ωφεληθούν αντικειμενικά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί πολιτιστικοί όμιλοι που θα φτάσουν να ελέγχουν και να ποδηγετούν το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Παραπέρα ο Νίκος Σοφιανός πρότεινε ο δήμος σε συνεργασία με το ΣΕΗ και άλλους φορείς του πολιτισμού, να φροντίσει ώστε να αξιοποιηθούν μια σειρά χώροι του, να δοθούν ώστε να βρουν στέγη και έκφραση μια σειρά θίασοι και σχήματα.
Για δε τη νομιμότητα που επικαλείται η δημοτική αρχή και την ανάγκη εφαρμογής της, θύμισε ότι στα όρια του δήμου λειτουργεί οίκος ανοχής ενώ του έχουν επιβληθεί 29 πρόστιμα! Οτι λειτουργούν εκατοντάδες τέτοιοι οίκοι δίχως άδεια, λειτουργούν νυχτομάγαζα καταπατώντας μια σειρά όρια και διατάξεις. Τίθεται επομένως και ζήτημα επιλεκτικής εφαρμογής της περιλάλητης νομιμότητας.
Τέλος ζήτησε εκτός από μια αναστολή επιβολής ποινών, προστίμων, σφράγισης, η δημοτική αρχή να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να καταρτίσει και ψηφίσει άμεσα ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας που να παίρνει υπόψη και τις χωρητικότητες, τις ανάγκες και την δύσκολη θέση των μικρότερων χώρων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να μην τις βάζει στην ίδια μοίρα ζητώντας τις ίδιες δαπανηρές προδιαγραφές με όσες πρέπει να ζητούνται από τα μεγαθήρια του κλάδου.