Τί μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να αλλάξει στην Αθήνα αν αποκτήσει αριστερό δήμαρχο;
Εμείς θέλουμε την Αθήνα μια πόλη ζωντανή, ανοιχτή όπου όλοι οι πολίτες θα συμμετέχουν, θα ελέγχουν και θα αποφασίζουν σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Δεν θέλουμε απλά να διαχειριστούμε τη σημερινή καταθλιπτική κατάσταση αλλά να την αλλάξουμε προς όφελος της πόλης και φυσικά των ανθρώπων της. Το σημαντικό είναι να προσανατολιστεί ο Δήμος στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Η έμφαση μας θα δοθεί στην ποιότητα ζωής των γειτονιών και όχι στα εμβληματικά έργα βιτρίνας. Οι δημόσιοι χώροι δημιουργούν στην πόλη και τις γειτονιές εστίες αναψυχής, ήπιας διασκέδασης, καθώς και πολιτιστικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής στο κέντρο και τις γειτονιές. Η καθαριότητα, η χρηστικότητα και ο ηλεκτροφωτισμός τους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να νιώσουν οι πολίτες ότι αυτοί οι χώροι τους ανήκουν και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας.
Όμως, Αθήνα είναι και οι άνθρωποί της. Πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που μέσα στην κρίση νιώθουν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Έπειτα, η ενεργητικότητα και η πρωτοβουλία του Δήμου πρέπει να στοχεύσει σε μια στρατηγική για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, των καταστημάτων στις γειτονιές, των συνεταιριστικών πρωτοβουλιών. Φανταστείτε για παράδειγμα τί ζωή θα έπαιρνε το κέντρο της πόλης αν κάποια από τα κλειστά ξενοδοχεία που ρημάζουν μετατρέπονταν σε φοιτητικές εστίες.
Στόχος είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με σεβασμό στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Κύριε Σακελλαρίδη, αν εκλεγείτε, ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;
Στόχος μας είναι να απαντήσουμε άμεσα στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες στην καθημερινότητά τους. Να ξαναφέρουμε τη ζωή και την αισιοδοξία στην πόλη, διώχνοντας τον φόβο και το μίσος. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές δομές, δηλαδή στον άνθρωπο που νιώθει να παλεύει μόνος του με τις δυσκολίες του. Και μέσα από αυτές τις δομές να προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος. Η κάθε δημοτική αρχή πρέπει να είναι συμπαραστάτης του δημότη, τόσο σε υλικό όσο και σε ηθικό επίπεδο, και όχι στωικός παρατηρητής των προβλημάτων. Δεν θα τυλίξουμε τα προβλήματα σε ιλουστρασιόν περιτύλιγμα ούτε με επικοινωνιακές καμπάνιες. Αυτά έγιναν και έχουν κουράσει. Στόχος πρέπει να είναι πλέον να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κρίση.
Ο βασικός αντίπαλός σας, ο νυν δήμαρχος, υποστηρίζει ότι εξυγίανε τα τραγικά ελλείμματα του Δήμου Αθηναίων και πως ανέπτυξε τις κοινωνικές δομές και τα δίκτυα αλληλεγγύης. Τί έχετε εσείς να προσάψετε στον Γιώργο Καμίνη;
Ο κ. Καμίνης κάθε άλλο παρά οργάνωσε το Δήμο με τρόπο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Και αυτό γιατί επέλεξε εξ αρχής να είναι πειθήνιος στην πολιτική της κυβέρνησης. Θέλω οπωσδήποτε να επισημάνω στα αρνητικά του απερχόμενου δημάρχου την παραχώρηση σε εργολαβικές εταιρείες δραστηριοτήτων, για τις οποίες μάλιστα ο Δήμος διαθέτει υποδομές και δυνατότητες.
Εμείς καυτηριάζουμε το ότι κύριο μέλημα του κ. Καμίνη ήταν να μην είναι ενοχλητικός στην κυβέρνηση και τις επιλογές της, αλλά αντίθετα μέσα από ένα πλέγμα δημοσίων σχέσεων να προβάλλεται ως «νοικοκύρης» τη στιγμή που η πόλη καταρρέει. Οι απαιτήσεις των καιρών ήταν μεγάλες και ο κ. Καμίνης αποδείχτηκε ελάχιστος.
Το κόμμα σας, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε πρωτοστατήσει στη μάχη κατά της κατασκευής γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα. Με δεδομένο ότι τελικά δεν έγινε τίποτα, η διπλή ανάπλαση ματαιώθηκε και τα προσφυγικά «σαπίζουν» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ποια είναι η δική σας θέση για το θέμα;
Δεν είχαμε ταχτεί κατά του γηπέδου. Είχαμε ταχτεί κατά της δημιουργίας ενός ακόμα γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου με πρόσχημα το γήπεδο. Ασχέτως αυτού, αν το έργο είχε προχωρήσει, αυτή τη στιγμή, δεδομένης της κρίσης θα υπήρχε ένα γιαπί στον Ελαιώνα, ένα οικόπεδο με μπάζα στη Λεωφόρο και ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε γήπεδο. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση και για την πόλη και για τον Παναθηναϊκό. Τα προσφυγικά που όπως σωστά λέτε σαπίζουν, είναι σημαντικά ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Αθήνας και πρέπει να διασωθούν και να αξιοποιηθούν.
Η χωματερή Άνω Λιοσίων έχει «πήξει», ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει ενεργά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας. Πού πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να πηγαίνουν τα σκουπίδια της Αθήνας;
Οι χώροι διάθεσης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου στα Άνω Λιόσια και τη Φυλή εξαντλούνται γιατί επί δεκαετίες το κεντρικό κράτος και η αυτοδιοίκηση δεν έκαναν αρκετά στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε τα ίδια λάθη: Σκοπεύουμε να προωθήσουμε εναλλακτικά μοντέλα δημόσιας και αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην πρόληψη και την διαλογή. Σε συνεργασία με τοπικούς συνεταιρισμούς και με τον πολίτη συμμέτοχο. Προς όφελος της κοινωνίας και όχι των εργολάβων των ΧΥΤΑ και της καύσης.
Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα του παραεμπορίου;
Για το παραεμπόριο, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι υπάρχουν κυκλώματα που οργανώνουν το παραεμπόριο, τα οποία ξεκινάνε από τα σημεία εισόδου των προϊόντων στην χώρα και καταλήγουν στα απλωμένα σεντόνια στο πεζοδρόμιο. Το ζήτημα είναι να παταχθούν τα κυκλώματα αυτά στους ανώτερους κρίκους της αλυσίδας, γιατί αυτό είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο. Όσο οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων παραμένουν ανέγγιχτοι, όσες επιχειρήσεις κι αν οργανώνονται στα πεζοδρόμια θα είναι αναποτελεσματικές γιατί την επόμενη μέρα κάποιοι άλλοι θα πουλάνε την πραμάτεια τους. Και τί έκανε η κυβέρνηση με την σιωπηλή στήριξη της σημερινής δημοτικής αρχής στην Αθήνα; Κατάργησε τη δημοτική αστυνομία!
Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν ελεγχόμενοι, προστατευόμενοι χώροι εμπορίου με πάγκους – παζάρια δηλαδή, στα οποία μικροέμποροι πουλάνε τα προϊόντα τους καταβάλλοντας μάλιστα κάποιο τέλος ή ενοίκιο στον Δήμο. Δεν μιλάμε για παράνομα προϊόντα φυσικά αλλά για νόμιμα. Τέτοια παζάρια αποτελούν μάλιστα και ένα είδος ατραξιόν και γι αυτό προσελκύουν κόσμο. Έτσι, όχι μόνον δεν είναι ανταγωνιστικά αλλά ωφελούν και τον εμπορικό κόσμο.
Κύριε Σακελλαρίδη, αν περάσετε στον δεύτερο γύρο μαζί με τον νεοναζί Κασιδιάρη, πιστεύετε ότι μπορείτε να συσπειρώσετε όλο το δημοκρατικό τόξο προκειμένου να αποφευχθεί να πέσει η Αθήνα στα χέρια του; Πώς κρίνετε τη στάση της Λιάνας Κανέλλη, που προανήγγειλε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, το κόμμα της θα δείξει ουδετερότητα;
Δεν βλέπω τους πολιτικούς απογόνους των Ναζί στον δεύτερο γύρο, ο δημοκρατικός λαός θα αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θεωρητικά μιλώντας, προφανώς κάθε πατριώτης και δημοκράτης θα ψήφιζε για να μην πέσει η Αθήνα στα χέρια των Ναζί με τα κουμπούρια, 70 χρόνια από τότε που τους νικήσαμε και 40 χρόνια από την πτώση της χούντας και την πληγή της Κύπρου. Όσο για την κ. Κανέλλη θα ήταν καλό να ρωτήσει τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ που τα θυμούνται αυτά.
Για εσάς είναι ισχυρότερος ο διαχωρισμός «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο» ή ο κλασικός μεταξύ Αριστεράς-Δεξιάς; Θα είναι, δηλαδή, διαφορετική η στάση σας, αν στον δεύτερο γύρο κληθούν να αντιμετωπίσουν τον κ. Καμίνη ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ή ο Νικήτας Κακλαμάνης; Ή, απέναντι σε όποιον προερχόμενο από τη Δεξιά, θα προτιμήσετε τον κεντροαριστερό νυν δήμαρχο;
Ξεκινάω από το τελευταίο σκέλος του ερωτήματος σας. Δεν ξέρω αν ο απερχόμενος δήμαρχος μέσα του είναι κεντροαριστερός, πάντως ως δήμαρχος εφήρμοσε το καθαρά δεξιάς έμπνευσης και κοπής Μνημόνιο και μάλιστα αδιαμαρτύρητα. Θυμάμαι επίσης τον Γ. Παπανδρέου το βράδυ της εκλογής να πανηγυρίζει και να ερμηνεύει την εκλογή του κ. Καμίνη ως επιβράβευση της πολιτικής του Μνημονίου. Προφανώς και δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα ούτε θεωρούμε και τους τρεις αντιπάλους μας ένα και το αυτό, ωστόσο ο συνδυασμός «αριστερός και μνημονιακός» εμπεριέχει αντίφαση αν σκεφτεί κανείς τί προβλέπει το Μνημόνιο όχι μόνον ως μέτρα αλλά και ως κατεύθυνση.
Να τελειώσουμε με μία ερώτηση που αφορά όχι μόνο τους αντιπάλους σας, αλλά και συντρόφους σας που διεκδικούν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση. Από θέση αρχής, θεωρείτε πως όσοι βουλευτές “κατεβαίνουν” στις αυτοδιοικητικές εκλογές οφείλουν να παραιτούνται των εδρών τους προκαταβολικά ή όχι;
Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό είναι στην ευχέρεια κάθε υποψηφίου. Επί της ουσίας δεν είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που θα έπρεπε να μας απασχολήσουν.