Σημεία από τη συνέντευξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υποψηφίου δημάρχου Αθηνάς με την «Ανοιχτή Πόλη», στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Για το θέμα της επιλογής του ως υποψήφιο Δήμαρχο
-Κάναμε αυτή την επιλογή για να εκφράσουμε τον κόσμο που πλήττεται από την κρίση και ειδικά τη νέα γενιά που έχει μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον.
Για τα προβλήματα των πεζών στο κέντρο της Αθήνας
-Όταν περπατάς στην Αθήνα βλέπεις ομορφιές που δεν φαίνονται από το αυτοκίνητο. Αλλά τα προβλήματα είναι πολλά. Υπάρχει το πρόβλημα της στάθμευσης πάνω στα πεζοδρόμια και η μεγάλη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, που εμποδίζουν τους πεζούς. Με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας το πρόβλημα έχει χειροτερέψει.
Για την αστυνόμευση και την ασφάλεια
-Το δικαίωμα στην ασφάλεια δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό, αλλά αντικειμενικό. Όλοι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ασφάλεια στη γειτονιά μας. Εμείς θέλουμε την αστυνομία στο πλευρό του πολίτη, στις υποβαθμισμένες γειτονιές, εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, λόγω του οργανωμένου εγκλήματος και της μικροπαραβατικότητας. Όμως, το ζήτημα της ασφάλειας είναι βαθύτερο και έχει κοινωνικά αίτια. Αν θες να αντιμετωπίσεις επικοινωνιακά το πρόβλημα της ασφάλειας, το μόνο που θα πεις είναι «μηδενική ανοχή και αστυνομία παντού». Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα έχει απλά μεταφερθεί από την Ομόνοια στις γειτονιές.
Για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου
-Είναι πρόβλημα το ότι δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία, και υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Εμείς πιστεύουμε ότι η δημοτική αστυνομία έχει ρόλο στην πόλη. Το παραεμπόριο σίγουρα πρέπει να σταματήσει. Οι επιχειρήσεις σκούπα, που γίνονταν μέχρι σήμερα, αποτελούν μια επικοινωνιακού τύπου διαχείριση γιατί, την επόμενη μέρα, κάποιοι άλλοι από τα ίδια κυκλώματα ξανααπλώνουν τα σεντόνια στον ίδιο χώρο. Η κοινή λογική λέει να χτυπήσουμε τα κυκλώματα στους ψηλούς κρίκους της αλυσίδας, εκεί που γίνεται το χονδρεμπόριο του παραεμπορίου, στα τελωνεία που αποτελούν σημεία εισόδου.
Από κει και πέρα, υπάρχει η ιδέα να θεσμοθετηθούν πολυεθνικές αγορές, στις οποίες θα πωλούνται νόμιμα προϊόντα, και θα δίνουν τη δυνατότητα στον εξαθλιωμένο κόσμο, που γίνεται υποχείριο του παραεμπορίου, να βγάζει τα προς το ζην, συμβάλλοντας στην εικόνα της πόλης και χωρίς να είναι ανταγωνιστικοί με την εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο. Αυτό ήταν πρόταση του κ. Καμίνη το 2010, αλλά δεν έγινε ποτέ. Υπήρχαν θετικά στοιχεία στο πρόγραμμά του, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει πράξη.
Για την καθαριότητα
-Εμείς θα είμαστε αρωγοί στη δύσκολη προσπάθεια των εργαζομένων για τον καθαρισμό της πόλης. Όμως, για την καθαριότητα της πόλης πρέπει να κινητοποιηθούν και οι ίδιοι οι πολίτες. Μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες ο κόσμος μπορεί να καταλάβει καλύτερα και τις υποχρεώσεις τους. Η κοινωνία δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Εμείς θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της καθαριότητας. Για παράδειγμα, αν απολυθούν οι 650 συμβασιούχοι της καθαριότητας, τότε θα χαθεί το ένα τρίτο του δυναμικού της υπηρεσίας. Τότε δεν θα μιλάμε για απεργίες, αλλά για απολύσεις που δημιουργούν όγκους σκουπιδιών έξω από τα σπίτια. Εγώ θα κάνω αυτό που δεν έκανε ο κ. Καμίνης. Θα υψώσω ανάστημα στον εκάστοτε υπουργό εσωτερικών, αξιοποιώντας το θεσμικό ρόλο και τη διαπραγματευτική δύναμη του δήμου της Αθήνας για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των πολιτών. Δεν πρέπει να έχουμε χαμηλές προσδοκίες από το δήμο της Αθήνας. Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με μια παθητική στάση του δήμου της Αθήνας, ο οποίος θα αποδέχεται στωικά οποιαδήποτε κεντρική πολιτική.
Για τον κ. Καμίνη
-Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον κ. Καμίνη και δεν έχω πρόβλημα να αναγνωρίσω οτιδήποτε θετικό στο πρόγραμμα του 2010 ή κατά τη θητεία του. Αλλά έχω την αίσθηση ότι ο κ. Καμίνης αποδείχτηκε πολύ λίγος στο να διαχειριστεί τα προβλήματα των πολιτών μέσα στην κρίση. Θα σας πω ένα στοιχείο. Το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθήνας το 2010 είχε προϋπολογισμό 3.790.000 και το 2013 είχε προϋπολογισμό 2.000.000. Μιλάμε για μείωση 50% περίπου του προϋπολογισμού για το κοινωνικό έργο, σε μία περίοδο που υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ. Την ίδια περίοδο έχουνε ξεπηδήσει κοινωνικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, οι οποίες με ελάχιστους πόρους σιτίζουνε περισσότερο κόσμο απ’ ότι ο δήμος.
Για τον κ. Κακλαμάνη
-Την εποχή που ήταν δήμαρχος, ήμασταν η μόνη αντιπολίτευση στον κ. Κακλαμάνη και η κριτική που του κάναμε συνέβαλε αποφασιστικά στο να μην ξαναβγεί δήμαρχος. Απέτυχε επειδή η κοινωνία δεν τον ήθελε, και λόγω της οικονομικής σπατάλης στο δήμο, και με το κόψιμο 40 δέντρων στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων για να χτιστεί γκαράζ, και με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όταν πήγε να μπλέξει το δήμο και τον Παναθηναϊκό με τα συμφέροντα συγκεκριμένου εργολάβου που ήθελε να χτίσει Mall στον Ελαιώνα. Ο κόσμος τα κατάλαβε αυτά και τον τιμώρησε στις εκλογές του 2010.
Για το δεύτερο γύρο των εκλογών
-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει δυναμική. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα περάσουμε πρώτοι στο δεύτερο γύρο.
Για το μνημόνιο
-Υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια και από τον κ. Καμίνη και από τον κ. Σπηλιωτόπουλο να αποσυνδεθούν τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης από την πολιτική του μνημονίου. Αυτό δεν μπορεί να σταθεί σε καμία περίπτωση. Να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα με τις λακκούβες στους δρόμους. Το ξέρετε ότι δεν έχει άσφαλτο η διεύθυνση οδοποιίας, επειδή δεν έρχονται προμηθευτές στους διαγωνισμούς, επειδή ο δήμος χρωστάει σε όλους τους προμηθευτές; Κι αυτό γίνεται επειδή έχει περικοπεί κατά 60% η χρηματοδότηση στην τοπική αυτοδιοίκηση εξαιτίας του μνημονίου.
Οι εκλογές στο δήμο της Αθήνας έχουν και έναν κεντρικό πολίτικο χαρακτήρα. Μπορούμε να στείλουμε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για το ποια γενικότερη πολιτική θέλουμε. Δεν λέμε στον κόσμο να ψηφίσει αποκλειστικά και μόνο για το μνημόνιο. Λέμε να ψηφίσει για να ξανακερδίσει τη ζωή του. Ο κόσμος έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει νέες λύσεις για προβλήματα που έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι, τους οποίους εκφράζει και ο κ. Καμίνης και οι άλλοι συνυποψήφιοι. Θέλουμε αυτές οι εκλογές να αποτελέσουν δημοψήφισμα, όπου ο κόσμος θα μπορεί να επιλέξει ένα διαφορετικό σχέδιο και ένα νέο όραμα για την Αθήνα, και να εμπιστευτεί ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονταν στο πλευρό του όλο το προηγούμενο διάστημα.
Για την αξιοποίηση των άδειων κτηρίων
-Εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν όλα τα εγκαταλελειμμένα και αναξιοποίητα κτήρια στο κέντρο της Αθήνας και ανήκουν είτε στο δημόσιο, είτε σε ιδιώτες. Εμείς θα δώσουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να αξιοποιηθούν από τον κόσμο, υπό την αιγίδα του δήμου, ως πολιτιστικά κέντρα και χώροι συζητήσεων προκειμένου να βρίσκει έκφραση η νεολαία και η πολιτιστική δημιουργία. Ο δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει προγράμματα ΕΣΠΑ για να μισθώσει αναξιοποίητα κτήρια από ιδιώτες, οι οποίοι πληρώνουν χαράτσια, και να τα εκμεταλλευτεί είτε για πολιτιστικά κέντρα, είτε για κοινωνική κατοικία, ή για στέγαση κοινωνικών συνεταιρισμών.
Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού
-Είναι ένα δύσκολο θέμα. Εμείς είχαμε δώσει μάχη για τον Ελαιώνα, που νομίζουμε ότι προασπίστηκε και τα συμφέροντα των πολιτών της Αθήνας, και του δήμου της Αθήνας και, όπως αποδείχτηκε, και τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού. Γιατί, αν είχε ξεκινήσει αυτό το έργο, σήμερα, και το εμπορικό κέντρο και το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είχαν μείνει στα σκαριά. Υπάρχει μια πρόταση για πρόσθετες κατασκευές στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας. Εμείς θα την συζητήσουμε ανοιχτά με την κοινωνία.