Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάζονται 168 ακίνητα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θέλω να επισημάνω την περίπτωση των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από απόφαση του ΣτΕ, τα κτίρια είχαν κηρυχθεί ως μνημεία -σύμβολα μιας συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου των Αθηνών και με την έννοια αυτή εντάσσονται στα ιστορικά-πολιτισμικά στοιχεία, τα οποία αξιοποιούμενα ενδυναμώνουν την «αξία» της πόλης των Αθηνών, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.
Επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, το 2009, είχε προωθηθεί από κοινού με το ΤΕΕ, πρόταση αξιοποίησης των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, έχοντας μάλιστα και τη σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, του ΥΠΕΚΑ, του ΟΡΣΑ και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η πρόταση αυτή συνοπτικά προέβλεπε ότι το ΤΕΕ παραχωρεί στον Δήμο, το ακίνητο ιδιοκτησίας του, επί της Χαριλάου Τρικούπη, ως χώρο πρασίνου και αποκτά μέρος των κτιρίων των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας.
Συγκεκριμένα στα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας:
- Το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο, θα διαμόρφωνε τον περιβάλλοντα χώρο ως χώρο πρασίνου, αλλά και ως χώρο, που θα παρουσιάζονται νέα καλλιτεχνικά ρεύματα και θα εγκαθίστανται μόνιμα έργα τέχνης
- Το ΤΕΕ θα αναλάμβανε την αναβάθμιση των κτιρίων, με υποδειγματική ανάδειξη του μνημείου και της ιστορικότητάς του και ταυτόχρονη πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών, ώστε να είναι πρότυπο εξοικονόμησης ενέργειας
- Το σχέδιο αξιοποίησης των κτιρίων περιελάμβανε την ίδρυση Μουσείου Προσφύγων Μικρασίας, τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας για στέγαση συγγενών, ασθενών, που νοσηλεύονται στον Άγιο Σάββα, καθώς και την εγκατάσταση της μεγαλύτερης τεχνικής τεκμηρίωσης και βιβλιοθήκης, που είναι η Τράπεζα Πληροφοριών του ΤΕΕ και τα Ινστιτούτα Επιμόρφωσης του ΤΕΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή που αναγέρθηκαν οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας, περιήλθε στον Δήμο Αθηναίων, με αγορά που πραγματοποιήθηκε το 1878, αποτυπώθηκε το 1887, με σχεδιάγραμμα του μηχανικού Μπον (το οποίο επικυρώθηκε με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις) και δηλώθηκε νομίμως στο Κτηματολόγιο επί ημερών Ν. Κακλαμάνη. Ειδικά το τμήμα που ανεγέρθηκαν οι προσφυγικές πολυκατοικίες, είχε παραχωρηθεί το 1934, με αποκλειστικό σκοπό την αποκατάσταση προσφύγων.