Σε συνάντηση - συζήτηση με εκπροσώπους των σωματείων του μπάσκετ της Αθήνας μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της Γκράβας διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΕΣΚΑ (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής).
Ο Νίκος Σοφιανός αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των σωματείων του μπάσκετ για την παρουσία τους, καθώς και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας που παραβρέθηκε στη συζήτηση, παρουσίασε τους βασικούς άξονες των προτάσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ και οι δημοτικοί και περιφερειακοί του σύμβουλοι ασχολούνται με τα θέματα του αθλητισμού και τόνισε:
«Θεωρούμε ότι ο σωματειακός αθλητισμός είναι μία από τις βάσεις για να μπορέσεις να μιλήσεις για το δικαίωμα στην άθληση και τη φυσική αγωγή, ειδικά σήμερα που στα σχολεία οι ώρες γυμναστικής έχουν μειωθεί, τα σχολικά πρωταθλήματα έχουν αδρανήσει και πρόσφατες έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την φυσική κατάσταση των παιδιών και των εφήβων».
Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αθλητικά σωματεία λόγω έλλειψης αθλητικών χώρων και υποδομών, στην οικονομική ασφυξία λόγω της δραματικής μείωσης των επιχορηγήσεων στις ομοσπονδίες από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες που θέλουν να αθληθούν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Μίλησε για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό στα συνεργεία του Δήμου που έχουν στην ευθύνη τους τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των παιδικών χαρών του Δήμου, καθώς και την έλλειψη ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλοι αυτοί οι χώροι.
Ενημέρωσε, επίσης, για τη συνάντηση που είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ανδριανό, και τη δέσμευση του τελευταίου για δεύτερη συμπληρωματική δόση στις ομοσπονδίες, ενώ τόνισε ότι «ως Κόμμα σκοπεύουμε και με επερώτηση στη Βουλή να επιμείνουμε για το θέμα της χρηματοδότησης».
Αναφερόμενος στο Δήμο, τόνισε:
«Ένα κεφάλαιο, στο πλέγμα που αφορά τα ζητήματα φυσικής αγωγής και αθλητισμού, είναι ο Δήμος της Αθήνας, το τι μπορεί να κάνει και με ποιες προτεραιότητες κατά τη γνώμη μας πρέπει να προχωρήσει.
Σήμερα ο Δήμος της Αθήνας ακολουθεί μια πολιτική εχθρική – ανταγωνιστική. Ούτε στο δημοτικό Συμβούλιο, ούτε στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ συζητείται με ποια πολιτική ο Δήμος, αυτή η συγκεκριμένη δημοτική πλειοψηφία, στέκεται στο πρόβλημα των υποδομών, της στήριξης και των δυνατοτήτων να αναπτυχθεί ο αθλητισμός στην πόλη.
Αντίθετα υπάρχει τιμολογιακή πολιτική με την οποία ο Δήμος παραχωρεί τις υποδομές του στα σωματεία και τους αθλούμενους – παιδιά, έφηβους, αλλά και ενήλικες – με μια ταρίφα η οποία διαφοροποιείται ανάλογα αν μιλάμε για ανοιχτά ή κλειστά γήπεδα, κολυμβητήρια ή άλλες εγκαταστάσεις. Και αυτό είναι αποδεκτό και από τους άλλους συνδυασμούς και υποψήφιους των κομμάτων.
Τριάντα σελίδες τιμοκατάλογο έχει ο Δήμος της Αθήνας και αυτή είναι βασική πολιτική επιλογή, και στους άλλους δήμους, να παραχωρείται δηλαδή για χρήση η αθλητική υποδομή που ανήκει στους δημότες σε ανταποδοτική βάση. Αυτή η λογική πρέπει να σπάσει. Είναι κρίσιμο το θέμα της ανταποδοτικότητας και πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία κατάργησής της. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να χρησιμοποιούνται οι δημοτικοί χώροι έναντι αμοιβής».
Ανέπτυξε τη θέση του συνδυασμού σχετικά με την συνεργασία που πρέπει να επιδιώξει ο Δήμος με τα μεγάλα σωματεία της πόλης:
«Εμείς θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει να κάνει μνημόνιο συνεργασίας με τις βασικές ομάδες και σωματεία της πόλης, με τον ΠΑΟ, με τον Απόλλωνα Σμύρνης, με τον Πανελλήνιο Γ.Σ.. Πλαίσιο συνεργασίας που να λέει ότι εγώ ως Δήμος έχω αυτές τις δυνατότητες και συνεργαζόμαστε για να αυξηθεί ο κόσμος που αθλείται, για να στηριχθούν και να διευρυνθούν οι ακαδημίες, για να μειωθούν τα λεφτά που πληρώνει η λαϊκή οικογένεια στα σωματεία, αφού και τα σωματεία για να μπορέσουν να σταθούν πρέπει να πάρουν αυτή τη συνδρομή κλπ. Να διεκδικήσω χώρους για νέες υποδομές».
Σχετικά με το θέμα του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου με τον ΠΑΟ, σημείωσε:
«Υπάρχει πρόβλημα με την πολιτική εκχώρησης. Το λέω γιατί ο ΠΑΟ είναι το ιστορικό σωματείο της πόλης και θεωρούμε ότι το γήπεδο της Αλεξάνδρας πρέπει να χρησιμοποιείται από τον ΠΑΟ, στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο εδώ και δεκαετίες με το σχετικό διάταγμα. Όμως δεν μπορούμε να ακολουθούμε μια πολιτική προνομιακής σχέσης που παραχωρεί δημοτικούς χώρους για αποκλειστική χρήση σε ένα μόνο σωματείο, όσο ιστορικό και μεγάλο κι αν είναι αυτό».
Και σημείωσε ότι σε αυτά τα ζητήματα οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ τοποθετούνται από θέση αρχής και με ενιαίο τρόπο, καυτηριάζοντας ότι οι άλλοι υποψήφιοι παίρνουν θέση με το βλέμμα στην κάλπη.
Κλείνοντας την ομιλία του είπε:
«Αυτά συμβαίνουν εδώ και χρόνια, οι δημοτικές αρχές αλλάζουν και αυτή η κατάσταση χειροτερεύει. Και δεν μιλάμε για αλλαγές που για να γίνουν πρέπει να γίνει σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα. Αυτά συμβαίνουν γιατί υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη ότι ο Δήμος είναι επιχείρηση, πρέπει να εισπράττει, να συνεργάζεται με ιδιώτες, με ΜΚΟ κλπ. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει όταν ο Δήμος κάνει μόνιμο στοιχείο και τη συνεργασία με τον σωματειακό αθλητισμό.
Εμείς και σε αυτά τα ζητήματα καλούμε τον κόσμο να μας στηρίξει, όχι μόνο στο επίπεδο της ψήφου, αλλά και της ενεργοποίησης και κινητοποίησης, αφού μόνο με πίεση μπορείς να πετύχεις τις αλλαγές που χρειάζονται».