Η σκληρή καθημερινότητα του κόσμου, οι ανάγκες του, συγκρούονται με τους «μονόδρομους». Όσο και να το κρύβουμε, δεν κρύβεται. Τι θα γίνει με το χρέος; Τι θα γίνει με την ΕΕ; Τι θα γίνει με τις δεσμεύσεις; Τι θα γίνει με τα μνημόνια διαρκείας; Όλα αυτά καθορίζουν τις συντάξεις, όλα αυτά καθορίζουν το μεροκάματο, όλα αυτά καθορίζουν την ανεργία. Βεβαίως να παλέψεις, να αντισταθείς.
Να σας πω ποιο είναι το βασικό θέμα στην Αθήνα, το οποίο δεν μπαίνει στη δημόσια συζήτηση από τους άλλους υποψήφιους δημάρχους. Η φορολογική πολιτική του Δήμου η οποία έχει γονατίσει τον κόσμο. Είκοσι διαφορετικά τέλη, φόροι, εκτός από τα παράβολα, εκτός από τα πρόστιμα. Αυτή τη συζήτηση δεν την κάνουν. Ενώ αυτή έχει γονατίσει τον κόσμο και ειδικά τους επαγγελματίες της Αθήνας. Τους έχουν τσακίσει κυριολεκτικά. Αυτό έχει γονατίσει τον κόσμο και δεν το συζητάνε! Ενώ είναι δυνατό, εφικτό, να μειωθούν εδώ και τώρα τα τέλη, ειδικά για τον επαγγελματία. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί πρέπει να συγκρουστείς με μονόδρομους.
Τι θα γίνει με το χρέος; Αν το αναγνωρίζεις, αν είναι νόμιμο όπως λένε όλοι οι άλλοι, οι οποίοι διαλέγουν ένα γήπεδο κοινό. Η ΕΕ είναι μονόδρομος κύριοι; Είναι μονόδρομος για εσάς. Είναι «το σπίτι μας» για εσάς. Το ευρώ είναι το νόμισμά σας.
Και πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό, ότι σε αυτό το Μεσοπρόθεσμο αποτυπώνονται επιλογές που λένε: εργάσιμος βίος σαράντα χρόνια, πού θα τον βρει ένας νέος άνθρωπος σήμερα τον εργάσιμο βίο σαράντα χρόνια για να πάρει σύνταξη; Λέει ανταγωνιστικοί μισθοί, τι σημαίνει; Υπάρχει στο Σύμφωνο του Ευρώ, ρήτρα που λέει ότι στην ΕΕ οι μισθοί θα παρακολουθούν τους μισθούς στις ανταγωνιστικές χώρες. Ποιες είναι οι ανταγωνιστικές χώρες; Η Κίνα, η Αφρική και η Ινδία. Ψηφίσατε 520 ευρώ μεικτά, ψηφίσατε προγράμματα πεντάμηνα, όπου οι εργαζόμενοι θεωρούνται ωφελούμενοι, ούτε καν εργαζόμενοι, είναι οι «πενταμηνίτες» της κυρίας Κατσέλη του πρώτου εφαρμοστικού νόμου. Καταλήγω σε ένα δια ταύτα, ότι σήμερα, όσο σημαντικό, σωστό και κρίσιμο είναι να παλέψουμε ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, να φρενάρουμε να αποσπάσουμε, πρέπει να βαδίσουμε και σε άλλη ρότα. Όταν το 80% των αποφάσεων είναι Κοινοτικό δίκαιο, για ποια οικονομία συζητάμε, για ποια ανάπτυξη για ποιες πλουτοπαραγωγικές πηγές; Είναι «τροϊκανή», είναι ρήτρα μνημονίου η ιστορία της απελευθέρωσης της ενέργειας; Εδώ και σαράντα χρόνια λένε ότι η ΕΕ θα γίνει των λαών! Η ΕΕ σημαίνει Μέρκελ, σημαίνει Ολάντ, σημαίνει Ρέντσι. Αυτό το πράγμα πρέπει να μπει, γιατί υπάρχει αντίθεση στον κόσμο. Και αυτή η αντίθεση απέναντι στην ΕΕ, πρέπει να εκφραστεί κατά τη γνώμη μας στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που την εκφράζει πολιτικά.