Αποσπάσματα από την ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδί.
Για την πολιτική και το πρόγραμμα του κ. Καμίνη
Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Καμίνης προσπαθεί να υπερασπιστεί ένα έργο που δεν έχει κάνει. Δεν το υπερασπίζεται καθόλου καλά.
Η ευαισθησία στο ζήτημα της αλληλεγγύης δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαχείριση ιδιωτικών χορηγιών. Όταν ο κοινωνικός προϋπολογισμός του Δήμου έχει μειωθεί στο μισό, σε συνθήκες κρίσης, και ο Δήμαρχος δεν έχει πει κουβέντα. Όταν τα δημοτικά ιατρεία υπολειτουργούν. Όταν ο δήμος κρατάει αποστάσεις από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, που δραστηριοποιούνται πλέον σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.
Συμφωνούμε βέβαια με τον κ. Καμίνη που σήμερα είπε ότι η αλληλεγγύη δεν προσφέρεται για φτηνά προεκλογικά παιχνίδια. Προφανώς καταγγέλλει τον εαυτό του. Διότι σήμερα ο δήμος μοίρασε επίδομα ένδειας από 30 έως 185 ευρώ σε περίπου χίλιους πολίτες. Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Παρ’ όλο που το σχετικό κονδύλι έχει κατατεθεί στα ταμεία του Δήμου εδώ και πέντε μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2013. Ας τον κρίνουν οι πολίτες της Αθήνας.
Για την εκλογική καμπάνια του κ. Σπηλιωτόπουλου
Η αδυναμία του να διατυπώσει οποιαδήποτε πρόταση για τα προβλήματα της πόλης είναι προφανής. Και για να διασώσει πολιτικά την υποψηφιότητά του, το ρίχνει στον ακροδεξιό λαϊκισμό. Για λόγους ιδιοτέλειας παίζει ένα παιχνιδάκι ανεύθυνο και επικίνδυνο.
Η Αθήνα με την μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράδοση δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει.
Για την πολιτική διάσταση των εκλογών
Η Αθήνα δεν θα δώσει την νίκη σε κανέναν κυβερνητικό υποψήφιο. Δεν θα δώσει την χαρά στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο να πανηγυρίσουν το βράδυ των δημοτικών εκλογών. Η Αθήνα θα υψώσει το ανάστημά της, απέναντι στο Μνημόνιο, απέναντι στην κρίση, απέναντι σε όλους αυτούς που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές και δημόσια αγαθά, είτε ψηφίζοντας – όπως ο κ. Σπηλιωτόπουλος, είτε υλοποιώντας πρόθυμα – όπως ο κ. Καμίνης.
Για τα προβλήματα της 7ης δημοτικής κοινότητας
Άλσος Γουδή
Η υλοποίησή του είναι ώριμη να ξεκινήσει. Με την απαγόρευση κάθε νέας δόμησης. Με την αξιοποίηση των υφιστάμενων στρατιωτικών κτιρίων για χρήσεις πολιτισμού. Με την ανάδειξη ενός δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων που θα διατρέχουν τον χώρο. Και βεβαίως με την καθολική απαγόρευση χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων μέσα στο πάρκο.
Κουντουριώτικα
Η δημιουργία ενός ενιαίου λειτουργικού Πάρκου με πράσινο, που θα ξεκινά από τους πρόποδες του Λυκαβηττού και θα φτάνει μέχρι την οδό Κεδρηνού, είναι αίτημα των κατοίκων της περιοχής και των φορέων από την δεκαετία του 70. Αντί γι’ αυτό έχουμε ακούσει τα πιο απίθανα εναλλακτικά σχέδια. Σχέδια που αποσκοπούν στην εμπορική εκμετάλλευση της περιοχής, την τσιμεντοποίηση και την ολοκληρωτική καταστροφή ενός ιστορικού και αρχιτεκτονικού μνημείου: των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Για τις σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις
Τα περισσότερα σχολεία της 7ης Δημοτικής Κοινότητας στεγάζονται σε παλαιά κτίρια. Η λειτουργία σύγχρονων και ανθρώπινων δημόσιων σχολείων, πρέπει να είναι ζήτημα προτεραιότητας στην πόλη. Το ίδιο ισχύει για τους χώρους άθλησης, που είναι τόσο αναγκαίοι για όλους και όλες, πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Οι αθλητικοί χώροι στην περιοχή, είτε έχουν παραδοθεί στην εγκατάλειψη, είτε παραμένουν κλειστοί.
Για την αλληλεγγύη
Ας σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι γύρω μας δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Πόσοι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και φάρμακα. Πόσοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, προσπαθώντας να ζήσουν με τα ελάχιστα. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για τους πιο ευάλωτους κοινωνικά. Και πρώτα από όλα, να βγάλουμε τα Δημοτικά ιατρεία από την υποβάθμιση στην οποία έχουν καταδικαστεί. Να τα αναδείξουμε σε λειτουργικά και αποτελεσματικά κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους.
Περισσότερες λέσχες φιλίας για τους ηλικιωμένους, που μέσα σε σκληρές κοινωνικές συνθήκες έχουν τεράστια ανάγκη από κοινωνική ζωή, από ψυχαγωγία και δραστηριότητες. Λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων για τους μαθητές. Συντονισμός του έργου αλληλεγγύης με τις πρωτοβουλίες που δρουν στις γειτονιές.
Για τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια της περιοχής
Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι δύο διατηρητέοι κινηματογράφοι επί της Κηφισίας, το ΑΣΤΡΟΝ και η ΕΛΛΗΝΙΣ. Και πολύ περισσότερο το Σπίτι της ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους, όπου το 1943 ιδρύθηκε η ηρωική αυτή νεολαιίστικη οργάνωση. Και που θέλουμε να ζωντανέψει σαν μουσείο και χώρος ιστορικής μνήμης. Όχι μόνο σαν ένδειξη τιμής στους παλιούς αγωνιστές, αλλά ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές.
Κατακλείδα
Η Ανοιχτή Πόλη δεν είναι χθεσινή στα δημοτικά πράγματα. Είναι εδώ και πολλά χρόνια παρούσα, τόσο στον δήμο, όσο και στα κινήματα πόλης απέναντι στα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινημάτων αλληλεγγύης και πρωτοστατεί στην μάχη κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στις γειτονιές. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης και του πολιτισμού, που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να δοκιμαστούμε στην διοίκηση του Δήμου. Και καλούμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να συσπειρωθούν γύρω από το πρόγραμμά μας. Γύρω από το πρόγραμμα που θα κάνει την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της δημοκρατίας.