Αποκαλυπτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ειδική αγωγή ήταν η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για την ίδρυση και λειτουργία Ειδικού Εργαστήριου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στην πόλη. Η Δημοτική Αρχή Αθήνας εισηγήθηκε, αφενός, κάτω από την πίεση γονέων και εκπαιδευτικών, την ίδρυση του ΕΕΕΕΚ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας της Α΄ Αθήνας αλλά, αφετέρου, πρότεινε να λειτουργήσει σε έναν χώρο (Λιοσίων 42) στον οποίο ήδη στεγάζονται δύο δημοτικά και δύο νηπιαγωγεία, που είναι παντελώς ακατάλληλος (με αίθουσες διδασκαλίας στο υπόγειο χωρίς παράθυρα, δίπλα στον καυστήρα κλπ.) και που είναι κορεσμένος, αφού δεν καλύπτει τις ογκούμενες ανάγκες των μικρών μαθητών.
Η Δημοτική Αρχή άσκησε εκβιασμό υποστηρίζοντας, δια της αρμόδιας αντιδημάρχου για το Παιδί (με τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης), ότι το σχολείο «είτε θα ιδρυθεί με έδρα τη Λιοσίων, ώστε αργότερα να μεταφερθεί στους Αμπελόκηπους στην οδό Λάμψα όταν φτιαχτεί εκεί νέο σύγχρονο συγκρότημα ή δεν θα ιδρυθεί καθόλου»!!! Με την επιλογή αυτή η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε την ειδική αγωγή ως «παρία» της εκπαίδευσης και ακύρωσε κάθε έννοια της παιδαγωγικά σωστής λειτουργίας του ΕΕΕΕΚ. Για το λόγο αυτό πυροδότησε αντιδράσεις από μέρους των συλλόγων των εκπαιδευτικών των προς συστέγαση σχολείων, εκπαιδευτικών από σχολεία ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας και των συνδικαλιστικών τους φορέων, που έδωσαν «παρών» στη συνεδρίαση.
Η Δημοτική Αρχή βρήκε συμπαραστάτη την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ («Ανοικτή Πόλη»), που υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί των δημοτικών σχολείων αντιμετωπίζουν φοβικά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, γι’ αυτό δεν θέλουν να συστεγαστούν μαζί τους!!! Έφθασαν στο σημείο να πουν πως, προκειμένου να υλοποιηθεί η «συμπερίληψη», καλό είναι, τα σχολεία ειδικής αγωγής να ιδρύονται και να λειτουργούν μέσα σε τέτοια «κανονικά» σχολεία. Υπερκέρασαν, δηλαδή, τους εισηγητές στη νομιμοποίηση στέγασης του ΕΕΕΕΚ σε αυτές τις άθλιες συνθήκες.