Στη συζήτηση σχετικά με τη δέσμευση των αποθεματικών των δήμων που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Γενάρη 2019 ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, δήλωσε τα εξής:
« Συμφωνούμε στο ψήφισμα για την αντίθεση που πρέπει να εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο, απέναντι στο νέο εκβιασμό της Κυβέρνησης για τη δέσμευση των διαθεσίμων του δήμου. Πρέπει όμως να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων καθώς ο Δήμος έχει ήδη παραδώσει τα αποθεματικά του.
Η Κυβέρνηση εντάσσει και τα αποθεματικά των δήμων στους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου. Σε αυτόν τον σχεδιασμό, οι ΚΑΠ είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου και γι’ αυτό ο Δήμαρχος δε λέει τίποτα, αφού δεν κατεβαίνει εκ νέου στο δήμο της Αθήνας. Δε λέει τίποτα για τον προϋπολογισμό του 2019 που επιβάλει να αυξηθούν κατά 200 εκατομμύρια τα Ίδια Έσοδα των δήμων, με άγρια δημοτική φορολογία. Εμείς δε θα μπούμε στη λογική εκείνων που μοιράζονται το συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου, που θέλουν ο Καμίνης να γίνει σάκος του μποξ για διάφορα θέματα. Κάνουμε κριτική πάνω στις πολιτικές σας θέσεις.
Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στα όργανα της ΚΕΔΕ. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους και οι Κομμουνιστές Δήμαρχοι. Εκφραζόμαστε κι εμείς απέναντι στον εκ νέου εκβιασμό της Κυβέρνησης.»
Για το ίδιο θέμα, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης συμπλήρωσε τα εξής: « Τα αποθεματικά ο Δήμος τα έχει ήδη δώσει. Το θέμα δεν είναι το ύψος του επιτοκίου, όπως προβάλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική. Το θέμα είναι η υποχρεωτικότητα του μέτρου, που επιβάλει ότι αν δεν κατατεθούν θα παρακρατηθούν οι ΚΑΠ. Αφαιρείται το δικαίωμα του Δήμου να διαχειρίζεται τα αποθεματικά όπως αποφασίσει. Το θέμα είναι ότι η Κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ρευστότητα απέναντι στους δανειστές. Για να διατηρηθεί αυτή η ρευστότητα υπάρχουν μέτρα στη διαχείριση των χρημάτων.»
Για το ζήτημα της διακοπής παραλαβής του έργου «Σεράφειο Κολυμβητήριο» ο Στάθης Δρογώσης, μέλος της επιτροπής παραλαβής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, έκανε την εξής τοποθέτηση:
« Η συζήτηση έχει να κάνει και με τη διαδικασία και με την ουσία. Ως μέλος της επιτροπής παραλαβής, πήγα μια φορά στη συνεδρίαση της επιτροπής και κράτησε 3 ώρες. Πριν υπογράψω το πρακτικό έκανα ένα μεγάλο τουρ σε όλο το κτίριο και μου έδειχναν ένα προς ένα τα σημεία. Ότι έλεγε μέσα το πρακτικό ως ελλείψεις τα είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Για το αλεξικέραυνο, για τα πλακάκια, για τη σκουριά πάνω στους βατήρες. Δεν το επέλεξα, κληρώθηκα για να παραλάβω το έργο. Έχω κληρωθεί άλλες δυο φορές να παραλάβω έργο και το παρέλαβα γιατί ήταν όλα κανονικά. Δεν είμαι νομικός είμαι τραγουδοποιός. Ο στόχος της επιτροπής δεν ήταν να μπλοκάρουμε κανένα έργο και καμία παραλαβή, θέλαμε να κάνουμε απλώς τη δουλειά μας.
Η διαδικασία που ακολούθησε η πρόεδρος της επιτροπής, την οποία εγκρίναμε όλα τα μέλη της επιτροπής, ήταν για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στο έργο, είπε να διακοπεί η εργασία της επιτροπής, να δηλωθούν οποιεσδήποτε αστοχίες και μετά να συνεχιστεί η παραλαβή. Στο πρακτικό υπάρχουν οι λόγοι που εξηγούν γιατί το κάναμε αυτό.
Η ουσία είναι ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει. Οι αντιρρήσεις που υπήρχαν από τους κατοίκους δεν ήταν για τη λειτουργία του Σεραφείου, αλλά για τον περιβάλλοντα χώρο και την παιδική χαρά. Το έργο προχώρησε και πρέπει να υπάρχει στην πόλη και εξυπηρετεί μια πραγματική ανάγκη των δημοτών.
Εμείς διαπιστώσαμε ως όργανο του δημοτικού συμβουλίου κάποιες ελλείψεις. Ο ανάδοχος έκανε ένσταση σε αυτό το πρακτικό, αμφισβητεί αυτά που γράφουμε στο πρακτικό και μας απείλησε, όλα τα μέλη της επιτροπής, ότι αυτά που γράφουμε είναι συκοφαντική δυσφήμιση και επιφυλάσσεται νομικά.
Δεν είναι ούτε θέμα στείρας αντιπολίτευσης ούτε θέμα διαδικασιολογίας. Αυτό που θέλει η επιτροπή είναι να ισχύσει ο Νόμος, να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και να συνεχιστεί η διαδικασία όπως περιέγραψε η πρόεδρος της επιτροπής.
Από κει και πέρα, αν δε θέλει το δημοτικό συμβούλιο να μας απαλλάξει, όπως μας έβαλε, για παραλάβουμε το έργο θα πρέπει να συνεδριάσουμε και να υπογράψουμε το πρωτόκολλο παραλαβής, κάνοντας ευσυνείδητα τη δουλειά μας, χωρίς κανείς να μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό.»
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Νίκος Σοφιανός έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα εξής ζητήματα:
« Επισκεφτήκαμε το 9ο ΕΠΑΛ των Σεπολίων, που στεγάζεται στο 3ο ΕΠΑΛ στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ουσιαστικά είναι μια μετακίνηση που οδηγεί σε κλείσιμο του 9ου ΕΠΑΛ. Η κα Ηλιοπούλου είχε δεσμευτεί ότι θα έβαζε ο Δήμος πούλμαν για να μεταφέρει τους μαθητές από τα Σεπόλια. Αυτή η δέσμευση ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Δεσμευτήκαμε στο σύλλογο των διδασκόντων ότι θα επανέλθουμε με πρόταση ολοκληρωμένη για την ανάγκη να λειτουργεί το 9ο ΕΠΑΛ στα Σεπόλια, προσωρινά σε άλλο κτίριο του δήμου, μέχρι να κατασκευαστεί στο χώρο του “ΒΟΤΡΙΣ”. Αν το σχολείο δε χτιστεί, υπάρχει κίνδυνος να αποχαρακτηριστεί αυτός ο χώρος φιλέτο. Αν γυρίσει το σχολείο στα Σεπόλια ο χώρος, σε μια περιοχή που υποβαθμίζεται και οδηγείται σε εγκαταληψη, θα ξαναζωντανέψει.
Για τα STUDIOS στην οδό Βριλησσού, έχει αποφασίσει επανηλημένα το δημοτικό συμβούλιο. Ένας δημότης απευθύνθηκε σε μας για το γεγονός ότι παρά τις αποφάσεις για επανασφραγήσεις 28 φορές στο studio της Βριλησσού 36 και 38 φορές το studio της Βριλησσού 60, παρά τις δικλείδες που έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο για να μην μπορούν να παρακάμπτουν τις σφραγίσεις με τη γνωστή διαδικασία, πρέπει να μπει τέλος στο καθεστώς των παράνομων studios, ειδικά στην οδό Βριλησσού που σήμερα είναι μαζεμένα 7, κοντά στο νέο γυμναστήριο που εγκαινίασε ο ΟΠΑΝΔΑ.
Για το πρόβλημα σήμανσης στην οδό Μαιανδρουπόλεως, ένας απελπισμένος κάτοικος από το 7ο διαμέρισμα που έχει στείλει 4 φορές γράμμα στο Δήμαρχο, σε υπηρεσίες, στην Αποκεντρωμένη, ακόμα περιμένει απάντηση και τον έχουν κάνει μπαλάκι από υπηρεσία σε υπηρεσία. Βάζει το πρόβλημα της σήμανσης στην οδό Μαιανδρουπόλεως μεταξύ των οδών Λαρίσης και Καρύστου στο 7ο διαμέρισμα. Έχει χαρακτηριστεί ως πεζόδρομος, δεν έχει όμως θεσμοθετηθεί με αποτέλεσμα να είναι πεζόδρομος-δρόμος. Υπάρχει σχολείο στην περιοχή και υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους.»
Στην ίδια συνεδρίαση ο Στέλιος Λάμπρου έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:
« Πρώτον, υπάρχει το θέμα της ροής των υδάτων στην οδό Ίλιδος. Από μία πολυκατοικία αντλούνται υπόγεια νερά που βγαίνουν στο δρόμο, με αποτέλεσμα οι παρακείμενες πολυκατοικίες να έχουν πρόβλημα και να αντιμετωπίζουν τη ροή των υδάτων. Θα θέλαμε η υπηρεσία να βρει κάποια λύση για η μετατόπιση αυτών των υδάτων σε συλλεκτήρα ομβρίων ώστε να μην είναι ο δρόμος γεμάτος νερά, με κίνδυνο να γλιστρήσουν οι κάτοικοι.
Δεύτερον, 42 απολυμένοι του δήμου Αθηναίων από το 2012 σας έχουν φέρει ένα αίτημα, για το δικαστήριο που θα γίνει στις 20 του Φλεβάρη. Εμείς βάζουμε σήμερα ο θέμα και άσχετα με το πότε θα συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όμως πρέπει να μπει το θέμα και στην ημερήσια διάταξη για λήψη απόφασης.
Τρίτον, είχαμε κατολισθήσεις στην οδό Τρικάλων μετά από τις πρόσφατες βροχές και πρέπει να δούμε πως θα ανταποκρίνεται ο δήμος καλύτερα σε τέτοιες καταστάσεις.
Τέταρτον, είχαμε θέσει από τις 10 Γενάρη το πρόβλημα της Λέσχης Φιλίας στα Κάτω Πετράλωνα με τις χαλασμένες σανίδες του ξύλινου πατώματος. Καταθέτουμε εκ νέου φωτογραφίες. Αν πατήσει κάποιος πάνω στις χαλασμένες σανίδες μπορεί να σπάσει το πόδι του.