Τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου, στο Γουδή, επισκέφτηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής κλιμακίου της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Στην πολύωρη επίσκεψη στο χώρο που βρίσκοται το φυτώριο του δήμου, αλλά και οι διοικητικές υπηρεσίες της διεύθυνσης πρασίνου, συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους εργαζόμενους σε όλα τα τμήματα της διεύθυνσης, που έχουν την ευθύνη για την συντήρηση και εκτέλεση έργων και εργασιών πρασίνου σε άλση και πάρκα, αλλά και για την παραγωγή, καλλιέργεια και ανάπτυξη φυτών που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών της πόλης.
Στη συζήτηση οι εργαζόμενοι σε όλα τα τμήματα έθεσαν ως κύριο ζήτημα τη δραματική μείωση του προσωπικού, που τα χρόνια των μνημονίων μειώθηκε κατά 37%, αλλά και την έλλειψη των απαραίτητων γεωργικών και άλλων εργαλείων και οχημάτων, που όλα μαζί οδηγούν στη συρρίκνωση των υπηρεσιών του δήμου.
«Θέλουμε να τιμάμε τα λεφτά που παίρνουμε», ανέφερε μία εργαζόμενη, «έχουμε κατάρρευση ηθικού και πόρων. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Αφήνουν την υπηρεσία να καταρρεύσει και να πέσει σαν ώριμο φρούτο για να έρθει στη συνέχεια ο ιδιώτης», ανέφερε άλλος. «Με τρία καλαθοφόρα οχήματα θα μπορούσαμε να καλύψουμε το κλάδεμα των δέντρων χωρίς να δίνονται σε εργολάβους και η προμήθειά τους θα κόστιζε στο δήμο όσο 1,5 εργολαβία». Η διεύθυνση πρασίνου έχει στην ευθύνη της περίπου 130.000 δέντρα. Με το σημερινό προσωπικό και τα οχήματα που υπάρχουν η διεύθυνση του δήμου μπορεί να κλαδέψει μόνο το ένα τρίτο από αυτά. Ενώ επισήμαναν ότι μετά την παραλαβή του έργου από τον εργολάβο, χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις η παρέμβαση των εργατών του δήμου για να συμπληρώνουν αυτά που δεν ολοκλήρωσε ο εργολάβος.
Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν και στην κατάσταση με τα 8μηνα. «Οι εργαζόμενοι με 8μήνα μέχρι να μάθουν τη δουλειά, φεύγουν. Κι επειδή έρχονται με κοινωνικά κριτήρια και όχι με βάση την ειδικότητα και τα προσόντα, μπορούν κατά βάση να κάνουν βοηθητικές εργασίες. Σήμερα στη διεύθυνση πρασίνου εργάζονται 100 εργαζόμενοι με 8μηνες συμβάσεις, αλλά οι ανάγκες δεν καλύπτονται», ενώ αναδείχτηκαν και πλευρές που αφορούν την εποχικότητα. «Δεν μπορείς να κλαδέψεις το καλοκαίρι ή να κάνεις αποψιλώσεις το χειμώνα. Για να προλάβεις την κατάλληλη περίοδο αναγκάζεσαι να «τραβάς» προσωπικό από τα πόστα της πόλης και οι ελλείψεις να φαίνονται ακόμα πιο έντονα».
Αναφέρθηκαν επίσης σε σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων από αλυσοπρίονα που δεν είναι κατάλληλα για το κλάδεμα, αλλά και από πτώσεις από τα φορτηγά που συλλέγουν τα κομμένα κλαδιά. Επίσης ο δήμος δεν τους έχει προμηθεύσει με αρπάγες, παρότι οι εργαζόμενοι επανειλημμένα τις έχουν ζητήσει, αποτέλεσμα να συλλέγονται τα κομμένα κλαδιά με τα χέρια, την ίδια στιγμή που τα γάντια και άλλα μέσα προσωπικής προστασίας δεν παρέχονται στους εργαζόμενους με 8μηνα.
Τέλος κατήγγειλαν ότι ο δήμος δεν αναλαμβάνει τη νομική ευθύνη έναντι των πολιτών που κάνουν αγωγές για ατυχήματα, με αποτέλεσμα οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων να επιβαρύνονται με καταδικαστικές αποφάσεις, καθώς «το δικαστήριο δεν εξετάζει αν ο δήμος προμήθευσε την υπηρεσία με τα κατάλληλα εργαλεία και οχήματα και το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου».
Ο Νίκος Σοφιανός μιλώντας με τους εργαζόμενους τόνισε:
«Θέλουμε και έχουμε τη δυνατότητα να ανακόψουμε αυτή την πορεία συρρίκνωσης και απαξίωσης των υπηρεσιών του δήμου, στο πράσινο, στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό και στις άλλες υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι του δήμου έχουν δύναμη που πρέπει να την αξιοποιήσουν και μπροστά στις εκλογές, όπως και τα λαϊκά στρώματα αυτής της πόλης. Έχουν την πείρα και χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος ευθύνεται για την υποβάθμιση και συρρίκνωση των υπηρεσιών του δήμου, για το ποιος έχει ψηφίσει και υλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τους δήμους. Να βγάλουν συμπεράσματα από τη συμφωνία των υποψηφίων των άλλων κομμάτων στις στρατηγικές επιλογές, που προσπαθούν να κρύψουν πίσω από τις κοκορομαχίες στα debate και στη δημόσια αντιπαράθεση.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας. Είναι πολιτική επιλογή που την βιώνουν οι εργαζόμενοι στο δήμο, είτε είναι μόνιμοι, είτε εργάζονται με 8μηνα και με συμβάσεις. Είναι επιλογή που έχει αυξημένο κόστος για τους κατοίκους αυτής της πόλης. Είναι πολιτική επιλογή οι ΣΔΙΤ και οι εργολαβίες και τρανταχτό παράδειγμα στο δήμο της Αθήνας είναι η υπογραφή της παράδοσης στους ιδιώτες του 70% του ηλεκτροφωτισμού της πόλης με πρόταση της σημερινής δημοτικής αρχής της κεντροαριστεράς και τις υπογραφές επτά υπουργών της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές, όπως ήμασταν και όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κρίσιμο, όμως, ζήτημα πόσο ενισχυμένοι θα είναι οι κομμουνιστές στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, την επόμενη μέρα των εκλογών, πόσο ενισχυμένο θα είναι το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες».