Η απερχόμενη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Αθήνας, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με τους εκπαιδευτικούς να μπαίνουν σε σχολεία που αντιμετωπίζουν πολλά και χρόνια προβλήματα, αποφάσισε να στείλει τον «απολογισμό» της στα σχολεία. Ο απολογισμός αυτός από τη μια «βγάζει λάδι» την προηγούμενη δημοτική αρχή του Καμίνη αναγνωρίζοντας ως «θετικό το έργο της», σχετικά με την ενοποίηση των επτά Σχολικών Επιτροπών και από την άλλη διευκολύνει την νέα δημοτική αρχή του Μπακογιάννη να συνεχίσει το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς. Τολμούν μάλιστα να πουν ότι «η διάθεση των κονδυλίων στις σχολικές μονάδες γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και με κάθε σχολείο να γνωρίζει τι χρήματα έχει στη διάθεσή του ώστε να προγραμματίζει την αντιμετώπιση των αναγκών του σύμφωνα με αυτά, καθώς και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να περιοριστεί κάθε δυνατή σπατάλη και να υπάρξει βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων».
Προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας!
Οι διαπιστώσεις αυτές δεν είναι απλά έξω από κάθε πραγματικότητα, είναι προκλητικές! Τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι σύλλογοι και οι ενώσεις γονέων, ακόμα και τα κοινοτικά συμβούλια είχαν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση των 14 Σχολικών Επιτροπών σε δύο το 2016 (μία για την πρωτοβάθμια και μία για τη δευτεροβάθμια) ότι δημιουργείται ένα σύστημα συγκεντρωτικό, αδιαφανές, πελατειακό με στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό των σχολικών μονάδων του δήμου της Αθήνας και τη μνημονιακή επιτροπεία τους! Καμία ολιγομελής επιτροπή που είναι μακριά και έξω από τα σχολεία δεν μπορεί να γνωρίζει τις καθημερινές ανάγκες των περίπου 55.000 μαθητών της πόλης! Η απόφαση του δήμου τον Απρίλη του 2017 να αποδίδεται στις σχολικές μονάδες μόνο το 40% των χρημάτων που τους αναλογούν και να παρακρατούν το υπόλοιπο 60% το απέδειξε περίτρανα, και μάλιστα σε μια περίοδο που υπήρχε μείωση της τακτικής χρηματοδότησης στο μισό! Ένας δήμος με περίπου 23.000.000 πλεονασματικό προϋπολογισμό από την αφαίμαξη των δημοτών, όφειλε να δώσει στις σχολικές μονάδες γενναία έκτακτη επιχορήγηση για να καλύψουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες τους και όχι να χρησιμοποιεί ανερυθρίαστα την κρατική επιχορήγηση των σχολείων και τη ΣΑΤΑ για να μοιράζει φτώχεια και να μην την αποδίδει! Γι’ αυτό η ίδια η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κατ’ επανάληψη καλούσε τα σχολεία να ζητούν χορηγίες για φωτοτυπικά, υπολογιστές, αναλώσιμα, ζητούσε εθελοντική δουλειά από τους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες τις καθαριότητας! Η απερχόμενη σχολική επιτροπή μπορεί να κομπάζει για τη χρήση των τεχνικών προγραμμάτων για το «ηλεκτρονικό» μοίρασμα της φτώχειας, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν η αυθαιρεσία, η οικονομική ασφυξία των σχολείων και η κατηγοριοποίησή τους εξαιτίας της αδιαφάνειας που υπάρχει στην οικονομική διαχείριση.
Φυσικά η νέα δημοτική αρχή δεν πρόκειται να θίξει στο παραμικρό το προηγούμενο καθεστώς. Στο 350 σελίδων πρόγραμμα της παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά», αφιερώνονται μόλις και μετά βίας δέκα αράδες για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του Δήμου Αθηναίων. Είναι σαφής η πρόθεσή της να συνεχίζει από τη μια να μοιράζει φτώχεια και από την άλλη να ανοίξει ακόμα πιο διάπλατα το δρόμο για την εισβολή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των χορηγών και των ιδρυμάτων στα σχολεία. Για τις Σχολικές Επιτροπές το μόνο που αναφέρεται είναι «η επανεξέταση του τρόπου διοίκησης – οργάνωσης των Σχολικών Επιτροπών ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεών τους». Λέξεις – κλειδιά η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα, ο «συμμετοχικός σχεδιασμός», όπου μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορεί ο δημότης να «λέει τη γνώμη του» για τις ανάγκες και τη διαχείριση του προϋπολογισμού του δήμου (για τα σχολεία ο «συμμετοχικός σχεδιασμός» θα αφορά το πρόγραμμα …αναβάθμισης των σχολικών αυλών…). Κουβέντα για την ανάγκη ο δήμος να αναλάβει την κάλυψη πάγιων αναγκών των σχολείων από τον προϋπολογισμό του, κουβέντα ότι θα διεκδικήσει αύξηση των χρημάτων για τα σχολεία. Κουβέντα για νέα σχολικά κτίρια, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που το κτιριακό πρόβλημα είναι πολύ οξυμμένο – π.χ. 3ο διαμέρισμα. Καμία απολύτως αναφορά στα δημόσια νηπιαγωγεία και στην ανάγκη να βρεθούν και να ανεγερθούν νέα κτίρια για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Η μόνη αναφορά που γίνεται είναι η αξιοποίηση του μοντέλου των ΣΔΙΤ και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, πεδία δόξης λαμπρά για τον ιδιωτικό τομέα, τρόπος αύξησης της κερδοφορίας του σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού καθώς και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα στις γειτονιές της Αθήνας, ειδικά στην «πίσω αυλή» της, χρόνια τώρα δίνει μεγάλες μάχες για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε συνθήκες και με υποδομές που έχουν ανάγκη τα παιδιά των εργαζομένων, των άνεργων, των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην πόλη μας. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο έχει συμβάλλει σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση και κινητοποίηση. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη και τώρα, γιατί όσα «φτιασιδώματα» κι αν υπόσχεται η νέα δημοτική αρχή στα σχολεία, ξέρουμε ότι από πίσω θα κρύβεται η εγκατάλειψη και η υποχρηματοδότηση.
Συντασσόμαστε με τα αιτήματα του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος και απαιτούμε:
- Γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.
- Την κατάργηση των υδροκέφαλων σχολικών επιτροπών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας, την επιστροφή της διαχείρισης της κρατικής επιχορήγησης από τους πλέον αρμόδιους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές της κάθε σχολικής μονάδας, την παραπέρα ανάπτυξη των αρμοδιοτήτων των ΔΕΠ.
- Απόδοση όλων των χρημάτων που αντιστοιχούν σε κάθε σχολική κοινότητα με βάση τον ειδικό αλγόριθμο και διαχείριση από την ίδια.
- Έκτακτη επιχορήγηση από το δήμο για την αντιμετώπιση των παλαιότερων χρεών και των προβλημάτων δημοτικών και νηπιαγωγείων της πόλης μας.
- Άμεση χρηματοδότηση και με έκτακτη επιχορήγηση των οξυμένων αναγκών των νηπιαγωγείων με το ποσό των 500-700 ευρώ ανά νηπιαγωγείο και αντίστοιχα των τμημάτων ένταξης και του ολοήμερου δημοτικού σχολείου.
- Να αναλάβει μόνιμα ο Δήμος την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ και θέρμανσης των Νηπιαγωγείων του Δήμου μας, όπως 500 λίτρα πετρέλαιο ανά έτος και λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, γιατί τα νηπιαγωγεία αδυνατούν αντικειμενικά να καλύπτουν τις ανάγκες αυτές.
Τηλέφωνα επικοινωνίας
δημοτική σύμβουλος:
Ρέππα Ντίνα 6977003052
ομάδα παιδείας:
Κάνιστρα Άννα 6942662332
Μπαρδάνη Άννα 6982774998
Σιαπάτης Αποστόλης 6980069397
Σουρτζής Φώτης 6937155097
Τάσσου Δήμητρα 6975026385
Τσαγκαράτου Αιμιλία 6945295164