Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 16ης Σεπτέμβρη 2019 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:
«Πρέπει να προταχθεί από τη νέα διοίκηση και να μπει εντός ημερήσιας διάταξης το επόμενο διάστημα, μέσα στον Οκτώβρη, θέμα για την κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων και των παιδικών σταθμών της Αθήνας.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική. Υπάρχουν καθυστερήσεις χρόνων. Υπάρχουν σαφώς και πολιτικές ευθύνες. Εμείς θα συνεχίζουμε να φέρνουμε θέματα για σοβαρά προβλήματα που έχουν τα σχολεία του δήμου της Αθήνας, όμως χρειάζεται να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο μια συνολική εικόνα για τα ζητήματα που υπάρχουν, τα προγράμματα που τρέχουν και τις εργολαβίες που σχεδιάζονται.
Επίσης, επείγει και η συγκρότηση των νέων σχολικών επιτροπών. Προεκλογικά έχει γίνει συζήτηση για την ανάγκη να ξεφύγουμε από τη λογική της μιας σχολικής επιτροπής. Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα κάποια προβλήματα, μπροστά και στην καθυστέρηση της τρίτης δόσης που δεν έχει δοθεί ακόμα στα σχολεία, ενώ τώρα θα έπρεπε να έρθει η τέταρτη δόση.
Θα φέρουμε αναλυτική εικόνα για τα σχολεία, σήμερα θα σταθούμε σε ορισμένα παραδείγματα:
• Το 6ο Γυμνάσιο/Λύκειο στο Λόφο Λαμπράκη έχει άμεση ανάγκη επισκευών.
• Το 39ο Γυμνάσιο/Λύκειο στην Άνω Κυψέλη, η μεγαλύτερη σχολική μονάδα από πλευράς μαθητών πέρα από τα προβλήματα που είχαμε εντοπίσει με την κατολίσθηση, έχουμε και προβλήματα από τον πρόσφατο σεισμό.
• Το 54ο Νηπιαγωγείο στο Βοτανικό, στο οποίο οι αίθουσες χωρίζονται με τοίχους προκάτ.
• Το 3ο ΕΠΑΛ στην Ακαδημία Πλάτωνος που ακόμα φιλοξενεί το 9ο ΕΠΑΛ από τα Σεπόλια έχει ρωγμές από τους πρόσφατους σεισμούς.
• Στην Γκράβα, από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ ο Δήμος σκοπεύει να επισκευάσει την αυλή μόνο ενός σχολείου, ενώ τα προβλήματα αφορούν ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα.
• Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο στην Πλάκα, το γηπεδάκι του οποίου υπάρχει γειτνιάζει με επικίνδυνο τοίχο για τον οποίο κάτι πρέπει να γίνει.
• Το 102ο Δημοτικό Σχολείο στο Πολύγωνο, του οποίου οι γονείς καταγγέλλουν ότι πάνω από τα κεφάλια 250 μαθητών υπάρχει κεραία τηλεφωνίας και μάλιστα καλυμμένη.
Επίσης, το δίκτυο των παιδικών σταθμών συρρικνώνεται. Φέτος ξεκινάμε με τρείς λιγότερους παιδικούς σταθμούς (Μιχαήλ Βόδα, Σμόλικα, Περσέως). Τα παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί. Τι εργασίες θα γίνουν; Υπάρχουν παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών; Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη να έρθει μια εικόνα και σχετικά με το τι σχεδιάζει να κάνει η δημοτική αρχή γι΄αυτό το θέμα.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων γονιών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής της Κυβέρνησης στην εκπαίδευση».