Περιοδεία στο 102ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην οδό Βαφειοχωρίου πραγματοποίησαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και ο Βασίλης Ραπτάκης, κοινοτικός σύμβουλος του 7ου διαμερίσματος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας. Συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του Σχολείου κα Φωστιέρη Σοφία, τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων της 7ης Κοινότητας κο Παναγιώτη Καρβέλη και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κο Παναγιώτη Σαλαπατα και Θοδωρή Σταθόπουλο.
Σε πολυκατοικία ακριβώς δίπλα από χώρο του σχολείου είναι εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας με άμεσο κίνδυνο για την υγεία των μαθητών. Η κεραία έχει πάρει άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή, χωρίς όμως να έχει επισημανθεί στη σχετική έκθεση ότι γειτνιάζει με Σχολείο. Ο μετρητής ακτινοβολίας που έχει τοποθετηθεί για ερευνητικούς σκοπούς πραγματοποιεί μετρήσεις σε ώρες σχεδόν μηδενικής δραστηριότητας, είναι στραμμένος σε αντίθετη κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μην καταγράφει τον πραγματικό κίνδυνο από τη συγκεκριμένη κεραία.
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου έχει πάρει απόφαση για απομάκρυνση της συγκεκριμένης κεραίας που βλάπτει την υγεία των παιδιών. Έπειτα από κατάθεση πλήθους υπογραφών από το Σύλλογο Γονέων το θέμα θα ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας.
Ο Νίκος Σοφιανός δεσμεύτηκε να στηρίξει τις διεκδικήσεις των κατοίκων και της σχολικής κοινότητας και δήλωσε ότι «Ο Δήμος της Αθήνας πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά του 102 δημοτικού σχολείου θα είναι ασφαλή. Στην ερμηνεία του Νόμου που έχει να κάνει με τη ζωή των παιδιών μας δεν χωράνε οι στυγνές απαντήσεις όπως αυτή του Αντιδημάρχου Γ.Χ.Αποστολοπουλου ότι "η κεραία έχει άδεια" και "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα"».
Στα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα που συζητήθηκαν και συνθέτουν τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης συμπεριλαμβάνονται:
· Η ανάγκη άμεσης επίστρωσης του προαυλίου και του ανοιχτού γηπέδου γιατί έχει αποκαλυφθεί το τσιμεντένιο δάπεδο που είναι επικίνδυνο για τα παιδιά.
· Η ανάγκη άμεσης συντήρησης των κτιρίων για την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων διάβρωσης που έχουν προκύψει σε τοίχους και σε οροφές του κτιρίου, καθώς και το πρόβλημα σύνδεσης των δύο κτιρίων που έχει επιδεινωθεί με τον πρόσφατο σεισμό.
· Η έλλειψη νυχτοφύλακα, πρόβλημα που έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τη Διευθύντρια του Σχολείου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Όπως μας αναφέρει η κα Φωστιέρη «οι καταστροφές από εξωσχολικούς κοστίζουν περισσότερο στο Δήμο από ότι θα κόστιζε ένας νυχτοφύλακας».