"Θέλουμε όχι μόνο να ενημερώσουμε, αλλά και να καταγγείλουμε, το ρατσιστικό και αποτρόπαιο συμβάν που έλαβε χώρα σε σχολείο της κοινότητας μας, το 10ο Δημοτικό σχολείο, την Παρασκευή 6/12/2019 όπου πατέρας επιτέθηκε σε ασυνόδευτο συμμαθητή της κόρης του, φιλιππινέζικης καταγωγής.
Τα σχολεία μας είναι ανοικτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκεύματος και χρώματος.
Ως χώροι παιδείας είναι γέφυρες πολιτισμού για την γειτονιά που εδώ και πολλά χρόνια έχει υποδεχτεί μετανάστες από τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες.
Τέτοιου είδους ρατσιστικά περιστατικά βίας, όχι μόνο δεν έχουν θέση στα σχολεία της κοινότητας μας, αλλά πρέπει να καταγγέλλονται ηχηρά. Η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη απέναντι σε τέτοια συμβάντα. Άλλωστε ως γνωστόν τα σχολεία μας δεν έχουν ξένους αλλά μόνο παιδιά που καλούμαστε καθημερινά να προστατεύσουμε από κάθε είδους φασιστικές ενέργειες."
Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη στο 7ο κοινοτικό συμβούλιο, ο Βασίλης Μάραντος, σύμβουλος της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας ζήτησε να συζητηθεί στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα το σχέδιο ψηφίσματος που είχε καταθέσει από την προηγούμενη μέρα και ζητούσε την καταγγελία του περιστατικού ρατσιστικής βίας κατά μαθητή από τις Φιλιππίνες από φασιστοειδή γονέα συμμαθήτριας του. Ανάλογο ψήφισμα κατέθεσε στη διαδικασία και η Ανοιχτή Πόλη.
Η πρόεδρος της κοινότητας προέβαλε διαδικαστικού χαραχτήρα αντιρρήσεις για να μην υπάρξει ψήφισμα ζητώντας αρχικά να μην μπεί στην ημερήσια διάταξη, κάτι που απέρριψε το σώμα, με ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίζοντας να υπάρξει απόφαση.
Στην συζήτηση παρενέβησαν γονείς του 10ου Δημοτικού σχολείου, ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος ενώ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας Φιλιππινέζων Εργαζομένων Τζό Βαλένθια.
Στην συζήτηση μέλος της παράταξης του Δημάρχου πρότεινε "να καταδικαστεί γενικώς η βία απ' όπου και αν προέρχεται". Ο παρευρισκόμενος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου εξήγησε ότι η ρατσιστική βία είναι ιδιαίτερη και η καταδίκη της αν ήταν αποφασιστική απ;o το 2008 δεν θα είχαμε την άνοδο των φασιστών και της Χρυσής Αυγής.
Ακολούθησε ψηφοφορία πάνω σε κοινή πρόταση που διαμόρφωσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και η οποία πήρε 10 ψήφους υπέρ και μία κατά.