Με εκπρόθεσμη τροπολογία που κατατέθηκε στις 4/3 στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και το οποίο ψηφίστηκε μια μέρα μετά(!), η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ) με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.»
Σύμφωνα με τον νέο νόμο πλέον, η συνιστώμενη εταιρεία θα λειτουργεί «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και σκοπός της θα «είναι η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου»! Τη διαχείριση αυτή θα ασκεί με προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψει με το Δήμο Αθηναίων, όπου θα καθορίζεται και η αμοιβή της εταιρείας! Έσοδα η εταιρεία θα έχει και από την «εκμίσθωση των χώρων που διαχειρίζεται», δηλαδή του Εθνικού κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου. Με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα «η εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και άλλων συναφών με τους σκοπούς της χώρων, όπως πχ. Πάρκο χωροφυλακής, Λυκαβηττός, Λ. Στρέφη, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, Πάρκο Γουδί κά. Έρχεται και η σειρά τους.
Η πραξικοπηματική αυτή κίνηση, που ήρθε χωρίς διαβούλευση, δείχνει την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα θέματα που άπτονται της δημόσιας περιουσίας, των δημόσιων χώρων, ακόμη και αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων: εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση!
Η τροπολογία πέρασε σε συνεργασία με τη δημαρχία Μπακογιάννη και με γρήγορες διαδικασίες ώστε ο λαός της πόλης να το θεωρήσει τετελεσμένο για να προλάβουν να χειραγωγήσουν τις αντιδράσεις.
Η μέθοδος είναι απλή και την εφαρμόζουν παντού εδώ και καιρό. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται συνεχώς. Εγκαταλείπουν δημόσιους χώρους, πάρκα, κ.λπ., τα αφήνουν να απαξιωθούν και στη συνέχεια προβάλλουν την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση ως μόνη διέξοδο για την αναβάθμισή τους.
Θα ισχυριστούν λοιπόν, ότι είναι απολύτως αναγκαία η ίδρυση Ανώνυμης εταιρείας για τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Φιλοπάππου γιατί τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η μνημονιακή περίοδος δεν γίνεται να ξεπεραστούν διαφορετικά (απαγόρευση προσλήψεων, αδυναμία χρηματοδότησης έργων συντήρησης κ.λπ.). Θα ισχυριστούν ότι οι χώροι θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία του κράτους και ότι όσοι μιλούν για ιδιωτικοποίηση παραπληροφορούν. Θα ονομάσουν πρόοδο την εκμετάλλευση με όρους κερδοφορίας και θα μιλήσουν για το φως και το σκοτάδι. Και όταν καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις θα προσθέσουν και τα υπόλοιπα πάρκα της πόλης. Το project είναι μεγάλο!
Στην πραγματικότητα θέλουν να μας τα πάρουν όλα! Να μετατρέψουν κάθε σπιθαμή κοινού και δημόσιου χώρου κι αγαθού, σε εμπόρευμα που θα χρησιμοποιείται με στόχο την κερδοφορία. Το όραμά τους είναι απλό, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων, με στόχο την παράδοσή τους σε ιδιωτικά κεφάλαια και πρόσχημα τη δήθεν «ανάπτυξη». Για την εξυπηρέτησή του δεν διστάζουν ούτε μπροστά στην ιστορική και πολιτιστική εμβληματικότητα χώρων, όπως ο Εθνικός κήπος, ο λόφος του Φιλιπάππου, το Γκάζι, το μουσείο της Ακρόπολης, ηίδια η Ακρόπολη. Με ασυδοσία και αλαζονεία προωθούν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς τους ακόμα και με κατάφωρες παραβιάσεις που τις χαρακτηρίζουν αναγκαίες για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά και χρονοβόρα εμπόδια.
Στη βιασύνη τους μάλιστα, ξέχασαν ότι στον Εθνικό Κήπο εργάζονται σήμερα 25 περίπου εργαζόμενοι, ως υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, που δεν ρωτήθηκαν ακόμα και για το εργασιακό τους μέλλον και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Με μια μονοκονδυλιά ψήφισαν ότι:
« Άρθρο 14 Προσωπικό 1. Η εταιρεία, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της, προσλαμβάνει τακτικό και έκτακτο προσωπικό κατά τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α’ 28).
2. Με απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων διατίθεται προσωπικό που υπηρετεί στο Δήμο Αθηναίων ή στα νομικά πρόσωπα αυτού για τη λειτουργία της εταιρείας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 1 - 6 του ν. 4257/2014 (Α’ 93).»
Να μην το επιτρέψουμε! Με μια μεγάλη κινητοποίηση των εργαζόμενων και της νεολαίας τ, να συνεδριάσει κάθε μορφή συλλογικότητας της πόλης (μαζικοί φορείς/σωματεία/επιτροπές κατοίκων/λαϊκές συνελεύσεις και με κάθε τρόπο (υπογραφές και κινητοποίηση) να δηλώσουμε μαχητικά κι αποφασιστικά, «Αφήστε ήσυχο τον Εθνικό κήπο και το Φιλοπάππου, αφήστε ήσυχους τους δημόσιους χώρους. Δεν σας ανήκουν». Τη Δευτέρα 9/3 στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας οφείλει το ζήτημα να συζητηθεί και το δημοτικό συμβούλιο να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Κάθε παράταξη οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια.
Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα καταγγέλλουμε το πραξικόπημα της κυβέρνησης με τη συναίνεση της δημαρχίας Μπακογιάννη, απαιτούμε να ανακληθεί η συγκεκριμένη διάταξη παραχώρησης σε Ανώνυμη Εταιρεία του Εθνικού Κήπου. Ο Εθνικός Κήπος έχει παραχωρηθεί στον δήμο Αθηναίων, με ΦΕΚ όπου τον ορίζει ως αποκλειστικά υπεύθυνο να διοικεί-διαχειρίζεται και προστατεύει τον παραχωρούμενο Εθνικό Κήπο.
Ο Εθνικός Κήπος, αποτελεί ιστορικό τόπο, μοναδικό και αξιόλογο παράδειγμα αρχιτεκτονικής τοπίου, με ιδιαίτερο βοτανολογικό ενδιαφέρον, άρρηκτα συνδεδεμένο στη συλλογική μνήμη των Αθηναίων με σημαντικές καμπές της ιστορίας του ελληνικού κράτους. Παραχωρήθηκε «δωρεάν κατά χρήση, για διάρκεια 90 ετών στον Δήμο Αθηναίων μαζί με την περίφραξη και τις υπάρχουσες σε αυτόν -κάθε είδους- εγκαταστάσεις». Το ΦΕΚ της παραχώρησης αναφέρει ρητά ότι «ο Δήμος Αθηναίων υποχρεούται, με ευθύνη του, να συντηρεί και να βελτιώνει τη βλάστηση, να διοικεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και φυλάσσει και γενικά να προστατεύει τον παραχωρούμενο Εθνικό Κήπο, ο οποίος θα διατηρεί στο ακέραιο τον δασικό του χαρακτήρα και προορισμό και θα εξακολουθεί να διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».
Η παραχώρηση έγινε και με τις επιπλέον υποχρεώσεις, όπως απαγόρευση δημιουργίας εγκαταστάσεων, τυχόν εξωραϊστικά, λειτουργικά και λοιπά έργα οφείλουν να διατηρούν και ν' αναδεικνύουν τον υπάρχοντα κηποτεχνικό ρυθμό, διατήρηση και ανανέωση σταθερού φυτικού υλικού. Οι κάθε είδους μελέτες παρεμβάσεων υποβάλλονται υποχρεωτικά προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και οι κάθε είδους εργασίες εκτελούνται ύστερα από έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού (Γ' ΕΚΠΑ) και υπό την επίβλεψη εκπροσώπου της, επειδή ο Εθνικός Κήπος είναι, επίσης, κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.
Δεν του παραχωρήθηκε για να εκχωρηθεί, μέσω μιας ΑΕ, σε μεγαλοσχήμονες οικονομικούς παράγοντες που θα αλλοιώσουν χάριν του κέρδους τον χαρακτήρα του Εθνικού κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου. Δεν τους ανήκουν. Τους θέλουμε χώρους δημόσιους, ελεύθερους από εμπορευματική λειτουργία και εκμετάλλευση, ανοιχτούς σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας και της Αττικής.
Από την άλλη, ο λόφος Φιλοπάππου είναι μία ελεύθερη έκταση 700 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας. Έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, αλλά πάνω απ' όλα ήταν πάντα ένας ελεύθερος χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Αυτό τον ελεύθερο δημόσιο χώρο με αποφασιστικότητα διεκδίκησαν και προστάτευσαν οι κάτοικοι, όταν η Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ), το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο Δήμος της Αθήνας, ήθελαν να περιφράξουν με κάγκελα, να επιβάλλουν εισιτήριο, να ανοίξουν δρόμους και να τον εμπορευματοποιήσουν με υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής, θέατρα τύπου Λυκαβηττού, αναψυκτήρια και μαγαζιά.
Οι κάτοικοι από το 2002 ανέπτυξαν ένα πολύμορφο και μαζικό κίνημα το οποίο μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις, δενδροφυτεύσεις, ρίξιμο κάγκελων και έμπρακτη αμφισβήτηση των καταστροφικών επεμβάσεων κατάφεραν να μείνει ο λόφος μέχρι και σήμερα προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις και άλλου είδους εμπορική εκμετάλλευση.
Η ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και την Αττική απαιτεί απόλυτη προστασία των ελεύθερων χώρων, ενίσχυση και αύξησή τους. Τις πολιτικές που αντιστρατεύονται αυτήν την απόλυτη αναγκαιότητα για την ίδια μας τη ζωή και το μέλλον των νέων γενιών, μόνον τα κινήματα και οι αγώνες τους μπορούν να τις ακυρώσουν.
Η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα –Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο» στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα που συμβάλλουν σε αυτόν το στόχο.
Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., τηλ. 2103248892, Δημοτική σύμβουλος: Ρέππα Ντίνα 6977003052
Ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης:
Ρίζος Μιχάλης, Μάτσα Κατερίνα, Κεφαλληνός Παναγιώτης, Παπαχριστούδη Ματίνα, Σιαπάτης Αποστόλης