Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 με τηλεδιάσκεψη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής ζητήματα:
« Σε σχέση με το πόσο ιστορικές είναι αυτές οι στιγμές, όπως ειπώθηκε, ας αφήσουμε την ιστορία να την γράψουν αργότερα. Ας μείνουμε τώρα στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γνωρίζοντας ότι το κύριο είναι ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρχουν μπροστά μας οι συνέπειες από αυτή την κρίση.
Το κύριο για εμάς είναι ότι αυτές οι συνέπειες δεν μπορεί να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι, η πλατιά πλειοψηφία του λαού αυτής της χώρας που δείχνει με την υπεύθυνη στάση του ότι υπάρχει και η ατομική ευθύνη, αλλά υπάρχει πρώτα απ΄όλα η ευθύνη του Κράτους, της Κυβέρνησης, της Πολιτείας.
Τιμώντας τη μνήμη του Περικλή Κοροβέση, να θυμίσουμε ότι ήταν Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, συνεργάστηκε με το συνδυασμό μας και πρέπει να τιμηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.
Η αναγνώριση από όλους της προσφοράς των εργαζομένων του Δήμου δείχνει και την αξία που έχει ένας εξοπλισμένος και μάχιμος δημόσιος τομέας, σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα, όπως είναι η καθαριότητα. Έχουν λοιδορηθεί πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, έχουν ακουστεί πολλά και σε αυτές τις ώρες φαίνεται η αξία του να υπάρχει σήμερα το Δημόσιο σύστημα υγείας, οι μάχιμες δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν με έναν κεντρικό σχεδιασμό να στηρίξουν με έργα τις καθημερινές ανάγκες του λαού μας.
Μαζί με τις ενέργειες που γίνονται για να ανακουφιστούν ευάλωτοι (κοινωνικοοικονομικά & ταξικά) συμπολίτες μας, ενέργειες τις οποίες έχουμε στηρίξει διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας, πρέπει να μας προβληματίζει η επόμενη ημέρα σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τη ζούγκλα που διαμορφώνεται από τις ΠΝΠ της Κυβέρνησης. Με τη λήξη της καραντίνας αυτές οι ΠΝΠ πρέπει να λήξουν. Πρέπει να γίνει εστία εργατικής αντεπίθεσης και μάχης η κατάργηση όλου αυτού του αντεργατικού πλαισίου που κυριολεκτικά ξεζουμίζει τους εργαζόμενους.
Ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τη δημοτική Αρχή είναι η χρηματοδότηση των Δήμων. Με βάση τον Προϋπολογισμό ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας των Δήμων χρηματοδοτείται από Ίδιους Πόρους. Αυτά τα 2,7 δις ευρώ με τα οποία προβλέπεται να λειτουργήσουν οι 335 Δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αθηναίων, ένα μεγάλο κομμάτι θα λείψει. Είναι τα μέτρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν για να μπορέσουν να στηριχτούν οι επαγγελματίες οι έμποροι, όλοι αυτοί οι οποίοι ζουν με τις συνέπειες της δίμηνης ή τρίμηνης καραντίνας. Πώς λοιπόν θα καλυφθούν αν δεν αυξηθεί αυτή η χρηματοδότηση στους Δήμους; Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ακούσαμε από την Κυβέρνηση είναι ποσά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες.
Επειδή μιλάμε για τον κόσμο που πλήττεται, οι χειροτέχνες της Αθήνας για τρείς μήνες δεν θα έχουν το παραμικρό εισόδημα. θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να ενταχθούν και αυτοί στην παροχή του βοηθήματος των 800 ευρώ.
Παρακολουθούμε κάποιους ρυθμούς στην απόδοση των τροφίμων επισιτιστικής βοήθειας του ΤΕΒΑ, όμως το πρόβλημα παραμένει. Πρέπει να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες. Αυτός ο κόσμος δεν πείρε τα τρόφιμα του Μαρτίου, λόγω Κορονοϊού. Τώρα, δεν είναι ξεκάθαρο ποιου μήνα τα τρόφιμα παίρνει. Η προσπάθεια αυτή να διανεμηθούν τα τρόφιμα στους 17.000 περίπου δικαιούχους δεν πρέπει να πάρει όλο τον Απρίλιο, αλλά να ολοκληρωθεί μέσα στις γιορτές.
Σε σχέση με την εμπλοκή των σχολικών επιτροπών του Δήμου της Αθήνας, στην παροχή εξοπλισμού στους μαθητές για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας. Πώς εμπλέκονται οι Σχολικές Επιτροπές; Με ποια κονδύλια; Σε ποιο εύρος θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, αφού δεν μιλάμε για απόδοση συσκευών σε κάθε μαθητή; Πρέπει να ξεκαθαριστεί τι σχεδιασμός υπάρχει από τη δημοτική Αρχή.
Υπάρχει επίσης ανάγκη να έχουμε επάρκεια στα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στις υδροφόρες, στα μικρά πλυστικά απολύμανσης. Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με τη συζήτηση στη σημερινή οικονομική επιτροπή για τις προμήθειες. Βάλαμε τις ενστάσεις μας σε σχέση με τις τιμές που παρουσίασε ένας προμηθευτής. Υπάρχει ανάγκη να γίνουν οι προμήθειες και να γίνουν ενέργειες όπως σας έχουμε υποδείξει, ώστε να μην υπάρχουν κενά. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου καταγγέλλουν κενά σε σχέση με την ποσότητα και τη συχνότητα με την οποία παρέχονται τα μέσα υγιεινής και ασφάλειας.
Σε σχέση με τις δομές αστέγων και εξαρτημένων συνανθρώπων μας, Ελλήνων & μεταναστών που ζουν σε αυτή την πόλη, και που μπορούν πλέον να φιλοξενηθούν σε σύγχρονες μονάδες τις οποίες στηρίξαμε και ψηφίσαμε, θέσαμε δύο ενστάσεις. Η μία αφορά την εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Επειδή υπάρχουν κάποιοι που τώρα ακούν πρώτη φορά για ΜΚΟ, στο Δήμο της Αθήνας δίνουμε μάχη εδώ και δέκα χρόνια για τη μη εμπλοκή των ΜΚΟ σε όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες του Δήμου. Θεωρούμε ότι το ΚΥΑΔΑ είναι η βασική δομή που θα πρέπει να εποπτεύσει και να λειτουργήσει αυτές τις δομές. Το επιχείρημα ότι ο Δήμος δεν έχει τεχνογνωσία δεν μπορεί να υπάρχει ες αεί. Χρειάζεται να αποκτηθεί αυτή τεχνογνωσία και με την υποδειγματική λειτουργία αυτών των δομών να αντιμετωπιστούν και υπαρκτές ανησυχίες που έχουν οι κάτοικοι, σε μία περιοχή που είναι πιεσμένη. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υποδειγματική λειτουργία αυτών των δομών και θυμίζουμε ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Γεωργίας δεν ψήφισαν την πρόταση της ΔΑΚΕ που δεν θέλει αυτές τις δομές, αλλά στήριξαν αυτές τις δομές.
Σε σχέση με την κατάσταση που υπάρχει στη δομή προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα, ζητάμε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση. Δεν γίνεται άλλος κανόνας να ισχύει για την προστασία του γενικού πληθυσμού και άλλος κανόνας για την προστασία των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική αποστασιοποίηση σε μια δομή με 2.000 ανθρώπους. Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα. Στη Βουλή προτείναμε να φιλοξενηθούν αυτές οι οικογένειες με όρους κοινωνικής απόστασης στα ξενοδοχεία που αυτή την περίοδο είναι κλειστά. Εξήγγειλε ο κύριος Μυταράκης μια σειρά από μέτρα για τις δομές, όμως, το κατά πόσο έχουν αυτά υλοποιηθεί είναι και ευθύνη του Δήμου της Αθήνας.
Ο Δήμος της Αθήνας με δική του απόφαση είχε παραχωρήσει το χώρο των Παιδικών Κατασκηνώσεων στον Άγιο Αντρέα στο ΔΟΜ για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων & μεταναστών. Θέλουμε να ενημερωθούμε τι επιπλέον μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί μπροστά στην πανδημία του Κορονοϊού και αν θα παραταθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα που είχε ορίζοντα μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Με βάση αυτά τα θέματα, θεωρούμε ότι χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση ώστε μια σειρά από προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των Αθηναίων, σε αυτές τις συνθήκες, να λύνονται. Να μείνουμε δυνατοί. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Αθήνας με αιχμή τα ζητήματα της εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, να μην πληρώσουν από το λεηλατημένο εισόδημά τους τις συνέπειες και αυτής της πανδημίας».