Το θέμα της εντατικοποίησης των εργαζομένων λόγω της διεύρυνσης του ωραρίου των φαρμακαποθηκών έθεσαν προ ημερήσιας διάταξης οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, η δημοτική σύμβουλος Βούλα Παναγή τόνισε τα εξής:
« Επανερχόμαστε για δεύτερη φορά στο θέμα του ανοίγματος φαρμακαποθηκών και τα Σάββατα, κάτι που είχαμε θέσει και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που αφορά δεκάδες εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου. Πρόκειται ξεκάθαρα για παρέμβαση τροποποίησης των όρων της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, που ορίζει πενθήμερη οκτάωρη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Τροποποιείτε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και ικανοποιείτε την πάγια επιδίωξη μερίδας των επιχειρηματιών, ιδιοκτητών μεγάλων φαρμακαποθηκών, με δικαιολογία την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η δικαιολογία αυτή δεν ισχύει γιατί τους τελευταίους 4 μήνες που ήταν αυξημένες οι ανάγκες, η διάθεση γινόταν με το ισχύον ωράριο και λειτούργησε χωρίς να δημιουργηθούν ελλείψεις.
Μετά τα χειροκροτήματα και το χαρακτηρισμό των εργαζομένων ως “ήρωες”, με την απόφασή του ο Δήμαρχος συμβάλει στην εντατικοποίηση της δουλειάς αυτών των ανθρώπων, επιπλέον από τους κινδύνους που ήδη υπάρχουν για την υγεία τους. Παρακαλούμε να δοθεί ο λόγος στην εκπρόσωπο των εργαζομένων. , την»
Έπειτα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, δόθηκε ο λόγος την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών & συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος (ΟΕΦΣΕΕ), Γιώτα Ταβουλάρη, η οποία στην παρέμβασή της ζήτησε την αναστολή της Απόφασης.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος έθεσε τα εξής ζητήματα:
« Είναι ευθύνη της δημοτικής Αρχής να τελειώσουν οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη και να συνεχιστούν με φυσική παρουσία των μελών και την παρουσία εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης.
Η πρόταση να μεταφέρουμε τη συζήτηση για τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού στην επόμενη συνεδρίαση μας δίνει τη δυνατότητα να μας ενημερώσει επίσημα η δημοτική Αρχή για τις προθέσεις της και να μην τα μαθαίνουμε από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχουν αρκετές ενέργειες της δημοτικής Αρχής που δείχνουν ότι αδιαφορεί για το Δημοτικό Συμβούλιο, και ανακοινώνει πρωτοβουλίες χωρίς να έχει αποφασίσει ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε ο ΟΠΑΝΔΑ, ούτε η Τεχνόπολη.
Είναι ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Να καλέσει η δημοτική Αρχή τα σωματεία του χώρου (των ηθοποιών, των τραγουδιστών, των μουσικών, το Εικαστικό Επιμελητήριο) που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο σε μαζικότατες κινητοποιήσεις. Να αποφασίσουμε ένα πλαίσιο μέτρων για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού.
Είναι στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει για τα τραπεζοκαθίσματα και το θέμα δεν έρχεται προς συζήτηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει την ευθύνη του και για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών αυτού του χώρου και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου με βάση τα δικαιώματα που έχουν και οι πεζοί.
Έχουμε μπει ήδη σε περίοδο καύσωνα, θέλουμε ενημέρωση για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η δημοτική Αρχή για την πυρασφάλεια, τις αποψιλώσεις, τον έλεγχο των σημείων πυρόσβεσης, τις συνδυασμένες λειτουργίες που πρέπει να γίνουν και από την υπηρεσία και από τη διεύθυνση πρασίνου.
Έχει ξεκινήσει μια επικοινωνιακή καταιγίδα με αφορμή τη βεβιασμένη απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση του, για τον “μεγάλο περίπατο της Αθήνας”. Θέλουμε λοιπόν η δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει για το τί σκοπεύει να κάνει για τους κινηματογράφους Απόλλων & Αττικόν, που παραμένουν στην ίδια κατάσταση που είχαν αφήσει οι εμπρηστές πριν δέκα χρόνια. Τι σκοπεύει να κάνει για την καθίζηση του οικοπέδου στη συμβολή Σταδίου & Αιόλου που ανήκει στην εκκλησία, για την αποκατάσταση και τον καλλωπισμό του χώρου;
Είναι θέμα και ποινικής ευθύνης το χάλι που επικρατεί στο οδόστρωμα της οδού Πατησίων. Σε τουλάχιστον 7 σημεία, από τη Χαλκίδος μέχρι τη Σταδίου, ο δρόμος είναι κυριολεκτικά σκαμμένος. Αποτελεί δημόσιο κίνδυνο και για δικυκλιστές και για τους ποδηλάτες. Και επειδή μπορεί να πετάξετε το μπαλάκι στην Περιφέρεια, να θυμίσω τα μεγάλα λόγια του Δημάρχου “εμένα δεν με αφορά αν είναι της Περιφέρειας ή του Δήμου, με αφορά να λειτουργεί η πόλη…”. Μιλάμε για την οδό Πατησίων, τον κατεξοχήν δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της Αθήνας.
Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα που καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου, σχετικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσει η λειτουργία του».