Την απαράδεκτη ενέργεια του Αντιδημάρχου Παιδείας να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση των εκπαιδευτικών απαγορεύοντας στο Σύλλογο εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» να πραγματοποιήσει σύσκεψη με νηπιαγωγούς της περιοχής (τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας) στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου, κατάγγειλε η Λαϊκή Συσπείρωση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.
Έπειτα από πίεση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης από την αρχή του χρόνου, συζητήθηκε χτες, στα πλαίσια της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και με εγκληματική καθυστέρηση, ο προγραμματισμός του Δήμου Αθηναίων για τη στέγαση του προγράμματος της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, ανέλυσε τα εξής:
«Ψηφίζουμε ΥΠΕΡ στο να γίνει ο διαγωνισμός για τη μίσθωση ακινήτων για τις ανάγκες των νηπιαγωγείων, όμως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της δημοτικής Αρχής για την καθυστέρησή του.
Σήμερα, στα μέσα Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να ξεκινήσει ο διαγωνισμός τον επόμενο μήνα, για να βρούμε 102 από τις 125 αίθουσες που χρειάζονται, ώστε από την 1η Σεπτέμβρη να ξεκινήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Η πολύμηνη καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί διαγωνισμοί να κηρυχθούν άγονοι.
Πριν λίγες μέρες, στις 6 Μαΐου, έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών για τη μίσθωση κτιρίου για τη μεταστέγαση των 39ου & 125ου νηπιαγωγείων στον Κολωνό σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος επειδή το υπάρχον κτίριο είναι ακατάλληλο. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.
Επίσης, σε περιοχές όπως το 6ο Διαμέρισμα της Αθήνας που είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες της χώρας, οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν υπάρχουν ακίνητα με αυτές τις προδιαγραφές. Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες;
Για τις υπόλοιπες αίθουσες, αν υιοθετήσει ο Δήμος τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη 23 αιθουσών από τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην καλυφθούν αυτές οι ανάγκες χρησιμοποιώντας αίθουσες που καλύπτουν σήμερα άλλες παράλληλες εκπαιδευτικές λειτουργίες.
Για παράδειγμα, για να είμαστε συγκεκριμένοι:
· Στο 72ο Δημοτικό Σχολείο (στο Θησείο) το Υπουργείο προτείνει να χρησιμοποιηθεί ένας βοηθητικός χώρος 25 τμ που κατά καιρούς χρησιμοποιούσε το ολοήμερο σαν μικρή τραπεζαρία.
·Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (στο Παγκράτι) το εισηγητικό προτείνει να καταργηθεί η αίθουσα Μουσικής για τις ανάγκες του Νηπιαγωγείου.
·Στο 162ο Δημοτικό Σχολείο (στον Κολωνό) έχει καταργηθεί η αίθουσα της μουσικής εδώ και 3 χρόνια και ήδη τη χρησιμοποιεί το 115ο Νηπιαγωγείο. Όχι μόνο δεν υπάρχει άλλη αίθουσα διαθέσιμη που να μπορεί να αξιοποιηθεί όπως προτείνει το Υπουργείο, αλλά πλέον υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και στο Δημοτικό.
·Στα 38ο-120ο Δημοτικά Σχολεία (στην Άνω Κυψέλη) έχει καταργηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων και ήδη χρησιμοποιείται από το Νηπιαγωγείο.
· Η πρόταση του Υπουργείου για τα 44ο-114ο Νηπιαγωγεία (στη Γούβα) είναι η επιπλέον αίθουσα να πάει σε Δημοτικό Σχολείο που είναι 600μ μακριά από το Νηπιαγωγείο.
·Στο 48ο Νηπιαγωγείο (στο Θησείο) υπάρχει τμήμα ένταξης προσφυγόπουλων με 4 παιδιά που, λόγω έλλειψης χώρου έχουν βάλει θρανίο και το μάθημα γίνεται στο διάδρομο.
· Σε 3 Νηπιαγωγεία της 2ης Δημοτικής Κοινότητας σήμερα χρησιμοποιούνται διάδρομοι αντί για αίθουσες.
·Το 109ο Νηπιαγωγείο (στην Κυψέλη) σήμερα φιλοξενείται σε όροφο και όχι στο ισόγειο του κτιρίου.
Θέλουμε ο Δήμος να έχει ένα σχεδιασμό που να περιλαμβάνει και ιδιόκτητα σχολεία, γιατί τα περισσότερα μισθωμένα κοστίζουν ακριβά και είναι ακατάλληλα κτίρια. Δεν πρέπει ο Δήμος να βγάλει την υποχρέωση ξεκινώντας απλά ένα διαγωνισμό. Πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ισχύει ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε σχολεία μέσα σε πέντε μήνες, μπορεί όμως να υπάρξει σχεδιασμός για την κατασκευή τους.
· Στο Μετς υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο (Αναπαύσεως & Ρατζηκότσικα) για την κατασκευή του 10ου-11ου Νηπιαγωγείου, για το οποίο από το 2004 είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια γι΄αυτό το σκοπό και δεν έχει γίνει τίποτα.
· Στις Τρεις Γέφυρες υπάρχει δεσμευμένο οικόπεδο (Θεοφιλά 29) που έχει παραχωρηθεί από τους ιδιοκτήτες του στον ΟΣΚ και μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μετεγκατάσταση του 110ου Νηπιαγωγείου.
· Στο 6ο Διαμέρισμα υπάρχει χαρακτηρισμένο οικόπεδο (Σωζοπόλεως, Ιωνίας & Αδμηττου) που εκκρεμοδικεί και άλλα αντίστοιχα σε Κόκκερελ, Ευελπίδων κ.α.
· Ταυτόχρονα μπορούμε να δούμε και την επέκταση των κτιρίων σε υπάρχοντα Νηπιαγωγεία όπως στα 68ο-88ο Νηπιαγωγεία στην Πλ. Πλυτά & τα 44ο-114ο Νηπιαγωγεία στη Γούβα, με τη δημιουργία νέων αιθουσών, που μπορεί να γίνει με μια πιο γρήγορη διαδικασία.
Υπάρχει, λοιπόν, μια σειρά από ορισμένα μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν. Θέλουμε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του διαγωνισμού, αλλά και για τον ακριβή αριθμό των παιδιών όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών, ώστε να γίνουν “τα αδύνατα δυνατά” και να λειτουργήσει χωρίς εκπτώσεις η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή».