Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
Μακάρι το πρόβλημα αυτής της πόλης να ήταν η φιέστα της Ομόνοιας.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.
Όταν η παράταξή μας έφερε το θέμα του κορονοιού στο Συμβούλιο, διάφορα μέλη της παράταξής σας νομίζατε ότι αστειευόμασταν.
Ενδεικτική της έλλειψης προετοιμασίας από τον Αντιδήμαρχο Υγείας ήταν και η παρέμβασή του στην επόμενη συνεδρίαση.
Όπου τον «έσωσε» ο Γενικός Γραμματέας.
Η απουσία καθαρών πολιτικών προτεραιοτήτων για την υγεία καλύφθηκε τις πολιτικές της κυβέρνησης τις οποίες επικαλεστήκατε για να πείτε ότι δεν είναι δική σας δουλειά.
Σήμερα όμως μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο όπου η κυβέρνηση αφήνει πολύ χώρο στους δήμους και εμείς πρέπει να θέσουμε δικές μας πολιτικές προτεραιότητες.
Και εμείς τι κάνουμε;
Εγκαίνια στην Ομόνοια αλλά συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη.
1η και 3η κοινότητα συνεδριάζουν δια περιφοράς και 4η και 5η με συναντήσεις
Ακόμα δεν υπάρχει καθαρή πολιτική πρόταση για το πως θα δοθούν άδειες σε καταστηματάρχες για τα τραπεζοκαθίσματα.
Κάθε φορέας του Δήμου δείχνει να κάνει τα δικά του.
Υπάρχει ή δεν υπάρχει κοινή και σταθερή πολιτική για την αντιμετώπιση της επόμενης μέρας;
Γνωρίζω καλά ότι αυτά τα θέματα δεν είναι επικοινωνιακά «σέξυ» και γι αυτό ίσως δεν τα διαχειρίζεστε από το γραφείο Δημάρχου.
Όμως επικοινωνούν κάτι πολύ σοβαρό προς τα έξω:
1.Δεν υπάρχουν πολιτικές προτεραιότητες
2.Οι πολιτικές προτεραιότητες που υπάρχουν δεν ισχύουν για όλους
Όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχει χειρότερη ώρα για να στέλνει κανείς διφορούμενα μηνύματα προς τα έξω.
Ο κόσμος περιμένει από εμάς σοβαρότητα, στιβαρότητα και συνέπεια. Και ο Δήμος σήμερα δεν δείχνει κανένα από τα τρία.
Στην επόμενη συνεδρίαση περιμένω τον Αντιδήμαρχο Υγείας να έρθει με ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση για την μεταβατική περίοδο και τα θέματα που στα οποία η πολιτεία έχει αφήσει στο Δήμο.
Επίσης αυτόν τον καιρό που ανοίγουν οι διάφορες επιχειρήσεις στην Αθήνα, αρχίζουν να ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες τους για να ανοίξουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις , πλην ελαχίστων.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν πολύ διαφορετικά από ότι λειτουργούσαν παλιά. Εδώ έχει αρχίσει να διαφαίνονται διάφορες καταστρατηγήσεις εργασιακών δικαιωμάτων σε όλη την πόλη και σύντομα θα έχουμε εικόνα σχετικά με το πόσοι χάνουν τη δουλειά τους και σε πόσους από αυτούς που κρατάνε τη δουλειά τους γίνεται καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.
Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό;
Διότι, η ποιότητα των θέσεων εργασίας μέσα σε μια πόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής σε αυτή την πόλη. Σήμερα λοιπόν θα έπρεπε να ξέρουμε πολύ καλά, ποιοι εργάζονται στην Αθήνα, ποιοι μένουν εδώ, ποιοι έρχονται απ΄έξω, ποιοι χάνουν τις δουλειές τους , σε ποιους καταστρατηγούνται τα δικαιώματα τους .
Και δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά έρευνα, δεν υπάρχει κάποιο παρατηρητήριο, το οποίο να δίνει την πληροφόρηση. Γι΄αυτό προτείνω να γίνει σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων με το Εργατικό Κέντρο για να γίνει μια σοβαρή μελέτη, ένα παρατηρητήριο που θα παρακολουθήσει αυτήν την πορεία για να μπορούμε να κάνουμε έξυπνες παρεμβάσεις.
Άρα, η πρώτη μας πρόταση είναι να γίνει μια σοβαρή έρευνα και η δεύτερη είναι να επαναλειτουργήσει στον 9,84 η εκπομπή για την εργασία έτσι ώστε να υπάρχει τρόπος επικοινωνίας του παρατηρητηρίου με τους εργαζόμενους της Αθήνας.
Τρίτον, το πιο σημαντικό είναι να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά και να επιβάλλουμε όρους εργασίας σε όλους όσους συμβάλλονται με τον Δήμο για έργα. Ξέρουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τους εργολάβους που κάνουν δουλειές στο Δήμο. Μπορούμε όμως στη συνεργασία μαζί τους να επιβάλλουμε τους όρους εργασίας τους οποίους απαιτεί ο Νόμος και να ζητήσουμε να γίνονται σεβαστοί αυτοί οι Νόμοι για τους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν δουλειά για τον Δήμο και δεν είναι υπάλληλοι του.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δημιουργήσουμε δίαυλο επικοινωνίας , να δημιουργήσουμε γνώση και με βάση αυτή τη γνώση ο Δήμος να κάνει σοβαρές παρεμβάσεις. Τα πράγματα δείχνουν πάρα πολύ δύσκολα στις επόμενες μέρες και αυτό θα έχει αντίκτυπο και προς την πόλη.