Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της 1ης Ιουνίου 2020, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:
Το σχέδιο της δημοτικής αρχής για τον Μεγάλο Περίπατο δυστυχώς εκτυλίσσεται με προχειρότητα, αυταρχισμό και αδιαφάνεια:
◦Αν και η Ανοιχτή Πόλη τοποθετήθηκε κατ’ αρχήν θετικά, θέλοντας να στηρίξει μια προσπάθεια διεύρυνσης του δημόσιου χώρου και διευκόλυνσης της κινητικότητας των δημοτών, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η πρόσφατη ΚΥΑ αποκλεισμού των οχημάτων από το εμπορικό κέντρο πάσχει από ελλείψεις. Δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, αλλά ούτε και για εκείνους που εργάζονται στην αποκλεισμένη περιοχή, ενώ οι οδοί Σοφοκλέους και Ευρυπίδου, οι οποίες σύμφωνα με το σχέδιο που υπερψήφισε το δημοτικό συμβούλιο θα έμεναν ανοιχτές στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα, δεν εξαιρούνται από τους περιορισμούς.
◦ Παρά τη συμφωνία της δημοτικής αρχής στην πρότασή μας για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής διαβούλευσης με τους κατοίκους, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες της περιοχής, η ΚΥΑ εκδόθηκε με άμεση ισχύ, χωρίς να έχει συσταθεί η επιτροπή και με μια αστυνομική-κατασταλτική λογική που δεν προβλέπει περίοδο σταδιακής εφαρμογής και ενημέρωσης των χρηστών της περιοχής.
◦ Τα προβλεπόμενα ποσά για την υλοποίηση του σχεδίου είναι υπερβολικά και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του έργου, όπως αυτό ψηφίστηκε, και στη συμφωνία που υπήρξε στο δημοτικό συμβούλιο για ήπιες και αναστρέψιμες παρεμβάσεις που θα καλύπτονταν από ίδιους πόρους του Δήμου. Η Ανοιχτή Πόλη θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενάντια στη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, οι διαγωνισμοί που προωθεί η δημοτική αρχή για τις αναγκαίες προμήθειες χαρακτηρίζονται από το δίπτυχο ασφυκτικών προθεσμιών και υψηλών προδιαγραφών που αποτελεί το κατάλληλο περιβάλλον για αδιαφανείς συναλλαγές.
Αποτελεί μεγάλη νίκη για την Ανοιχτή Πόλη το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε τελικά σήμερα και έκανε ένα πρώτο βήμα για το ζήτημα της στήριξης των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό από το Δήμο Αθηναίων. Η Ανοιχτή Πόλη είχε ζητήσει ήδη από τα μέσα Μαΐου την έκτακτη συζήτηση του θέματος, έχοντας έγκαιρα καταθέσει ένα πλαίσιο δράσεων για μια “λευκή χρονιά” στον πολιτισμό, ώστε να ξεπεραστεί η μαύρη χρονιά της πανδημίας. Έστω και τώρα, το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό.
Πρόσφατα βρεθήκαμε με μια δράση καθαρισμού στο πλάι των κατοίκων του πρώτου διαμερίσματος που διεκδικούν τη διάσωση του λόφου του Στρέφη από την απαξίωση. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις για περισσότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους, όπως εκείνες των κατοίκων που αντιστέκονται στην ουσιαστική εκχώρηση του μικρού πάρκου της Λουίζης Ριανκούρ στον παρακείμενο μεγαλοκατασκευαστή. Επιπλέον, για μια ακόμα φορά, ζητήσαμε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για τους σχεδιασμούς της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του λόφου Φιλοπάππου από ανώνυμη εταιρεία.
Η κατάσταση στα σχολεία της πόλης είναι προβληματική. Χωρίς τελικά να έχουν δοθεί ηλεκτρονικές συσκευές για τις ανάγκες των μαθητών, με τα κυλικεία να εκπέμπουν SOS έχοντας υποστεί τεράστια ζημιά κατά την υγειονομική κρίση, και με το προσωπικό καθαριότητας να είναι το μισό από όσο χρειάζεται. Καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή και ομαλή επαναφορά στην εκπαιδευτική κανονικότητα της σχολικής κοινότητας. Ζητήσαμε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε δυο θέματα στα οποία η δημοτική αρχή έχει επιδείξει ολιγωρία: στην εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και στις εργασίες μεταστέγασης του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθήνας.
Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή ενημέρωση για το σχεδιασμό της σχετικά με το ζήτημα της ουσιοεξάρτησης, όπου επικρατεί αδράνεια, παρά την επείγουσα ανάγκη για λύσεις που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των χρηστών και την κοινωνική συνοχή.
Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων μέσα από μια κεντρική δομή που θα έχει και την ευθύνη για την ορθή τήρησή τους.
Ζητήσαμε ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή σχετικά με το μέλλον του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και την εξασφάλιση της ομαλής ένταξης των προσφύγων που προβλέπεται να εγκαταλείψουν άμεσα τις δομές φιλοξενίας.
Τονίσαμε τέλος την ανάγκη για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των κοινοτικών συμβουλίων, η οποία έχει απορρυθμιστεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.