Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:
« Για τις εικόνες των προσφύγων στους δρόμους της Πλατεία Βικτωρίας έχει ευθύνη και ο Δήμος της Αθήνας. Είχαμε προειδοποιήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι συνέπειες της πολιτικής της Κυβέρνησης να αδειάζει τις απαράδεκτες δομές των νησιών και να ξεφορτώνει ανθρώπους στον Πειραιά, θα φέρουν αυτή την κατάσταση.
Αν η δημοτική Αρχή αρνείται να παίξει το ρόλο της προς την Κυβέρνηση, χρειάζεται τώρα παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να απαιτήσει να εγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι σε ξενοδοχεία τα οποία είναι κλειστά και άδεια. Να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που υπάρχουν και τα λυμαίνονται διάφορες ΜΚΟ. Να κατευθύνεται οργανωμένα αυτός ο κόσμος, με ευθύνη της Κυβέρνησης και συνδρομή του Δήμου, σε ξενοδοχεία ή σε σπίτια μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων.
Για οποιαδήποτε καθυστέρηση έχει ευθύνη ο Δήμος επειδή, ενώ για άλλα πράγματα ο Δήμαρχος βιάζεται, γι΄ αυτά όμως που πρέπει να τρέξει και να φέρει την Κυβέρνησης προ των ευθυνών της περιορίζεται σε συζητήσεις μακριά από το φως της δημοσιότητας και εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δεύτερον, υπάρχουν οι καταγγελίες από τον πρώην Πρόεδρο του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για διαβουλεύσεις που γίνονται προεκλογικά και μετεκλογικά για την περίφημη “Διπλή Ανάπλαση”, πάλι εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχουν καταγγελίες ότι ο Δήμος τα έχει βρει με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και γνωστό ιδιοκτήτη συγκροτημάτων τύπου. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες και απαντήσεις μέσω facebook. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί γι΄αυτά που συζητάτε; Τι πρόκειται να γίνει με τον πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων γύρω από το μόνιμο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού;
Τρίτον, ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια των Αθηναίων με το “μεγάλο περίπατο” από την προηγούμενη Πέμπτη. Τις συγκοινωνιακές επιπτώσεις τις βιώνουν ήδη οι Αθηναίοι από τότε καθημερινά. Είναι γνωστές οι αντιθέσεις μας για τις βιαστικές κινήσεις της δημοτικής Αρχής, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και χωρίς την απαραίτητη συζήτηση και άλλων σκέψεων που υπήρχαν.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κυκλοφοριακά μέτρα αναφέρει κατηγορηματικά ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα αποφασίσει για τους όρους κίνησης των περιπτώσεων Α και Β. Αυτές, όμως, είναι οι 32 ερωταπαντήσεις που έχετε ήδη δώσει εδώ και μια εβδομάδα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Επειδή συχνά επικαλείστε τη νομιμότητα, θα φέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως ρητά αναφέρει η ΚΥΑ;
Μήπως έχει κλονιστεί το “μπλοκ” του μεγάλου περιπάτου; Στο Συμβούλιο της 1ης δημοτικής Κοινότητας ο “μεγάλος περίπατος” ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη του Δημάρχου. Δεν έχει πλειοψηφία στο πρώτο διαμέρισμα που είναι αρμόδιο γι΄αυτή την περιοχή. Θα γίνει συνεδρίαση για να πάρει θέση η πλειοψηφία του κοινοτικού συμβουλίου σχετικά με την ΚΥΑ; Θα πάρει θέση το κοινοτικό συμβούλιο σχετικά με κάποιες λογικές δεύτερες σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν για την καθυστέρηση κάποιων μέτρων, με πρώτο απ΄όλα την καθυστέρηση ή εξαίρεση από τα μέτρα της οδού Αθηνάς και της Ερμού μέχρι Ασωμάτων;
Ο,τι και να λέτε, η κατηγορηματική αντίδραση όλων των εμπόρων είναι δεδομένη. Αυτό λένε τα δημοσιεύματα, συνεντεύξεις, κάθε ζωντανό ρεπορτάζ στα μαγαζιά της περιοχής.
Τέταρτον, επειδή ισχυρίζεστε ότι θέλετε να μειώσετε τα αυτοκίνητα στην Αθήνα, αυτό ισχύει και στο Λυκαβηττό; Με ποιανού απόφαση έχει μετατραπεί το πλάτωμα του λόφου του Λυκαβηττού σε “CITY DIVE-IN”, με το μποτιλιάρισμα δεκάδων αυτοκινήτων; Υπάρχει το θέμα στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής με ευχαριστίες του ιδιοκτήτη προς το Δήμο της Αθήνας για τη συνεργασία του. Έχει ενδιαφερθεί η δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι λειτουργεί ένα τεράστιο γκαράζ έως τις 30 Ιουνίου, με απόφαση της ΕΤΑΔ, με ευθύνη του Δήμου και λειτουργία ως τις 3 τα ξημερώματα;
Τέλος, για να ξέρουμε σε ποια πόλη ζούμε, αυτή η πόλη έχει τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους στον κόμβο αλληλεγγύης και έχει το ένα τέταρτο των κατοίκων της μετανάστες. Σε αυτές τις συνθήκες, η δημοτική Αρχή λειτουργεί το summer camp της Τεχνόπολης με 125 ευρώ την εβδομάδα, ανά παιδί, με μεσημεριανό και μάλιστα με το επιχείρημα ότι η τιμή είναι “ανταγωνιστική”. Σε ποιους απευθύνεστε; Φέτος μάλιστα η Τεχνόπολη έχει το “μονοπώλιο” των καλοκαιρινών προγραμμάτων του Δήμου, αφού δεν θα λειτουργήσουν αντίστοιχα αθλητικά camp από τον ΟΠΑΝΔΑ, που πέρυσι λειτουργούσαν με αντίτιμο 20 ευρώ την εβδομάδα. Για τη λειτουργία και το αντίτιμο του camp δεν πήρε απόφαση το ΔΣ της Τεχνόπολης, καθορίστηκαν μονομερώς από τον Πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, συνεχίζοντας την πολιτική εμπορευματοποίησης που ακολουθεί η Τεχνόπολη τα τελευταία χρόνια.
Όταν μιλάμε για καλοκαιρινές δραστηριότητες για τα παιδιά της μέσης λαϊκής οικογένειας, σε συνθήκες κρίσης, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι το ποσό που καλούνται να δώσουν οι γονείς για τις τρείς εβδομάδες είναι ο μισθός τους».