Στο δημοτικό συμβούλιο στις 29 Ιουνίου 2020, η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη έθεσε προ ημερησίας τα ζητήματα:
1. "Μεγάλος Περίπατος": Είμαστε εντελώς αντίθετοι με τη διαδικασία υλοποίησης της πιλοτικής φάσης του έργου που γίνεται, αντίθετα με τις αρχικές διαβεβαιώσεις, χωρίς επαρκή διαβούλευση και με υπέρογκο προϋπολογισμό τον οποίο η Δημοτική Αρχή ψήφισε μόνη της στην Οικονομική Επιτροπή προσβάλλοντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας. Χωρίς καμία επιστημονική γνωμοδότηση προχώρησε στην επιλογή του εξοπλισμού (παγκάκια, φυτά κλπ) με περιοριστικές προδιαγραφές, ασφυκτικό πλαίσιο κατάθεσης προσφορών και παράδοσης του εξοπλισμού. Ακόμα σημαντικότερο απουσιάζει οποιαδήποτε μέριμνα για την ασφαλή συνύπαρξή των αναπήρων και εμποδιζόμενων ατόμων με ΙΧ, ποδήλατα και ΜΜΜ, αλλά και για την επιβίβαση/αποβίβασή τους από ΜΜΜ και αναπηρικά οχήματα. Ζητάμε να περιληφθούν τα ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα και οι φορείς τους σε μια ευρεία, ανοιχτή και ουσιαστική διαβούλευση που πρέπει έστω και τώρα να ξεκινήσει για τις παρεμβάσεις στο κέντρο. Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού των μετακινήσεων με ΙΧ μέσα προϋποθέτει την ενίσχυση των ΜΜΜ με πύκνωση και χρονική επέκταση των δρομολογίων τους. Η δημοτική αρχή πρέπει να πιέσει τον ΟΑΣΑ προς αυτή την κατεύθυνση και να θεσπίσει μια κυκλική δημοτική γραμμή που να καλύπτει τις ανάγκες του Εμπορικού Τριγώνου. Η υπαρκτή ανάγκη αλλαγών στο κέντρο κατέληξε να γίνεται «για την πόλη και τους ανθρώπους της » δίχως την πόλη και τους ανθρώπους της. Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα προσβάλλει τους κατοίκους, διώχνει τους εργαζόμενους, απωθεί τους επισκέπτες. Η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε την οικονομική υλοποίηση και καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή
2. Τεχνικό Πρόγραμμα: Η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος είναι μια σημαντική διαδικασία που αφορά όλους τους δημότες της Αθήνας και γι' αυτό θα έπρεπε να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους μέσω των Κοινοτικών συμβουλίων. Αντιθέτως, για την κατάρτιση του ΤΠ 2021 βρεθήκαμε δυστυχώς αντιμέτωποι με μια προσχηματική διαδικασία υποβάθμισης του ρόλου των Κοινοτικών συμβουλίων και περιφρόνησης της δημοκρατικής λειτουργίας τους, που έχει ως τελική συνέπεια την αποσύνδεση του τεχνικού προγράμματος από τις ανάγκες των γειτονιών και τα αιτήματα των κατοίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ώριμο αίτημα πολλών κατοίκων της 6ης ΔΚ για ένα πάρκο σκύλων στην περιοχή της Φωκίωνος Νέγρη, όπως αναδεικνύεται από πρόσφατη επιστολή της ομάδας κατοίκων Κυψέλης «Το παρτέρι της Φωκίωνος».
3. Δώσαμε βήμα στους καταστηματάρχες και επιχειρηματίες της Πλατείας Βικτωρίας για να παρουσιάσουν τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία είχαμε διαπιστώσει σε πρόσφατη επίσκεψη. Μετά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Όπως έχει ήδη ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, απαιτούμε ο Δήμος της Αθήνας να αναλάβει την ευθύνη αλλά και να μεσολαβήσει στην κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί η στέγαση των προσφύγων σε ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια, ώστε να σταματήσει η απάνθρωπη κακομεταχείριση των προσφύγων που βρίσκουν ακατάλληλο καταφύγιο στην περιοχή.
4. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αδικαιολόγητη στασιμότητα που επικρατεί σχετικά με την ανέγερση και, επιτέλους, λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου. Μετά και την απόρριψη των προσφυγών κατά της χωροθέτησης του από το ΣτΕ, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο είναι κρίσιμο για την ουσιαστική αναβάθμισης της πόλης μας.
5. Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, σε εφαρμογή των ομοφώνων αποφάσεων της, εναντιώθηκε στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, καλούμε τον Δήμο Αθηναίων να δηλώσει την στήριξή του στο σχετικό ψήφισμα και να συνδράμει τον αγώνα μας κατά της ιδιωτικής εκμετάλλευσης ενός αναγνωρισμένου δημόσιου αγαθού.