Στην 26η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, στις 30 Οκτωβρίου 2020, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:
Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Χαιρετίσαμε την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε με τη Χρυσή Αυγή καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση και καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε οι νεοναζί και οι συνοδοιπόροι τους να μην εκπροσωπούνται ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως παράταξη, ούτε και στις Επιτροπές του Δήμου Αθηναίων.
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης: Μια πόλη δημοκρατίας και αλληλεγγύης, όπως αυτή που επιθυμούμε, δεν μπορεί να μην διαθέτει ιστορική μνήμη και η Αθήνα εξακολουθεί να μην διαθέτει ένα μουσείο που να αφορά τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό. Η Ανοιχτή Πόλη επανέφερε τη θέση της για δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα και προτείναμε για την ονομασία του τα ονόματα των δύο αγωνιστών που κατέβασαν τη σημαία των Ναζί από την Ακρόπολη: του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα.
54ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Με δική μας εισήγηση, συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα επείγοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στο 54ο Νηπιαγωγείο Αθηνών και τελικά αποφασίστηκε η άμεση μετεγκατάστασή του σε άλλο κτίριο της γειτονιάς (“Πέτρινο”) που έχει προταθεί από το Σύλλογο Γονέων, εφόσον διαπιστωθεί η καταλληλότητά του. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις της σχολικής κοινότητας, το 54ο Νηπιαγωγείο αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα υγρασίας, αποχέτευσης και εξαερισμού, δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυροπροστασίας, ενώ οι συνθήκες του χώρου δεν επιτρέπουν μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες με ταχύτητα.
Δημοτικά Τέλη: Επισημάναμε ότι η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για διατήρηση των δημοτικών τελών στα ίδια επίπεδα με το 2020 ισοδυναμεί ουσιαστικά με αύξησή τους, με δεδομένη την ύφεση της οικονομίας. Οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και οι επιβεβλημένοι περιορισμοί στην εστίαση αναμένεται να οδηγήσουν πολλές επιχειρήσεις στα πρόθυρα του λουκέτου. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Αθηναίων είναι εφαρμόσει μια πολιτική ελάφρυνσης των δημοτικών τελών, σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με αυτό της προβλεπόμενης ύφεσης, και η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να διεκδικήσει, στην κατεύθυνση αυτή, τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης. Η Ανοιχτή Πόλη, από τη μεριά της, κατέθεσε πρόταση για μείωση τελών κατά 15% που θα αποτελούσε ένα σήμα συμπαράστασης προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη.
Πτωχευτικός Κώδικας: Επισημάναμε ότι η πρόσφατη ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα δημιουργεί ιδιαίτερα δυσμενείς προοπτικές για τη στέγαση στην πόλη, καθώς οι επιλογές της Κυβέρνησης αναμένεται να οδηγήσουν πολλά νοικοκυριά στο δρόμο. Η Ανοιχτή Πόλη επανειλημμένα έχει θέσει την ανάγκη για μια δυναμική στεγαστική πολιτική του Δήμου Αθηναίων, με αξιοποίηση κενών κτιρίων για κοινωνικούς σκοπούς, ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στήριξη της κατοικίας, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Καλέσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει με απόφασή του ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν θα βγάλει πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό για χρέη προς τον Δήμο Αθηναίων.
Μεγάλος Περίπατος: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του “Μεγάλου Περιπάτου” παραμένουν στη θέση τους, παρά την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και παρά το γεγονός ότι η μοναδική τους προσφορά σήμερα είναι να εντείνουν την ταλαιπωρία των δημοτών, εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να εξακολουθούν να αποτελούν μέσα διασποράς του ιού. Καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να συμμορφωθεί με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς των κατοίκων για τις μόνιμες παρεμβάσεις που σχεδιάζει για το κέντρο της πόλης, ανοίγοντας επιτέλους τα χαρτιά της χωρίς κρυφές ατζέντες.
Άσυλο Ανιάτων / Γηροκομείο Αθηνών: Φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το μεγάλο θέμα που ανοίγει με το πόρισμα του ορκωτού ελεγκτή λογιστή για το Άσυλο Ανιάτων, πόρισμα που αναφέρεται σε σημαντικές οικονομικές ατασθαλίες που υποθηκεύουν το μέλλον του ιδρύματος και τις προοπτικές τόσο των φιλοξενούμενων ασθενών όσο και των εργαζομένων σε αυτό. Ο Δήμος Αθηναίων δεν πρέπει να ανεχτεί ένα δεύτερο φαινόμενο κακοδιαχείρισης, σαν εκείνο του Γηροκομείου Αθηνών. Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε σχετικό φάκελο στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε σχέση με το Γηροκομείο Αθηνών, η Ανοιχτή Πόλη έχει ήδη επισημάνει ότι η πρόσφατη εισαγγελική πρόταση καταδίκης της έκπτωτης διοίκησης πρέπει να αποτελέσει αφετηρία εξυγίανσης του Ιδρύματος: οι διαδικασίες εκλογής αιρετής διοίκησης πρέπει να επιταχυνθούν και οι μηχανισμοί εποπτείας να ενισχυθούν ουσιαστικά, τόσο σε επίπεδο Δήμου με υποστήριξη του έργου της Επιτροπής Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, όσο και σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου.