Στην τοποθέτησή του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη 2020, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσε τα εξής:
«Από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, η χώρα μπήκε στο γύψο, με μια απόφαση της Κυβέρνησης ΝΔ που αποτελεί “μνημείο αυταρχισμού” και απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων. Τις ίδιες ημέρες μια υγειονομική βόμβα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. 5 χιλιάδες αστυνομικοι ένας συνωστισμός απαράδεκτος με διμοιρίες οι οποίες έρχονται και από την επαρχία.
Είναι υποκριτικό αυτή η Κυβέρνηση που δηλώνει ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις της, να κουνά το δάκτυλο και κυριολεκτικά να εφαρμόζει νόμους, που θεωρούνται αντισυνταγματικοί από φορείς όπως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και οι οποίοι συναντούν τη γενικευμένη αντίδραση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Πλέον δεν είμαστε στο Μάρτη του 2020. Έχει αποκαλυφθεί πλέον το ψέμα περί μιας δήθεν υπεύθυνης Κυβέρνησης. Γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνηση αξιοποίησε την υπεύθυνη στάση που έδειξε ο λαός μας το προηγούμενο διάστημα, για να μας οδηγήσει από τον Ιούλιο, με την είσοδο 4,5 εκατομμυρίων τουριστών, να μετράμε φέρετρα. Χτες μετρήσαμε 71 φέρετρα, αποτελέσματα και αυτά των ευθυνών της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.
Το θέμα εδώ δεν είναι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου. Θα γίνει, ούτως ή άλλως, με τα μέτρα που έχει αποδείξει ότι μπορεί και παίρνει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Ταυτόχρονα όμως μπαίνει θέμα για το ποιος πληρώνει τις βαριές συνέπειες αυτής της κρίσης, με αυτή την πολιτική διαχείρισης που για να εφαρμοστεί επενδύει πλέον ανοιχτά στην καταστολή, στον αυταρχισμό και σε αντιδημοκρατικές πρακτικές. Αυτές τις ημέρες που η Κυβέρνηση μιλά για πόλεμο, φέρνει νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο θεσμοθετεί δεκάωρη εργασία.
Τα εργασιακά γκέτο είναι κυψέλες μετάδοσης του κορωνοϊού. Ας μετρήσουμε πόσοι νεκροί προέρχονται από την ασυδοσία και την απουσία ελέγχου σε οίκους ευγηρίας. Ας δούμε την κατάσταση που υπάρχει στα μέσα μαζικής μεταφοράς επειδή ο κύριος Μητσοτάκης δεν μπορεί να “γεννάει λεωφορεία” όπως δήλωσε.
Είδαμε τις συνέπειες αυτής της διαχείρισης στην εκπαίδευση που υποβαθμίζεται το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας, αφού τα σχολεία υπολειτουργούν για μήνες. Έκλεισαν και τα δημοτικά σχολεία και είναι σοβαρά ζητήματα με τι όρους θα ανοίξουν καθώς και η υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης η οποία σέρνεται. Εδώ και ένα χρόνο τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά και η Κυβέρνηση δήθεν κόπτεται για την αριστεία.
Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη την υποκρισία. την προσπάθεια της Κυβέρνηση να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τις ελλείψεις στην προστασία της υγείας του πληθυσμού. Ο Δήμος της Αθήνας θα πρέπει να ανησυχεί για τις συνέπειες που έχει αυτός ο σχεδιασμός στην υγεία του πληθυσμού, στην Αθήνα όπου συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των νοσοκομείων της Αττικής.
Επανερχόμαστε στο θέμα που έχουμε ξαναθέσει, για τις απαλλαγές από δημοτικά τέλη στους επαγγελματίες των κλάδων της εστίασης και του εμπορίου, για τις οποίες έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι “κατ΄ όνομα απαλλαγές” και δεν υλοποιούνται. Συνεχίζουν να πληρώνουν τα τέλη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος γιατί οι πάροχοι δεν έχουν τη δυνατότητα. Πώς ελέγχει ο Δήμος τους παρόχους;
Καταθέσαμε το αίτημα του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου για την κατάργηση των δημοτικών τελών του 2020. Επίσης υπάρχει και το αίτημα του Συνδέσμου Βιβλιοχαρτοπωλών - Εκδοτών Αθηνών & Προαστίων για να μείνουν τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος έχει ευθύνη να δει σοβαρά αυτά τα αιτήματα ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο βιβλίο.
Αποφασίσατε 900 χιλιάδες ευρώ για τον εορταστικό στολισμό της Αθήνας. Αυτές είναι οι προτεραιότητές σας προφανώς για να φωτίζουν το μεγάλο περίπατο, που ήδη έχει αποτύχει.
Εδώ και δύο χρόνια έχει αποφασιστεί εργολαβία για να γκρεμιστούν 13 εγκαταλελειμμένα, τα οποία ήταν ώριμες εργολαβίες για κατεδάφιση. Είχαμε επαναφέρει το θέμα και στην αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής. Μέχρι σήμερα έχουν γκρεμιστεί μόλις 6 κτίρια. Αντίστοιχες ενέργειες πρέπει να γίνουν και για δεκάδες άλλα κτίρια. Ο τραγικός σεισμός στη Σάμο και τη Σμύρνη έφερε στην επικαιρότητα το θέμα ότι πρέπει να μπει τέλος σε κτίρια που αποτελούν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συμπολιτών μας. »
Στην ίδια συνεδρίαση ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης επισήμανε τα εξής:
« Έχουμε ενημερωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμα πληρωθεί οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία, που έχουν προσληφθεί από την 1η Οκτώβρη. Είναι εργαζόμενοι που ήταν για πολλούς μήνες άνεργοι και προσδοκούν στο τέλος του μήνα να πάρουν το μισθό τους. Θέλουμε μια απάντηση σε αυτό το ζήτημα.
Σχετικά με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, πριν κλείσουν με απόφαση της Κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, υπήρχαν 6 σταθμοί που είχαν ήδη κλείσει για διαφορετικούς λόγους αδειών εργαζομένων. Αυτό δείχνει ότι πρέπει πάντα να υπάρχει αντίστοιχος σχεδιασμός σε αυτές τις περιπτώσεις. Όταν το προσωπικό είναι ακριβώς όσο φτάνει για να λειτουργήσει ένας σταθμός, σε περιπτώσεις αδειών ή ασθενειών προσωπικού, θα υπάρχουν ελλείψεις και θα κλείνουν σταθμοί και στις κανονικές περιόδους. Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.»
Σχετικά με το αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ.), ζητά από το Δήμο Αθηναίων να αποζημιωθούν τα μέλη του από το Δήμο Αθηναίων για τις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν ή θα ακυρωθούν λόγω της πανδημίας, με ταυτόχρονη δέσμευση ότι τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν στους χορευτές και χορογράφους που θα συμμετείχαν. Επίσης, ζητά να ανασταλεί η καταβολή δημοτικών τελών στους δημότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό. Να ανασταλεί η καταβολή δημοτικών τελών για τα μικρά θέατρα και τους χώρους τέχνης στο Δήμο της Αθήνας.
Οι συμβάσεις 40 εργαζομένων ορισμένου χρόνου του ΚΥΑΔΑ λήγουν στις 30 Νοέμβρη, κινδυνεύουν να απολυθούν, ενώ ο Δήμος προγραμματίζει να προσλάβει 65 νέους συμβασιούχους. Το θέμα που τίθεται είναι ότι οι δομές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με το ΚΥΑΔΑ, τον Κόμβο, την Εστία και τώρα και με το πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων στην οδό Λιοσίων, αυξάνει και τις ανάγκες σε εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν να μάθουν τη δουλειά, αλλάζουν και έρχονται καινούριοι. Γίνεται μια ανακύκλωση άνεργου προσωπικού. Επαναφέρουμε το ζήτημα ότι πρέπει αυτοί που έχουν αποκτήσει μια εμπειρία θα πρέπει να παραμείνουν στη δουλειά και να γίνουν αορίστου χρόνου, για να μπορεί ο Δήμος να ανταποκριθεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. »
Στην ίδια συνεδρίαση ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης πρόσθεσε τα εξής:
« Σε συνέχεια των παρεμβάσεων μας για τη στήριξη των επαγγελματιών της Αθήνας, θα αναφερθούμε σε μια κατηγορία επαγγελματιών που σχετίζονται άμεσα με το Δήμο μας, τους επαγγελματίες στα κυλικεία των σχολείων της Αθήνας. Έχουν στείλει ένα κείμενο με υπογραφές στο Γραφείο Δημάρχου και το Γενικό Γραμματέα. Αυτά αναδεικνύουν την πολύ δύσκολη κατάσταση των σχολικών κυλικείων μιας και είχαν κλείσει με κυβερνητική απόφαση και το Μάρτη. Είχαν πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου που κυμαίνεται σε 50-70% και καταστροφή προϊόντων την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Τα ζητήματα που βάζουν είναι έκπτωση 40% για τα μισθώματα της σχολικής χρονιάς 2020-2021 που διανύουμε και η συμφωνία για την εξόφληση των ενοικίων της προηγούμενης σχολικής χρονιάς σε 12 δόσεις και θέλουμε να πάρει θέση για όλα αυτά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.
Σχετικά με την καταγγελία για την κατάσταση που υπάρχει στο 39ο Νηπιαγωγείο που συστεγάζεται με το 125ο Νηπιαγωγείο. Έχουν αναφερθεί τραυματισμοί που οφείλονται στην ακαταλληλότητα του κτιρίου και ειδικότερα της αυλής του σχολείου που είναι από ακατάλληλο και επικίνδυνο υλικό των σχολείων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα κάποια ζητήματα επικινδυνότητας, αλλά το βασικότερο είναι η μετεγκατάσταση των σχολείων σε ένα ασφαλέστερο κτίριο. Θα πρέπει να δοθεί μια συνολική απάντηση τόσο από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όσο και στα πλαίσια της απόφασης του Τεχνικού Προγράμματος σχετικά με τις υποδομές των σχολείων, της προσχολικής αγωγής και των παιδικών σταθμών. »
Αθήνα, 16/11/2020