Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη κάνει ένα άλμα στην ανάδειξη των σχέσεων της με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του real estate και την επιδρομή τους κατά των φτωχότερων κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας με στόχο των εκτοπισμό τους. Χαρίζει το Λόφο Στρέφη σε ένα σύστημα επιχειρηματικών συμφερόντων το οποίο με εργαλείο τον εξευγενισμό περιοχών όπως τα Εξάρχεια ανοίγει την πόρτα σε εταιρίες των διεθνών αρπακτικών που κερδοσκοπούν πάνω στα ακίνητα της πόλης.
Η πρόσφατη κρίση στην Κύπρο με τις χρυσές βίζες ανέδειξε τη δράση αυτών των μαφιόζικων κυκλωμάτων και την διαπλοκή τους με το επίσημο κράτος. Εδώ ο Δήμαρχος Μπακογιάννης ανέλαβε στο όνομα μιας δήθεν δωρεάς να ξεπουλήσει το Λόφο Στρέφη σε ιδιώτη αναλαμβάνοντας ακόμη και δέσμευση για προμήθεια συγκεκριμένων υλικών από συγκεκριμένη εταιρία! Βάζει τις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας να υπηρετούν τα συμφέρονται των ιδιωτών αντί τις ανάγκες των δημοτών και των κατοίκων.
Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και κοινωνικής ζωής του κέντρου της πόλης, που χρίζει συντήρησης και διαχείρισης εδώ και πολύ καιρό. Η τελευταία φορά που έγιναν έργα συντήρησης, αφορούσαν την διαμόρφωσή του στην τωρινή του κατάσταση, τη δεκαετία του 1980. Έκτοτε δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης τεχνικών υποδομών. Η συντήρηση πρασίνου διατηρείται στο ελάχιστο από το Δήμο, όπως και η καθαριότητά του. Κάτοικοι της περιοχής, καθώς και το καφενείο "εξωστρεφής" στην περιοχή των μπασκετών ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση του πρασίνου και την καθαριότητα του λόφου
Κι ενώ είδαμε φέτος την αναβάθμιση και συντήρηση του λόφου του Στρέφη να συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα, με έκπληξη βλέπουμε τώρα την εταιρεία real estate PRODEAInvestments να ζητά την υιοθεσία του και να δίνει δωρεά 1 εκ ευρώ για τις μελέτες και κάποιες εργασίες που περιγράφονται στο παράρτημα 3, αρκετά υπερκοστολογημένες.
Η προτεινόμενη δωρεά ανέρχεται σε 222 ευρώ/τμ! Λίγο εξωφρενικό ποσό για μελέτες κοινοχρήστων χώρων καθώς και για τις περιορισμένες εργασίες που περιγράφονται στο παράρτημα.
Το λεκτικό που χρησιμοποιείται στη δωρεά είναι επίσης άξιο απορίας: "έγκριση από τις υπηρεσίες του δήμου εντός 5 ημερών": κάτι που σημαίνει, όπως είναι διατυπωμένο ότι πρέπει οπωσδήποτε να εγκριθούν οι μελέτες από τις υπηρεσίες εντός 5 ημερών ή εντός 5 ημερών να απαντήσουν οι υπηρεσίες περί έγκρισης ή μη και στη δεύτερη περίπτωση με τις παρατηρήσεις τους, ως οφείλουν, σκεπτόμενες το όφελος του Δήμου (αν ισχύει το δεύτερο, σαφώς και χρειάζεται αναδιατύπωση του κειμένου, πριν να έρθει στο ΔΣ για ψήφισμα);
Στην τεχνική περιγραφή της εταιρείας ονοματίζονται συγκεκριμένα υλικά και τεχνικές προδιαγραφές συγκεκριμένης εταιρείας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο Δήμος, όταν καλεστεί να υλοποιήσει το τεχνικό έργο που προδιαγράφεται από τη δωριζόμενη μελέτη. Πώς θα μπορέσει ο Δήμος να δημοπρατήσει ένα τέτοιο έργο, προδιαγράφοντας συγκεκριμένα υλικά και προμηθευτές,αντιβαίνοντας έτσι τη νομοθεσία περί δημοσίων τεχνικών έργων;
Από τη μελέτη και το αντίστοιχο έργο θα λείπει η περιοχή γύρω από τις μπασκέτες, τον ίδιο τον χώρο άθλησης όπου βρίσκονται οι μπασκέτες και το καφενείο "εξωστρεφή". Εντύπωση προκαλεί επίσης που ανερυθρίαστα λείπει από την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ότι η συγκεκριμένη περιοχή αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο πόλο έλξης του λόφου, των περισσότερων ηλικιών και χρήσεων (αναψυχή, συνάθροιση, άθληση, παιχνίδι, αναρρίχηση μικρών παιδιών κοκ), ενώ περιγράφονται άλλες περιοχές, πιο περιορισμένης χρήσης ως οι μεγαλύτεροι πόλοι έλξης του λόφου. Υπάρχει κάποιος λόγος που η συγκεκριμένη εταιρεία real estate θέλει να αναβαθμιστούν οι υποδομές του υπολοίπου λόφου και να μείνει η συγκεκριμένη περιοχή στην υποβαθμισμένη κατάσταση που είναι τώρα, με τα μισοσπασμένα πλακάκια εντός και εκτός του χώρου άθλησης, και την έλλειψη αστικού εξοπλισμού; Έχει κάποια σχέδια εξευγενισμού για τον υπόλοιπο λόφο η εταιρεία real estate, με σκοπό να αποδυναμώσει τον κοινωνικό ρόλο του χώρου άθλησης καθώς και την επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί;
Γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία διαλέγει επιλεκτικά την περιοχή των Εξαρχείων για να δείξει την κοινωνική της ευαισθησία;
Και βέβαια δεν λείπει και η υποχρέωση του Δήμου να αστυνομεύσει το Λόφο και να τοποθετήσει κάμερες και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης περιμετρικά. Η απασχόληση προσωπικού για την συντήρηση του πράσινου και φύλαξη του χώρου, είναι έννοιες ξένες στη κουλτούρα της κυβέρνησης και του Δημάρχου που το “υιοθέτησε την πόλη” πάει χέρι-χέρι με το δόγμα “με ένα μπάτσο παντού λύνουμε κάθε πρόβλημα”!
Γνωρίζουμε ότι εκκρεμεί η εργολαβία για την αποκατάσταση / στήριξη του πρανούς του λόφου του Στρέφη από την οδό Ειρήνης Αθηναίας, με την κατασκευή προστατευτικού τοιχίου με επικάλυψη πέτρας, προκειμένου το σχετικά σαθρό πέτρωμα του λόφου, να μην πέσει πάνω σε ανθρώπους ή τον περιβάλλοντα χώρο, σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά εντός του τοιχίου. Δεν αναφέρεται πουθενά όμως στην περιγραφή της συγκεκριμένης δωρεάς. Έχει ληφθεί υπόψη; Παρακαλούμε για ενημέρωση σχετικά και για την άμεση λήψη δράσης, προκειμένου να μην θρηνήσουμε ζωές από την κατάπτωση του πρανούς σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.
Απαιτούμε να αποσυρθεί το θέμα 32 της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας στις 18 Δεκέμβρη που αφορά το ξεπούλημα του Λόφου Στρέφη σε ιδιώτη.