Ποιο είναι το συνολικό σχέδιο δημαρχίας και επιχειρηματικών ομίλων για το κέντρο της πόλης και ποιος ο ρόλος του λόφου και της περιοχής σε αυτόν;
Η πόλη παραδίδεται κομμάτι κομμάτι στην εμπορευματοποίηση για την κερδοφορία του κεφαλαίου, με τη δημοτική αρχή της Αθήνας πολιτικό μεσάζοντα
Να αντισταθούμε πριν χάσουμε τη ζωή μας!
Εδώ και ενάμιση χρόνο οξύνεται το φαινόμενο της επίθεσης στα δικαιώματα της χρήσης της κατοικίας και των κατοίκων του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας. Ο «εξευγενισμός» γίνεται στα πλαίσια του δόγματος «Νόμος, Τάξη, Κέρδη».
Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και είναι εναντίον μας
Ξεκίνησε με τις εκκενώσεις κτηρίων από το 2019 με τη δικαιολογία της πάταξης της εγκληματικότητας, μικρά προσφυγόπουλα με τις οικογένειες τους εκδιώχθηκαν με το επιχείρημα της πάταξης της ανομίας, ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι αφήνονται στην παρακμή χωρίς συντήρηση και καθαριότητα. Τα Εξάρχεια μετατρέπονται σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή, κάθε γωνία και κλούβα των ΜΑΤ. Περιοχές ολόκληρες συκοφαντούνται ως χώροι εμπορίας ναρκωτικών, η αστυνομία σπρώχνει τις μαφίες σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, εκεί όπου τις κατευθύνει το «επιχειρησιακό σχέδιο».
Στη συνέχεια εμφανίστηκε...
-ο Μεγάλος Περίπατος (Μάιο 2020)
Ο πολυδιαφημισμένος «Μεγάλος Περίπατος» είναι ένα βασικό κομμάτι στο ευρύτερο σχέδιο της έντονης τουριστικοποίησης της Αθήνας και παράδοσης του κέντρου της στο τουριστικό κεφάλαιο. Το κέντρο της Αθήνας, από ζωντανός χώρος με ιδιαίτερο χαρακτήρα και φορέας συλλογικής μνήμης των κατοίκων, μετατρέπεται σιγά-σιγά σε θέρετρο-θεματικό πάρκο, έναν αποκλειστικά καταναλωτικό χώρο στείρου θεάματος. Ο «Μεγάλος Περίπατος» αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προσπάθειας για «εξευγενισμό», δηλαδή την τεχνητή αύξηση των αξιών γης, με στόχο την εκδίωξη των χαμηλότερων στρωμάτων.
-η Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ) για τη διαχείριση Εθνικού Κήπου-Φιλοπάππου (Νοέμβριος 2020)
Εγκληματική παραχώρηση του Εθνικού Κήπου και του Φιλοπάππου, ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, με στόχο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, αποτελεί η ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ) με στόχο τη διαχείρισή τους που ψηφίζει το Δημοτικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2020. Με βάση αυτό, η συνιστώμενη εταιρεία θα λειτουργεί «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και σκοπός της θα «είναι η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Φιλοπάππου. Η εταιρεία έχει κεφάλαιο και από την «εκμίσθωση των χώρων που διαχειρίζεται», δηλαδή του Εθνικού κήπου και του Φιλοπάππου.
Εν τω μεταξύ όλα αυτά τα χρόνια η γη να αλλάζει χέρια και χρήση. Οι κατοικίες μετατρέπονται ταχύτατα σε χώρους βραχυπρόθεσμης μίσθωσης μεγάλων εταιρειών, τα νοίκια γίνονται δυσθεώρητα, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις γειτονιές, τα σχολεία φθίνουν χωρίς παιδιά, τα μικρομάγαζα εξυπηρέτησης καθημερινών αναγκών (μανάβικα, κρεοπωλεία κλπ) κλείνουν χωρίς πελατεία, κι άλλοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις περιοχές.
-ο λόφος του Στρέφη (Ιανούαριο 2021)
Όλα πια γίνονται φανερά με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο. Για τον λόφο του Στρέφη «ενδιαφέρεται» ξαφνικά μια εταιρεία, η PRODEA που έχει επενδύσει στην αγορά ακινήτων στην Αθήνα και ενεργοποιείται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Επιδιώκει να αυξήσει με χρήματα του δήμου και των φορολογούμενων τα κέρδη της και την αξία των επενδύσεών της. Η χορηγία αποτελεί το προκάλυμμα για να κερδοσκοπήσει. Υυιοθετεί» τον λόφο με υπερκοστολογημένη μελέτη για να έρθει ο δήμος με ιδίους πόρους να πραγματοποιήσει όποιες παρεμβάσεις επιλέγει και συμφέρουν την εταιρεία. Οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής δεν υπάρχουν πουθενά! Αντίθετα, τα συμφέροντα της εταιρείας και των κατοίκων συγκρούονται!
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα project
Το θράσος της δημαρχίας Μπακογιάννη να μετατρέψει τον δήμο σε ντίλερ αυτών των συμφερόντων είναι ασύλληπτο!
Η Αθήνα για πάνω από δύο δεκαετίες αποτελούσε κέντρο κατοικίας και συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων με συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά που έδιναν άλλο τόνο στο ίδιο το κέντρο.
Η μετατροπή της Αθήνας κι ειδικά του κέντρου, σε σύγχρονο μαζικό τουριστικό προορισμό στηρίζεται στην αλλαγή της εικόνας του, στην εκδίωξη των κατοίκων από τις κατοικημένες περιοχές, στην ανάπλαση και μετατροπή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας σε τουριστικό κέντρο, στην εκτεταμένη ανάπτυξη της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, (τύπου Airbnb).
Με πρόσχημα τη βελτίωση των υποδομών ή τον εξωραϊσμό αρχαιολογικών χώρων μεγάλης σπουδαιότητας για την Αθήνα, η δημαρχία επιχειρεί να επιβάλλει ιδωτικοοικονομικούς όρους στην διαχείρισή τους. Και σαν να μην έφταναν αυτά, είναι έτοιμοι να προσθέσουν στο αδηφάγο αντιλαϊκό σχέδιό τους και άλλα πάρκα της πόλης και αρχαιολογικούς χώρους, ως την Ακαδημία Πλάτωνα. Το project είναι μεγάλο!
Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να μετατρέψουν κάθε σπιθαμή κοινού και δημόσιου χώρου και αγαθού σε εμπόρευμα που θα χρησιμοποιείται με στόχο την κερδοφορία. Το όραμά τους είναι απλό, παλιό και χιλιοειπωμένο, τόσο παλιό και γερασμένο όσο και το σύστημά τους: ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων, με στόχο την παράδοσή τους σε ιδιωτικά κεφάλαια και πρόσχημα τη δήθεν «ανάπτυξη». Για την εξυπηρέτησή του δεν διστάζουν ούτε μπροστά στην ιστορική και πολιτιστική εμβληματικότητα χώρων, όπως ο Εθνικός κήπος, το Γκάζι, η Ακαδημία Πλάτωνα, ο Φιλοπάππου και ο λόφος του Στρέφη. Με ασυδοσία και αλαζονεία προωθούν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς τους ακόμα και με κατάφωρες παραβιάσεις.
Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η πόλη ανήκει στους κατοίκους της και όχι στα επιχειρηματικά funds και στα πολιτικά φερέφωνά τους,
που θέλουν να την κατασπαράξουν για τα κέρδη τους!
Να αντιδράσουμε συλλογικά-μαζικά
Να μπλοκάρουμε το συντονισμένο