Μετά από αίτημα της Ανοιχτής Πόλης και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, συζητήθηκε χτες Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Για την Ανοιχτή Πόλη, είναι φανερό ότι μέτρα όπως η κατάργηση της αναλογικής εκπροσώπησης των δημοτών με επαναφορά ενός πλειοψηφικού συστήματος, η μείωση του αριθμού των αιρετών συμβούλων, η υποβάθμιση της αυτονομίας των κοινοτικών συμβουλίων με την κατάργηση της δεύτερης κάλπης και την υποχρεωτική εναρμόνισή τους προς τη δημαρχιακή πλειοψηφία, συνιστούν μια αναχρονιστική παρέμβαση που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες. Όπως δεν ανταποκρίνονται μια σειρά από άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση ζητά να επιβάλλει στην αυτοδιοίκηση ένα υπερσυγκεντρωτικό και αδιαφανές μοντέλο διοίκησης. Η απόδοση όλο και περισσότερων υπερεξουσιών στις οικονομικές επιτροπές των δήμων, η κατάργηση του Φιλόδημου που εξασφάλιζε αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης, οι εξαγγελίες για «εκπτώσεις» στον έλεγχο νομιμότητας προς χάριν του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ, όλα τα παραπάνω μαρτυρούν ότι στο όνομα μιας υποτιθέμενης «κυβερνησιμότητας» οι δήμοι αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως ελεγχόμενα εξαρτήματα του κεντρικού κρατικού μηχανισμού.
Για την Ανοιχτή Πόλη, η δημοκρατία δεν είναι εχθρός, αλλά όρος της αποτελεσματικότητας. Στον αντίποδα των επιδιώξεων της κυβέρνησης, το ζητούμενο σήμερα είναι η ανάπτυξη εργαλείων συμμετοχικού σχεδιασμού και συμμετοχικού προϋπολογισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και εργαλείων που θα επιτρέψουν στις κοινότητες να αναπτύξουν τον αυτόνομο και δημιουργικό ρόλο που τους αντιστοιχεί. Εργαλείων όπως τα συμβούλια γειτονιάς και η παροχή δικαιώματος ψήφου στους μόνιμους κατοίκους ανεξαρτήτως ιθαγένειας, που θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους της πόλης να λειτουργήσουν ως υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες. Ακόμα περισσότερο, αυτό που προέχει είναι να αναζητήσουμε εκείνες τις τομές που θα δώσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση το θεσμικό χώρο, τις αρμοδιότητες και τους πόρους που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τις οποίες στηρίζει όπως ήταν αναμενόμενο και η δημοτική αρχή της Αθήνας, μας κρατάνε δυστυχώς πίσω, δέσμιους σε λογικές συγκεντρωτικού ελέγχου, τη στιγμή που επείγει να απελευθερωθούν δυνάμεις και πρωτοβουλίες ικανές να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες.
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσου Ηλιόπουλου στο δημοτικό συμβούλιο της 10/5/21 εδώ: https://fb.watch/5q62-yOZUX/