Μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με τον ΟΚΑΝΑ για τη δημιουργία 5 κινητών χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη 2021.
Το θέμα υπερψήφισαν οι παρατάξεις "Αθήνα Ψηλά" (Κ. Μπακογιάννη), "Ανοιχτή Πόλη" (Ν. Ηλιόπουλος) και "Αθήνα είσαι Εσύ"(Π. Γερουλάνου). Καταψηφίζοντας το θέμα, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε τα εξής:
« Πριν μπούμε στην ουσία της αντίθεσης μας για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ), άλλωστε είναι γνωστές οι θέσεις μας, ας φανταστούμε λίγο την εικόνα. Πέντε οχήματα μεγέθους λεωφορείου παρκάρουν σε πλατείες και πάρκα της Αθήνας και περιμένουν τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Και εννοείται ότι η υπόλοιπη πιάτσα ακολουθεί... Φυσικά, εδώ η δημοτική Αρχή δεν πάει στη δημιουργία μόνιμων χώρων γιατί υπάρχει κόστος και υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά ακολουθεί τη λογική αυτοί να κινούνται.
Ουσιαστικά, με βάση την πολιτική της μείωσης της βλάβης, των Κυβερνήσεων και της ΕΕ, ο Δήμος κάνει ένα ακόμα βήμα που δεν έχει καμία σχέση με την "κοινωνική ένταξη" που αναφέρεται στα εισηγητικά. Για ποια εντάξει μιλάμε όταν θέλετε η κοινωνία να αποδέχεται τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών; Δεν μιλάτε για πρόληψη και όταν δέχεστε επίσημα τη χρήση ουσιαστικά υπονομεύετε την πρόληψη.
Φυσικά, πρέπει να προσεγγίσουμε τους χρήστες, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με προγράμματα streetwork, η συνέχιση των οποίων καρκινοβατεί, και τα οποία μπορούν πρακτικά εξασφαλίσουν τη δυνατότητα πρόσβασης των χρηστών σε προγράμματα απεξάρτησης. Όμως, για τη δημοτική Αρχή το θέμα είναι η μείωση της κοινωνικής όχλησης, να προστατέψει δηλαδή την τουριστική βιτρίνα της Αθήνας.
Το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπογράφει ο Δήμος με τον ΟΚΑΝΑ αναφέρεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά. Γνωρίζει η δημοτική Αρχή ποιο είναι αυτό; Γιατί ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί. Εμείς γνωρίζουμε ότι γίνεται μία συζήτηση εδώ και τρία χρόνια και δεν έχει μπει κανένα χρονοδιάγραμμα για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Αναφέρεται και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη χρήση των ναρκωτικών, μόνο που εκεί αναφέρεται ρητά η χαμηλή αποτελεσματικότητα των ΧΕΧ, η οποία είναι μικρή όσον αφορά τα αποτελέσματα που φέρνουν στο να οδηγούν κόσμο σε προγράμματα πρόληψης και θεραπευτικά προγράμματα.
Ενώ μιλάει για μείωση των ενέσιμων χρηστών, των μεταδιδόμενων νοσημάτων, των θανάτων από τη λεγόμενη υπερβολική δόση, στην πράξη η δημοτική Αρχή δεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά απλά θέλει να μην φαίνεται ο χρήστης...
Διαφωνούμε με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΟΚΑΝΑ, γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ένα ακόμα βήμα στην ναρκοθέτηση της πρόληψης. Η λειτουργία των ΧΕΧ ενισχύει μία λογική κοινωνικής αποδοχής της χρήσης και υποβαθμίζει το κίνητρο για θεραπεία. Η μείωση των θεραπευτικών προγραμμάτων σήμερα εξηγείται και από τη γενίκευση αυτής της πολιτικής μείωσης της βλάβης.
Φυσικά, παντού στην εισήγηση γίνεται αναφορά και στην τουριστική Αθήνα. Άλλωστε, τέτοια πειράματα έχουν γίνει σε αντίστοιχες πρωτεύουσες που θέλουν να διαφυλάξουν το τουριστικό τους προϊόν.
Με αυτή την έννοια καταψηφίζουμε και θεωρούμε ότι οι αντιδράσεις στη λειτουργία των ΧΕΧ πρέπει να συνδεθούν με τη διεκδίκηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη, όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο. Δεν χωράει κανένας συμβιβασμός. »