logotypos site dimos_0

Η απόφαση του δήμου Αθηναίων για τη διακοπή της δωρεάν λήψης rapid test στους χώρους των 8 Λεσχών Φιλίας, με το άνοιγμα και των σχολείων μετά τις γιορτές, είναι άκρως ανησυχητική. Η λήψη γίνεται μόνο από τα 6 δημοτικά ιατρεία και ενός χώρου στο Πολυδύναμο Κέντρο της Πανόρμου, τη στιγμή που η ανάγκη για διαγνωστικούς ελέγχους επείγει. Με ανακοίνωση μας είχαμε διατυπώσει την διαφωνία μας και ζητούσαμε να ανακαλέσει ο δήμαρχος Αθηναίων αυτή την απόφασή.

Τα δημοτικά ιατρεία έχουν κορεστεί, ενώ ο κόσμος είτε συνωστίζεται σε ατέλειωτες ουρές είτε αναγκάζεται να πληρώσει από την τσέπη του σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία θησαυρίζουν. Η Αθήνα έχει πάνω από 650.000 δημότες, κάθε δημοτική κοινότητα είναι κατά μέσο όρο μία πόλη 100.000 κατοίκων.

Και αυτή η απόφαση πάρθηκε σε αυτή ακριβώς την περίοδο επιδημιολογικής έξαρσης, στην καρδιά του χειμώνα, όπου τα κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά, όπως και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. Παράλληλα υπάρχει ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες, ενώ η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια συμβάλλουν αποφασιστικά ως παράγοντες νοσηρότητας,

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, αντί να ενισχύσει τους χώρους και τα σημεία για δωρεάν ελέγχους, σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, αποφάσισε να τους κλείσει. Οι απαντήσεις που δόθηκαν, μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου, ήταν απαράδεκτες, ισχυριζόμενος ότι μόνο ένα σημείο για rapid test σε κάθε δημοτική κοινότητα είναι υπεραρκετό. Εντούτοις:

  • Χρειάζονται τουλάχιστον 3 με 4 σημεία ανά κοινότητα, αν θέλουμε πραγματικά την υπηρεσία αυτή να την παρέχει δωρεάν το κράτος σε κάθε γειτονιά.
  • Δεν γνωρίζουν ότι τα σχολεία ανοίγουν στις 8:00, και όταν βάζεις ώρες λειτουργίας από τις 9:30 ουσιαστικά σημαίνει ότι οι μαθητ(ρι)ες αποκλείονται.
  • Ο/η γονέας πάει το πρωί στο σχολείο, παίρνει τη βεβαίωση ότι υπάρχει κρούσμα στην τάξη του παιδιού του, τρέχει να κάνει το rapid test και επιστρέφει στο σχολείο.
  • Αλλά και το ότι τα διαγνωστικά κέντρα δεν είναι ανοιχτά ούτε τα απογεύματα σημαίνει ότι δεν εξυπηρετούν τον/την γονέα που γυρνάει το απόγευμα από τη δουλειά.

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στα σχολεία και ποια είναι η διαδικασία. Όταν μαθαίνουν για ένα κρούσμα, όλοι οι συμμαθητές του παιδιού κάνουν rapid την πρώτη και την πέμπτη μέρα. Την πρώτη μέρα, o/η γονέας πάει το πρωί στο σχολείο, παίρνει τη βεβαίωση ότι υπάρχει κρούσμα στην τάξη του παιδιού του, τρέχει να κάνει το rapid και επιστρέφει στο σχολείο, αλλά το rapid της 5ης μέρας θα μπορούσε να το κάνει από την παραμονή.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω αυτή την απόφαση, να βρει και άλλα κτίρια κατάλληλα ή κοντά κυρίως σε συγκροτήματα σχολείων, ακόμα και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, που θα εξυπηρετούν μαθητ(ρι)ες, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων να ενώσουν τη φωνές τους και να παλέψουν για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, για να λειτουργήσει στην πράξη η δωρεάν λήψη rapid test, για νέα σχολικά κτήρια και την εύρεση νέων αιθουσών που να επιτρέπουν τη μείωση των μαθητών στα τμήματα, για παροχή δωρεάν μασκών ενισχυμένης προστασίας για όλες/ους τις/τους μαθητ(ρι)ες και εκπαιδευτικούς, για έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.λπ. και την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.

Η μάχη για την προστασία της υγείας είναι ένας αγώνας διεκδίκησης σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε καθημερινά, στο πλάι των φτωχών, των αδύναμων, των ανέργων, των προσφύγων, των μεταναστών και των νέων αυτής της πόλης.

 

 

Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., τηλ. 2103248892

 

Δημοτικός σύμβουλος: Κεφαλληνός Παναγιώτης, τηλ. 6934816016

 

Ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης:

Ρέππα Ντίνα, Ρίζος Μιχάλης, Μάτσα Κατερίνα,

Παπαχριστούδη Ματίνα, Σιαπάτης Αποστόλης, Μένου Κική

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.