ΑΝΑΤΡΟΠΗ

To 19o Γυμνάσιο Αθήνας έγινε γνωστό ως το σχολείο που λειτουργούσε από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, με τη μία από τις δύο αυλές του και το γήπεδο του μπάσκετ ακριβώς πάνω από πρατήριο καυσίμων. Οι μαθητές/τριες και οι γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς πάλευαν για δεκαετίες για να φύγει από εκείνο τον επικίνδυνο για σχολείο χώρο (επιστολές προς τις τοπικές αρχές, κινητοποιήσεις, καταλήψεις, δημοσιεύσεις στον τύπο).

«Κρατούσε χρόνια αυτή η κολόνια» μέχρι που βρέθηκε η «λύση»: να μεταφερθεί στον χώρο που στεγαζόταν το 19ο Λύκειο, όταν αυτό τοποθετήθηκε σε καινούργιο κτίριο. Ένα κτίριο όμως εξίσου ακατάλληλο για σχολείο. Ένα κτίριο, επί της οδού Αγ. Μελετίου, που ήταν παλιά πολυκατοικία, με ανύπαρκτο προαύλιο, λιλιπούτιες αίθουσες, που το ένα θρανίο είναι πάνω στο άλλο, καθώς και άκρως επικίνδυνες υποδομές, όπως για παράδειγμα εκτεθειμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και εξαιρετικά στενά κλιμακοστάσια, που καθιστούν την εκκένωση του σχολείου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, άκρως προβληματική!

Το πρόβλημα του ακατάλληλου κτιρίου τους, ανάδειξαν οι μαθητές/τριες του τμήματος της Α’ γυμνασίου του 19ου, όταν στα πλαίσια της μορφωτικής διαδικασίας του μαθήματος της γλώσσας έφτιαξαν επιστολή προς τη δημοτική αρχή, στην οποία περιέγραφαν το πρόβλημα και απαιτούσαν τη λύση του. Επιστολή την οποία δημοσιοποίησαν, και η οποία επέσυρε την μήνιν της προέδρου της σχολικής επιτροπής της, η οποία επιχείρησε να νουθετήσει την καθηγήτρια που είχε την επιστασία της δράσης των μαθητών, να προσέχει γιατί το ζήτημα εξετάζεται «άνωθεν»!

Δυστυχώς, δεν είναι το μόνο κτίριο ακατάλληλο για σχολείο στον δήμο της Αθήνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε σχολικά κτίρια με αντίστοιχα προβλήματα όπως το 42ο γυμνάσιο, τα 48ο και 20ο γυμνάσια που συστεγάζονται, το 41ο λύκειο, το διαπολιτισμικό, το 9ο ΕΠΑΛ, που μέχρι πρότινος ήταν σε κοντέινερ και τώρα οδηγείται σε κλείσιμο, ενώ το 1ο ΕΕΕΕΚ Αθήνας, καθώς και το 24ο ΓΕΛ, περιμένουν ακόμα το χτίσιμό τους. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, μάλιστα, ο δήμος Αθηναίων τοποθέτησε κοντέινερ για να στεγάσει δύο νέα νηπιαγωγεία, βάζοντας ταφόπλακα στις προσδοκίες για ανέγερση των δύο σχολείων, όπως έχει ήδη αποφασιστεί. Όλα αυτά, καθώς και άλλα με περισσότερα ή λιγότερα προβλήματα, αναδεικνύουν το ανύπαρκτο ενδιαφέρον του δήμου Αθηναίων, της σημερινής δημοτικής αρχής Μπακογιάννη αλλά και των προηγούμενων, για τη μόρφωση της νεολαίας των εργατικών οικογενειών, των παιδιών της πίσω αυλής της πόλης.

Πρόσφατα άλλωστε είχαμε και την εγκατάσταση χιλιάδων νηπίων σε αίθουσες-προκατασκευασμένα κλουβιά, σε προαύλια γυμνασίων, λυκείων και πρώην χώρων πάρκινγκ, για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής. Οι κινητοποιήσεις μαθητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών, οι γονείς και κάτοικοι, που έφεραν το πρόβλημα στο προσκήνιο, ανάδειξαν για μια ακόμα φορά το επιτακτικό αίτημα για σχολεία που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες μορφωτικές, παιδαγωγικές και ψυχολογικές ανάγκες της νέας γενιάς, των παιδιών της εργατικής τάξης, των μεταναστ(ρι)ών, των προσφύγων/ισσών γιατί αυτές/οί είναι σε μεγάλο ποσοστό οι μαθητές/τριες του κέντρου της Αθήνας.

Είναι επανειλημμένα αποδεδειγμένο ότι η δημοτική παράταξη του κ. Μπακογιάννη, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί, των επιχειρηματιών και του μεγάλου τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου, έχει ξοδέψει επί 2,5 χρόνια, απίστευτα ποσά για να μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε τουριστικό θέρετρο για τους πλούσιους. Ένα θέρετρο στο οποίο δε χωράνε οι κατατρεγμένοι, οι φτωχοί μετανάστες και πρόσφυγες οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς!

Όπως άλλωστε είχε το θράσος να πει ο ίδιος ο κ. Μπακογιάννης, ο «περίπατος» της πόλης είναι μέχρι το Άττικα! Από κει κάτω δεν έχει ενδιαφέρον!

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι, όλοι εμείς είμαστε στην αντίπερα όχθη από αυτή της πλειοψηφίας του δ.σ. του δήμου της Αθήνας. Εμάς μας ενδιαφέρει πρωτίστως η υγεία, η μόρφωση, η ποιότητα ζωής των λαϊκών οικογενειών και της νεολαίας.

Για αυτό θα παλέψουμε να φτιαχτούν άμεσα, σχολεία που να αξίζει να μορφώνονται μέσα σε αυτά οι μαθητές/τριες μας, που να είναι χώροι ελεύθερης δημιουργίας και χαράς για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους/ες, χώροι ανοικτοί στην κοινωνία, δεμένοι με τις μορφωτικές, πολιτιστικές, παιδαγωγικές ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των παιδιών της.

Θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν όλα τα οικόπεδα που έχουν οριστεί να γίνουν σχολεία (περιοχή Βότρυς, οικόπεδο Λιοσίων κ.α.), να χρηματοδοτηθούν και να ετοιμαστούν για τις ανάγκες της επόμενης σχολικής χρονιάς. Αλλά και να απαλλοτριωθούν και αγοραστούν για τις ανάγκες στέγασης των σχολείων και άλλα οικόπεδα και κτίρια. Εκεί να πάνε τα χρήματα του δήμου που έχουν μαζευτεί από τη δική μας δουλειά και τον δικό μας κάματο, από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη και φόρους που εμείς πληρώνουμε!

Καλούμε τις ΕΛΜΕ, τους συλλόγους γονέων, τις μαθητικές κοινότητες να συντονιστούν για την οργάνωση δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα βρεθούμε στο πλευρό τους. Ταυτόχρονα, προειδοποιούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανέναν εκφοβισμό εκπαιδευτικού καθώς και της συγκεκριμένης εκπαιδευτικού, η οποία καθοδηγεί την μόρφωση των μαθητών της και ταυτόχρονα τους διαπαιδαγωγεί στη διεκδίκηση αυτών που τους ανήκουν.

Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., τηλ. 2103248892

 

Δημοτικός σύμβουλος: Κεφαλληνός Παναγιώτης, τηλ. 6934816016

 

Ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης:

Ρέππα Ντίνα, Ρίζος Μιχάλης, Μάτσα Κατερίνα,

Παπαχριστούδη Ματίνα, Σιαπάτης Αποστόλης, Μένου Κική

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.